Skip naar content
Skip naar content

Hoe versterk ik mijn leiderschap?

Culturele organisatie
  • Laatste update: 30 oktober 2023
  • Samensteller: Hester Terpstra

Wie ben jij als leidinggevende en welke stijl van leidinggeven past goed bij je? Met deze kennisgids ga je aan de slag om het beste uit jezelf, je team en je organisatie te halen.

Wie ben jij als persoon?

Als je je wilt ontwikkelen als leider, is het goed om eerst naar jezelf als persoon te kijken. Wat vind je echt belangrijk? Welke kwaliteiten kun je goed gebruiken voor jouw werk als zakelijk leider? En welke eigenschappen zitten je juist in de weg? Als je dat van jezelf weet, kun je bewuster keuzes maken en geef je richting aan je eigen leven en werk. Het helpt je ook bij het leidinggeven aan anderen. Meer hierover lees je in het interview met trainer Ragna Heidweiler. Breng je eigen drijfveren, kwaliteiten en valkuilen in kaart met een opdracht. Vind je het lastig? Laat je inspireren door artistiek directeur Inge Pollet en zakelijk leider Merel de Vries.

Wie ben jij als leider?

Ben jij je bewust van je stijl van leidinggeven? Als je inzicht krijgt in jouw leiderschapsstijl, biedt dat ook kansen voor ontwikkeling. In de test volgens het model van Hersey en Blanchard ontdek je welk type leider je bent: meer taakgericht en directief, of vooral mensgericht en ondersteunend? Als leider van een organisatie heb je met verschillende situaties en competenties van mensen te maken. Met situationeel leiderschap stem je je leiderschap daarop af. In de podcastserie Slagkracht vertelt Jannet van Lange hoe zij haar eigen stijl van leidinggeven heeft ontdekt tijdens een crisissituatie.

Hoe bereik je de beste resultaten met je team?

Nu je in kaart hebt gebracht wat jouw waarden en kwaliteiten zijn en je weet welke leiderschapsstijl goed bij je past en nodig is, is het zaak om ervoor te zorgen dat de mensen aan wie jij leidinggeeft elke dag met plezier en energie hun werk goed doen. Hoe haal je het beste uit je team? Het begint allemaal met een gemeenschappelijke visie, of een gezamenlijk ideaal: waarom doen we wat we doen? Je krijgt je medewerkers pas écht mee als ze toegewijd zijn en zich willen inzetten voor het gemeenschappelijke teamdoel. In de podcastserie Feedforward in Leiderschap vertelt Muriel Schrikkema wat daarvoor nodig is. Je kunt je ook laten inspireren door drie ervaren leidinggevenden die hun visie op leiderschap geven.

Hoe kun je jezelf als zakelijk leider ontwikkelen?

Als leider binnen een organisatie heb je te maken met veranderingen, complexe situaties en uitdagingen. Het is daarom belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en af en toe reflecteert. Door in jezelf te investeren word je een betere leider. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te doen. Denk aan het volgen van workshops, trainingen of een mentoringprogramma.

Vragen?

Je bent altijd welkom voor een oriënterend gesprek om de ontwikkeling van jouw leiderschap te bespreken.