Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Filmmakers

Quirine Racke en Helena Muskens

LinkedIn

Als je geïnteresseerd bent in het grensgebied tussen kunst en film of tussen fictie en documentaire dan ben je bij ons welkom. We spreken met je over je werk, je thematiek en jouw eigen stijl. 

Quirine Racké (1965) studeerde fotografie aan de Rietveld Academie. Voor haar afstudeerproject ontving zij de Gerrit Rietveld Academie Prijs. Daarna volgde ze DasArts, de postacademische opleiding voor Performing Arts in Amsterdam. Helena Muskens (1963) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en scenarioschrijven aan de University of Florida.

Quirine Racké & Helena Muskens maken films, documentaires en video-installaties, waarin zij de thema’s identiteit en gemeenschap onderzoeken. Voor hun korte film 'The Tower' (2001), over een aristocratisch hippiefamilie, ontvingen zij de Viper Award in Basel. Het werk is aangekocht door Harvard University, om de vertelling en de montage te bestuderen.

De documentaire 'Celebration', over het stadje van Disney in Florida, ging in 2005 in première op het IFFR in Rotterdam. 'Celebration' is door acht Europese televisiezenders uitgezonden en is te zien geweest op het Sundance Channel in de Verenigde Staten. De documentaire is tevens getoond in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Stedelijk Museum Schiedam, in de Whitechapel Gallery in Londen en tijdens de Baltic Triennial in Vilnius Litouwen.  

De documentaire 'Come Back Kate', over de toegewijde fans van de zangeres Kate Bush ging in 2007 in première op het IDFA en is daarna op vele andere internationale filmfestivals te zien geweest. De film is uitgezonden door vier Europese televisiezenders en getoond door het Institut Néerlandais in Parijs.

De korte film 'Diamond Dancers' (2010), over veertig oudere line dancers die een flashmob doen voor het Koninklijk Paleis op de Dam, is onder andere vertoond in het Guggenheim Museum in Bilbao en het Getty Center in Los Angeles.    

Statement

Quirine Racké & Helena Muskens: 'Wij willen graag mensen begeleiden die films, documentaires of performances maken. Wij begeleiden op een open en positieve wijze en zoeken samen naar jouw sterke punten en thematiek. Vaak is het beste werk, een werk dat zowel een universele als een persoonlijke lading heeft. Daarnaast kijken we hoe je je werk het beste kunt positioneren en in de markt kunt zetten.'  

Recente projecten

'Onze meest recente film is de korte film 'Diamond Dancers'. Dit is een film die wij hebben gemaakt in samenwerking met de choreografe Nicole Beutler. Een groep oudere linedancers doet een flashmob op de Dam. Ze doen dit met enthousiasme en plezier. De omstanders kijken verbaasd toe. Door dit optreden verbreken de oudere dansers het clichébeeld van de oudere die thuis zit en zich niet laat zien. Momenteel werken wij aan de documentaire 'I Love Venice', de speelfilm 'Floating', de experimentele film 'My Life' en het internetproject 'Made with Love'.

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht