Skip naar content
Skip naar content

Veelgestelde vragen

Je vindt hier in het kort de antwoorden op vragen over wat Cultuur+Ondernemen is en doet.

Wie zijn jullie?

We zijn:

  • een culturele stichting;
  • een kennisplatform gericht op professionele en zakelijke ontwikkeling;
  • een leeninstelling;
  • een ondersteunende instelling voor de hele culturele en creatieve sector.

We bestaan sinds 1935 en maken sinds 2021 onderdeel uit van de Basisinfrastuctuur (BIS).

Wie werken er bij Cultuur+Ondernemen?

We hebben een team van programmamanagers, projectleiders en -medewerkers, adviseurs en stafmedewerkers. Kijk voor wie wat doet op onze Medewerkers-pagina. Verder werken wij met een netwerk van experts uit alle sectoren van het culturele veld.

Wat doen jullie?

Wij bieden in verschillende vormen kennis en informatie over de zakelijke kant van ondernemen in de culturele en creatieve sector. We doen dit in drie kennisgebieden: Zakelijk ontwikkelen, Besturen en Financieren. Daarnaast verstrekken we leningen aan de sector.

Voor wie zijn jullie er?

Zelfstandige professionele kunstenaars en creatieve makers. Zakelijk verantwoordelijken, medewerkers, bestuurders en toezichthouders van organisaties en bedrijven in de culturele en creatieve sector. Dus voor iedere professional die zich bezighoudt met de zakelijke kant van het ondernemen in cultuur.

Zijn jullie een landelijke organisatie?

Ja, wij werken met en voor de culturele sector in heel Nederland. Wij zijn in Amsterdam gevestigd en zijn digitaal op verschillende manieren te bereiken. Onze activiteiten worden ook regelmatig buiten Amsterdam georganiseerd.

Met wat voor vragen kan ik bij jullie terecht?

Met vragen die te maken hebben met de zakelijke kant van cultureel ondernemerschap, zoals vraagstukken over strategie, positionering, financiering, risico-management en good governance.

Moet ik betalen voor jullie diensten?

Alle informatie via het platform is vrij toegankelijk. Ook een Oriëntatiegesprek kan kosteloos aangevraagd worden. Voor deelname aan bepaalde activiteiten zoals webinars en ontwikkelprogramma’s wordt (soms) een financiële bijdrage gevraagd.

Helpen jullie met financiering?

Naast informatie en advies over financiering hebben wij leenmogelijkheden, de zogenaamde Cultuurleningen.

Geven jullie subsidie?

Nee, Cultuur+Ondernemen geeft geen subsidie.

Geven jullie advies over financiering?

Wij informeren wel over financieringsstrategieën en financieringsmixen. Daar kan subsidie een onderdeel van zijn net als andere financieringsvormen. Al onze kennis hierover bundelen wij in de Culturele Financieringswijzer.

Kom ik bij jullie in aanmerking voor een lening?

Dit hangt onder andere af van je project, product of onderneming. Wij geven advies over wat er nodig is om in aanmerking te komen voor een leenaanvraag. Meer informatie vind je ook via Veelgestelde vragen over leningen.

Werken jullie ook met professionals uit het veld?

Naast onze eigen adviseurs werken wij met een netwerk van externe experts en zetten deze onder andere in als adviseur, trainer en mentor.

Kan ik bij jullie terecht met een vraag over gedragscodes?

Er zijn drie gedragscodes in de cultuur: Governance Code Cultuur, Fair Practice Code en Code Diversiteit&Inclusie. Bij Cultuur+Ondernemen kunnen we je verder helpen met vragen over of het toepassen van de Governance Code Cultuur.

Hoe kom ik met jullie in contact?

Via onze Helpdesk kan je een korte vraag stellen. Heb je een complexere inhoudelijke vraag en wil je hierover een persoonlijk gesprek met een van onze adviseurs? Vraag dan kosteloos een Oriëntatiegesprek aan.