Skip naar content
Skip naar content

Hoe ga ik om met risico's?

Culturele organisatie
  • Laatste update: 30 oktober 2023
  • Samensteller: Hester Terpstra

Als je bewust met risico's omgaat kun je beter omgaan met uitdagingen en kun je kansen beter benutten.

Risicomanagement in jouw organisatie

Risicomanagement hoeft niet ingewikkeld te zijn. Waarschijnlijk ben je er (on)bewust al mee bezig. Zo heb je vast wel rookmelders opgehangen en verzekeringen afgesloten. Alexander Ramselaar leert jou in het videocollege wat risicomanagement is, hoe je een risicomanagement-model kan gebruiken en geeft praktische tips. In het artikel ‘Risicomanagement: zo pak je het aan’ kun je vijf simpele stappen volgen om risicomanagement in de praktijk toe te passen. Je kunt daarbij de risicomatrix downloaden met voorbeelden uit de praktijk. Breng de risico’s van jouw organisatie in kaart en bedenk wat je kunt doen als ze zich voordoen. Zo ben je wendbaarder en kun je makkelijker inspelen op veranderingen. Zodra je risicomanagement toepast in de dagelijkse praktijk, is het nog maar een kleine stap om het een plek te geven in de gesprekken met je toezichthouders. Door risicomanagement op de agenda te zetten creëer je een meer integere en beheerste organisatie.

Risicomanagement in de praktijk

Hoe gaan andere organisaties om met risico's? Laat je inspireren door Nicole Theeuwes, zakelijk leider van het Stedelijk Museum Schiedam. In het interview vertelt ze over haar ervaring met risicomanagement. Hoe houd je je hoofd koel als de vergunning van je muziekfestival door de rechter wordt geschort op dag één van de opbouw? In de podcast van Slagkracht vertelt van Ruben Bosch, voormalig algemeen directeur van Welcome to The Village hierover. En Femke Monahan-Van Wachem, zakelijk directeur bij De Balie in Amsterdam, vertelt wat ze deed toen een crisis de organisatie dwong om te reorganiseren en te bezuinigen op de salarissen van collega’s.

Zelf aan de slag met risicomanagement

Je weet wat risicomanagement is en waarom het belangrijk is. Nu kun je er zelf mee aan de slag in je organisatie. Met deze vier tips kun je er op een eenvoudige manier mee beginnen. Ga aan de slag met de handreiking, zodat je weet hoe je risicomanagement in het jaarverslag op kunt nemen. Als je plannen hebt om te investeren, gaat dat altijd gepaard met risico's. Met dit stappenplan kun jij stappen zetten op weg naar financiering en vertrouwen.

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze kennisgids? En wil je graag sparren met een van onze adviseurs? Boek vrijblijvend een oriëntatiegesprek in.