Is een stichting de juiste vorm voor mij?
Als je eraan denkt om een stichting op te richten, dan is het verstandig je eerst te verdiepen in ons dossier over de verschillende rechtsvormen. Wil je weten of een stichting echt bij je past? Verdiep je dan in de tool waarin we de voor- en nadelen van een stichting op een rijtje hebben gezet. Welke rechtsvorm het meest geschikt is hangt af van je situatie, hoe je je onderneming wilt inrichten en je doel. We hebben een stappenplan voor je uitgewerkt die je helpt een weloverwogen beslissing te maken.
Hoe richt ik een stichting in?
Als je denkt dat een stichting inderdaad de juiste rechtsvorm is voor het realiseren van je plannen, is het zaak om na te denken over je besturingsmodel en de inrichting van de stichting. In de tool 'Welk besturingsmodel kies ik'? krijg je inzicht in hoe je je bestuur kunt samenstellen en uit welke besturingsmodellen je kunt kiezen. Als je kiest voor het bestuursmodel, lees dan de tool die je helpt om de stappen te zetten die nodig zijn bij het oprichten van een stichting. Tot slot kun je je laten inspireren door Lisanne Meijers, die dankzij een oriëntatiegesprek precies wist wat er moest gebeuren.
Welke praktische zaken moet ik regelen?
Nu je hebt nagedacht over je besturingsmodel en de inrichting van je stichting kun je de praktische zaken regelen. We hebben alle praktische stappen in een overzicht gezet die je moet nemen om een stichting op te richten en in te richten. Tot slot leggen we je uit hoe je een ANBI status aan kunt vragen en welke voordelen dit oplevert.
Wat is verder belangrijk om te weten?
Een van de belangrijke zaken die je goed moet regelen is je financiën. De Culturele Financieringswijzer van Cultuur+Ondernemen helpt bij het vinden van de meest geschikte en best passende financieringsbronnen- en vormen voor een project, product of onderneming. Ook is het verstandig je goed te verdiepen in de Governance Code Cultuur voor startende/kleine organisaties. De code gaat over het hele besturingsproces van de organisatie: beleid, besluitvorming, uitvoering, toezicht en verantwoording. Met de code beantwoord je vragen als: Hoe doen we het eigenlijk? Waarom doen we het zo? Wanneer doen we het goed? Tot slot bieden we je handreikingen voor het opstellen van een reglement. Hierin leg je vast wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de besluitvorming is geregeld.
We hopen dat je met deze informatie de juiste stappen kunt zetten. Heb je nog vragen? Boek vrijblijvend een oriëntatiegesprek in met een van onze adviseurs.