Begeleiding Mentoring voor zakelijk leiders
De vacatureteksten voor zakelijk leiders van culturele organisaties vragen in toenemende mate multi-talenten. Extreem capabele mannen en vrouwen: een netwerker pur sang, een coachend en bevlogen leider, die de organisatie door iedere transitiefase kan leiden, die open staat voor kritiek, de dialoog opzoekt, het talent van zijn medewerkers kan stimuleren, moeiteloos opereert in een multistakeholder environment, iedere stakeholder in een paar zinnen kan uitleggen welke waarde de organisatie creëert en hoe precies, uitmuntend is in strategie ontwikkeling, zeer stressbestendig, een dynamische persoonlijkheid en last but certainly not least een financieel meesterbrein.
In het kort
- Matching met ervaren directeur/zakelijk leider van grote culturele organisatie
- Op maat gemaakt programma op basis van jouw doelen en context
- focus op effectief leiderschap, strategie en risicomanagement
- Individueel traject & to the point reflectie
- Innovatief programma én beproefd concept
- Omgaan met bestuur en R.v.T.
- Werken als tandem artistiek- en zakelijk leider
Over het programma
Het vak van zakelijk leider is kortom een zeer gecompliceerd en veeleisend vak: een balancing act. Zijn rol is immers belangrijker dan ooit binnen culturele organisaties omdat de zakelijke kant cruciaal is voor het voortbestaan van die organisatie en dus voor werkgelegenheid in de culturele sector. Er is echter geen enkele leiderschapsopleiding die aansluit bij de weerbarstige praktijk. Bovendien zijn veel zakelijk leiders in de culturele sector vanuit een heel andere achtergrond ‘in hun functie gegroeid’: de artistiek leider die er zakelijke taken bij kreeg of de zakelijk leider die eerst vooral maker was.
Het is niet eenvoudig om als zakelijk leider te blijven reflecteren. Handelen heeft noodgedwongen vaak de overhand. Startende zakelijk leiders vragen zich soms af: hoe doen andere, meer ervaren, zakelijk leiders dit?
Dit programma biedt deze zakelijk leiders de mogelijkheid om ervaringen te bespreken met een meer ervaren vakgenoot. Een dialoog tussen de generaties, tussen zakelijk leiders met een verschillend aantal vlieguren, maar nadrukkelijk zonder dat er sprake is van hiërarchie. In mentoring-programma’s voor makers spreken we altijd van: bewezen talent begeleidt jong talent (of andersom in Reverse Mentoring jong talent begeleidt bewezen talent).
Dit programma voor zakelijk leiders in de culturele sector is een nieuwe vorm van mentoring, waaraan startende zakelijk leiders van culturele organisaties kunnen deelnemen en ervaringen bespreken met ervaren vakgenoten om zo te leren zichzelf en hun organisatie future proof te maken.
Dit maatwerktraject bestaat uit: een uitgebreid individueel intakegesprek met de projectleider, matching door de projectleider in overleg met de aanvrager met een ervaren zakelijk leider van een grote culturele organisatie uit de mentorpool van Cultuur+Ondernemen en aansluitend 4 bijeenkomsten van 2 uur met die betreffende mentor.
Ervaringsverhalen
Kandidaten voor dit programma zijn zakelijk leiders die:
- Minder dan 5 jaar werkzaam zijn als zakelijk leider of zakelijk directeur
- Leiding geven aan een kleine of middelgrote culturele organisatie, sector breed (met uitzondering van onderwijs).
- Leiding geven aan een organisatie die in een transitiefase zit
- De behoefte hebben zich vakinhoudelijk verder te ontwikkelen
- De ambitie hebben zich in te zetten om de organisatiedoelen te realiseren
- En last but not least open staan voor feedback van een mentor.
Kenmerken van de mentoren zijn:
- Mentor heeft een duidelijk profiel en ruime ervaring als zakelijk leider van een grote culturele organisatie.
- Heeft een coachende houding en ervaring met het overdragen van kennis & ervaring in zijn/haar vakgebied.
- Is op de hoogte van recente ontwikkelingen in het culturele veld, die invloed (kunnen) hebben op de rol van zakelijk leider in culturele organisaties.
- Is in staat een startende zakelijk leider te begeleiden in zijn/haar complexe rol in een multi-stakeholder environment.
- Is in staat om aan te sluiten bij de capaciteiten, de leerstijl, het referentiekader en het karakter van de mentee.
- Behoudt altijd professionele distantie maar toont zich betrokken bij de ontwikkeling van de mentee.
Financiering
Het is mogelijk voor dit programma een financiële bijdrage te vragen bij Werktuig PPO. Werktuig PPO staat voor Werktuig Permanente Professionele Ontwikkeling en is onderdeel van PACCT, een initiatief vanuit de culturele sector ondersteund door het Ministerie van OCW. Je kunt een aanvraag doen via de website https://werktuigppo.nl/, binnen 5 werkdagen ontvang je bericht op je aanvraag. In de aanvraag kun je de link zetten naar deze pagina.
Meer informatie en aanvragen:
Zowel startende zakelijk directeuren als zakelijk leiders kunnen zich per email opgeven bij projectleider Christine Sluysmans. Graag met volledige contactgegevens, korte motivatie en cv of link naar LinkedIn profiel. Christine neemt zo snel mogelijk contact met je op om je aanvraag te bespreken.
Als spin-off van het programma 'Mentoring voor Zakelijk leiders' heeft Cultuur+Ondernemen op verzoek van brancheorganisatie kunstpodia De Zaak Nu een programma op maat ontwikkeld voor directie en zakelijk leiders van (beeldende) kunstpodia en presentatie-instellingen: mentoring voor kunstpodia
-
Stuur een e-mail naar Christine Sluysmans christine@cultuur-ondernemen.nl -
Bekijk de LinkedIn pagina van Christine Sluysmans