Skip naar content
Skip naar content

Advies Oriëntatiegesprek

  • 1 uur
  • Online, bij ons op kantoor of op locatie
  • Kosteloos
  • Kunstenaars, creatieven en culturele organisaties
  • Adviesgesprek met een expert

Ben je kunstenaar, creatief ondernemer, werk je bij een culturele organisatie of ben je lid van een bestuur of raad van toezicht? Om succesvol te zijn, moet je stappen maken. Met een oriëntatiegesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen je hierbij. Als onafhankelijke sparringpartner voorzien onze experts je van advies op maat. Of je vraag nu over besturen en toezichthouden, zakelijke ontwikkeling of financiering gaat.

Denk bij de aanvraag van een oriëntatiegesprek goed na over jouw vraag. Dit helpt ons om je aan de juiste expert te koppelen.

Zakelijke ontwikkeling

Werk je in een culturele organisatie en ben je verantwoordelijk voor de zakelijke aspecten? Of ben je kunstenaar / creatief ondernemer met een eigen kunstpraktijk? Er zijn veel verwachtingen. Hoe leg je een solide basis onder je organisatie of beroepspraktijk? Je houdt je bezig met zaken als strategieontwikkeling, financiering, business- en verdienmodellen. Hoe blijf je vernieuwen, grijp je kansen en houd je risico’s in beeld? Hoe breng je je artistieke product zo goed mogelijk voor het voetlicht? En hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Het is waardevol om hier met een onafhankelijk adviseur over te praten. Om in de spiegel te kijken en te onderzoeken of het zakelijk gezien anders of beter kan. En welke stappen je zou willen zetten. Zo’n plek vind je bij ons.

Voorbeeldvragen

Denk bij de aanvraag van een oriëntatiegesprek goed na over jouw vraag. Dit helpt ons om je aan de juiste expert te koppelen. Dit zijn voorbeeldvragen waar je hierbij aan kunt denken.

  • Ik wil graag meer continuïteit in mijn werk en inkomen hoe doe ik dat?
  • We willen als organisatie een professionaliseringsslag maken, hoe pakken we dat aan?
  • Moet ik me specialiseren of mijn activiteiten juist verbreden om succesvol te zijn?
  • Hoe bereik ik beter mijn publiek?

Ervaringsverhaal van ruimtelijk vormgever Annemarie ter Haar

Portretfoto van Annemarie ter Haar

Ze zocht advies voor een cultureel project in de Rotterdamse haven. Het gesprek legde de vraag onder haar initiële vraag bloot. Daardoor kreeg ze de vervolgstap voor haar zakelijke ontwikkeling haarscherp in beeld. Lees meer over de ervaring van Annemarie met een oriëntatiegesprek.

Ervaringsverhaal van beeldend maker en kunsteducator Coco van der Wiel

Met twee benen in het ondernemerschap na de kunstacademie? Ze weet hoe het is. Haar afstudeerproject Tussen Wij en Ik zet ze namelijk graag weg op meer presentatieplekken en theaterfestivals. Maar hoe pak je dat aan? Het oriëntatiegesprek hielp Coco van der Wiel op weg.

Financiering

Een nieuw project, product of bedrijf starten (of een bestaand concept uitbreiden of vernieuwen) betekent dat financiering nodig is. Er zijn verschillende mogelijkheden voor financieringsbronnen en -mixen. Wat past nu het best bij jou of je organisatie?

Een eerste inventarisatie doe je via de Culturele Financieringswijzer. Deze wijzer geeft je inzicht in jouw mogelijkheden. Heb je hierna nog vragen, of behoefte aan advies op maat? Dan is een oriëntatiegesprek een oplossing. Onze adviseurs denken graag met je mee over jouw ideale financieringsmix.

Voorbeeldvragen

Denk bij de aanvraag van een oriëntatiegesprek goed na over jouw vraag. Dit helpt ons om je aan de juiste expert te koppelen. Dit zijn voorbeeldvragen waar je hierbij aan kunt denken.

  • Ik wil een culturele broedplaats starten met andere zzp'ers. Hoe regel ik dat financieel en bestuurlijk het beste?
  • Hoe beperk je financiële risico's zoveel mogelijk?
  • Hoe kom ik tot duurzame financiering voor mijn onderneming?
  • Hoe ziet een digitaal verdienmodel eruit?

Ervaringsverhaal van onderzoeker Mijke Rousseau in opdracht Prins27

Mijke Rousseau

Wat is nu een goed verdienmodel voor samenwerking met het Haagse mkb? Mijke Rousseau onderzoekt dat, in opdracht van Prins27. Deze stichting houdt zich onder meer bezig met exploitatie en ontwikkeling van de creatieve hubs In het Koorenhuis en Concordia CC in de binnenstad van Den Haag. Voor advies boekte Mijke een oriëntatiegesprek bij Cultuur+Ondernemen. Lees meer over de ervaring van Mijke Rousseau met een oriëntatiegesprek.

Ervaringsverhaal van Noor Wentholt

Zwart-wit foto van vrouw met bril die naast naaimachine zit.
Noor Wentholt

Waarom doe ik ook alweer wat ik doe? Eens in de zoveel tijd stelt iedere ondernemer zich die vraag. Zo ook Noor Wentholt, maker van luxe lederwaren. Na twintig jaar is het voor haar tijd voor rebranding en een andere aanpak. Maar hoe zorg je nu voor een bijpassend financieel kloppend plaatje? Het oriëntatiegesprek hielp haar de prioriteiten op de juiste manier te stellen.

Besturen en toezichthouden

Continuïteit en betrouwbaarheid van je organisatie: dat bereik je met goed bestuur en met nauwgezet toezicht. Hoe reflecteer je op jouw functioneren en op de organisatie? De rol van directeur, bestuurder of toezichthouder kan eenzaam zijn. Sparren met een adviseur is daarom prettig: hij of zij helpt je vanuit een onafhankelijke rol verder. Dat kan gaan over allerlei onderwerpen: van reflectie op je rol als toezichthouder tot belangenverstrengeling in je bestuur, en van het juiste besturingsmodel voor je organisatie tot jouw ontwikkeling als directeur, bestuurder of toezichthouder. Voor alle vragen over besturen en toezichthouden kun je bij ons terecht.

Voorbeeldvragen

Denk bij de aanvraag van een oriëntatiegesprek goed na over jouw vraag. Dit helpt ons om je aan de juiste expert te koppelen. Dit zijn voorbeeldvragen waar je hierbij aan kunt denken.

  • Past ons huidige besturingsmodel nog wel bij de organisatie?
  • Hoe richt ik mijn nieuwe stichting zo in dat ik er zelf ook opdrachten voor uit mag voeren?
  • Waar moet ik rekening mee houden bij het opstellen van een profiel voor een nieuw lid van de raad van toezicht?

Ervaringsverhaal van Monika Szewczyk, voormalig algemeen directeur bij kunstencentrum De Appel

Portretfoto van Monika Szewczyk.

Wat komt kijken bij de overgang van een bestuurs- naar een raad van toezichtmodel? Monika Szewczyk, voormalig algemeen directeur bij kunstencentrum De Appel, besloot daarover een oriëntatiegesprek aan te vragen. Directe aanleiding was de nieuwe wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen, die in juli 2021 inging. Het gesprek hielp haar om de gevolgen voor haar stichting duidelijk te krijgen. Lees meer over de ervaring van Monika Szewczyk met een oriëntatiegesprek.

Ervaringsverhaal van brassband BRASSA

Wanneer je als collectief regelmatig optreedt en dus geld verdient, is het fijn de zaken goed te regelen. Bijvoorbeeld met een passende rechtsvorm. Maar hoe pak je dat aan? Het oriëntatiegesprek gaf brassband BRASSA bevestiging en vertrouwen om de volgende stappen te nemen.

Aanmelden voor een oriëntatiegesprek

Aanmelden voor een gesprek doe je met de aanmeldknop aan de bovenzijde van deze pagina. Vermeld in je aanvraag zo duidelijk mogelijk waar je vraag over gaat. Dat helpt ons om de juiste expert aan je te koppelen.

Na je aanmelding ontvang je van ons een bevestigingsmail. Een adviseur neemt daarna zo snel mogelijk contact met je op om het oriëntatiegesprek te plannen.

Let op: ons kantoor in Amsterdam is helaas niet goed toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Graag vinden we daarom een oplossing op maat. Mail of bel ons, dan maken we een afspraak met je op een passende locatie bij ons in de buurt. Het is ook mogelijk om online het gesprek te voeren.

Wil je meer weten over wat Cultuur+Ondernemen doet en voor wie? Een beknopt overzicht vind je bij de veelgestelde vragen en een uitgebreidere uitleg lees je in onze jaarverslagen.