Skip naar content
Skip naar content

Hoe richt ik een stichting op en wat komt er bij kijken?

Bestuur / raad van toezicht, Culturele organisatie, Kunstenaar / creatieve maker
  • Laatste update: 3 april 2024
  • Samensteller: Djoeke Gerding

Denk je eraan om een stichting op te richten? Deze kennisgids geeft je tools en kennis waarmee jij een weloverwogen beslissing kunt nemen en de eerste stappen kunt zetten.

Is een stichting de juiste vorm voor mij?

Als je eraan denkt om een stichting op te richten, dan is het verstandig je eerst te verdiepen in ons dossier over de verschillende rechtsvormen. Welke rechtsvorm het meest geschikt is hangt af van je situatie, hoe je je onderneming wilt inrichten en je doel. Ook kun je hier meer lezen over hoe het zit met stichtingen en subsidies.

Hoe richt ik een stichting in?

In deze drie handreikingen geven we je de basis mee die je nodig hebt om een stichting op te richten. Als eerste kun je hier lezen wat een stichting is. Als je denkt dat een stichting inderdaad de juiste rechtsvorm is voor het realiseren van je plannen, is het zaak om na te denken over je besturingsmodel en de inrichting van de stichting. In de tool 'Welk besturingsmodel kies ik'? krijg je inzicht in hoe je je bestuur kunt samenstellen en uit welke besturingsmodellen je kunt kiezen. Tenslotte kun je hier lezen over welke zaken je verder nog na moet denken voor je naar de notaris gaat.

Welke praktische zaken moet ik regelen?

Nu je hebt nagedacht over je besturingsmodel en de inrichting van je stichting kun je de praktische zaken regelen. We hebben alle praktische stappen in een overzicht gezet die je moet nemen om een stichting op te richten en in te richten. Tot slot kun je je laten inspireren door Lisanne Meijers, die dankzij een oriëntatiegesprek precies wist wat er moest gebeuren.

Besturen en vergaderen

Bestuurders van een stichting hebben een belangrijke taak. Samen met andere bestuursleden wordt het beleid opgesteld en ben je eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de stichting. Hoe pak je dat nu gedegen aan? We bundelen de zeven meest gestelde vragen over goed bestuur van een stichting. In het tweede artikel geven we je tips over efficiënt vergaderen. Heb je je bestuur en de inrichting van je stichting goed geregeld? Dan kun je een ANBI-status aanvragen. In de tool daarover lees je alles over wat de ANBI-status is en hoe je die toegekend kunt krijgen.

Wat is verder belangrijk om te weten?

Een van de belangrijke zaken die je goed moet regelen is je financiën. De Culturele Financieringswijzer van Cultuur+Ondernemen helpt bij het vinden van de meest geschikte en best passende financieringsbronnen- en vormen voor een project, product of onderneming. Ook is het verstandig je goed te verdiepen in de Governance Code Cultuur voor startende/kleine organisaties. De code gaat over het hele besturingsproces van de organisatie: beleid, besluitvorming, uitvoering, toezicht en verantwoording. Met de code beantwoord je vragen als: Hoe doen we het eigenlijk? Waarom doen we het zo? Wanneer doen we het goed? Tot slot bieden we je handreikingen voor het opstellen van een reglement. Hierin leg je vast wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de besluitvorming is geregeld.

We hopen dat je met deze informatie de juiste stappen kunt zetten. Heb je nog vragen? Boek vrijblijvend een oriëntatiegesprek in met een van onze adviseurs.