Skip naar content
Skip naar content

Interview Leiders van culturele organisaties vertellen over hun mentorschap

Er bestaat geen handboek voor het leiden van een culturele organisatie. Juist daarom is het waardevol als iemand met meer ervaring je met raad en daad bijstaat. Sanne Scholten, Pepijn Kuyper en Yvonne van Popta werken al jaren in de culturele sector en kennen het klappen van de zweep. Nu zetten zij hun kennis in binnen het mentoringprogramma van Cultuur+Ondernemen.

We vroegen deze nieuwe mentoren waarom ze mentoring van leidinggevenden van culturele organisaties belangrijk vinden, wat hun visie op leiderschap is, wat hun eigen stijl van begeleiden is en wat de functie van mentoring is voor de culturele sector.

Sanne Scholten is sinds 2016 directeur-bestuurder van Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Daarvoor werkte ze jaren in de publieke sector, met een focus op kunst en cultuur bij adviesbureau BMC.

“Ik geloof in authentiek leiderschap.”

LKCA Sanne Scholten 0484 Lilian van Rooij
Sanne Scholten - © Lilian van Rooij

Pepijn Kuyper is zakelijk directeur van het Nederlands Film Festival (NFF). Eerder was hij o.a. directeur-bestuurder van LUX in Nijmegen en LantarenVenster in Rotterdam.

“Ik vind het belangrijk om in mensen te investeren.”

Pepijn Kuyper Katja Poelwijk kleur vierkant
Pepijn Kuyper - © Katja Poelwijk

Yvonne van Popta is zakelijk directeur van de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Eerder werkte zij bij Het Nationale Ballet en Muziekcentrum De IJsbreker/Muziekgebouw aan ’t IJ.

“Een artistiek product gedijt het best in een organisatie waar alles goed geregeld is.”

Yvonne van Popta Bibi Veth verkleind portrait
Yvonne van Popta - © Bibi Veth

Cultuur+Ondernemen biedt sinds 2018 mentoringprogramma’s voor culturele organisaties: Mentoring Zakelijk Leiders en Mentoring voor Kunstpodia. Nieuwe aanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend. Cultuur+Ondernemen beschikt over een uitgebreid, steeds groeiend, mentorenteam voor culturele organisaties.