Skip naar content
Skip naar content

Leertraject Route Ondernemerschap Rotterdam - najaar 2023

t/m
Uitverkocht
 • 10:00 tot 15:00
 • Kunstinstituut Melly, Witte de Withstraat 50 in Rotterdam
 • 150 euro (excl. btw)
 • 15 deelnemers
 • Kunstenaars, makers en creatieve ondernemers wonend of werkend in de regio Rotterdam

Op welke manier is je werk goed zichtbaar? Hoe zorg je ervoor dat je werk in beeld blijft, ook na een succeservaring? Heb je het idee dat je wat meer aandacht aan je netwerk kan besteden? Mochten dit vragen zijn waar je graag een volgende stap in wilt maken, ben je van harte welkom bij Route Ondernemerschap.

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden. De training is volgeboekt.

Werken aan je ondernemerschap in de kunsten gedijt niet met een simpele sales aanpak, maar is actief zoeken naar een manier hoe dit bij jou als kunstenaar past. Uitgangspunt is altijd jouw artistieke talent en werk. Jouw specifieke aanpak, of route, mag de tijd krijgen om te ontwikkelen.

Of je nou beeldend kunstenaar of fotograaf bent, illustrator of ontwerper, muzikant of theatermaker: het gewaardeerde leerprogramma Route Ondernemerschap helpt je om je kunstenaarschap verder te professionaliseren. Samen met inspirerende trainers en gelijkgestemde kunstenaars werk je aan een stevig zakelijk fundament van jouw kunstenaarspraktijk.

Concreet heb je na afloop een lijst met acties waar je de komende 2 jaar mee vooruit kan. En we beloven je meer inspiratie en plezier om dit te gaan doen.

De afgelopen 6 jaar hebben meer dan 200 kunstenaars deelgenomen aan Route Ondernemerschap en beoordeelden de impact van dit leerprogramma 5 maanden later met een 8,0.

Juist in deze periode is het belangrijk de zakelijke ontwikkeling van je kunstenaarspraktijk onder de loep te nemen en in actie te komen. Route Ondernemerschap helpt jou als professioneel werkende kunstenaar je positie te versterken, je bereik te vergroten en financiële kansen te zien.

Route Ondernemerschap heeft mij bewust gemaakt van de positie in mijn carrière en handvaten geboden te groeien als ondernemer en als mens in het algemeen. Deze handvaten kunnen steeds weer toegepast worden.

Quinda Verheul, installaties, deelnemer 2021

Het programma en de trainers

Het leerprogramma Route Ondernemerschap heeft 6 sessies en tussendoor opdrachten. Je wordt bijgespijkerd door specialisten en wisselt ervaringen uit met collega-kunstenaars. De groep bestaat uit 15 enthousiaste deelnemers en het traject is Nederlandstalig.

Elke sessie van het programma belicht een ander thema:

 1. Persoonlijk leiderschap – donderdag 2 november
  Wie ben je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar ligt je focus?
  Trainer/coach Wendelien Koop
 2. Essentie van je werk – donderdag 9 november
  Wat is jouw boodschap, hoe vertel je over je werk? Hoe breng je dit over op publiek en geïnteresseerden?
  Trainer/strategisch specialist Marlies Leupen
 3. Website – donderdag 16 november
  Hoe verbeter je je website?
  Trainer/communicatiedeskundige Eline Levering
 4. Netwerken – donderdag 23 november
  Hoe benader je potentiële kopers, samenwerkingspartners en andere geïnteresseerden?
  Trainer/organisatie-adviseur Ernst van Dijk
 5. Social media – donderdag 30 november
  Welke sociale media kanalen kan je inzetten, en hoe krijg je met deze hulpmiddelen meer zichtbaarheid voor je werk?
  Trainer/marketingspecialist Nienke van der Wal
 6. Financieringsmogelijkheden – donderdag 7 december
  Hoe krijg je meer grip op financiering en jouw (on)mogelijkheden hierin.
  Trainer/financieel expert Jessica de Jaeger

Alle trainers hebben hun sporen verdiend in de culturele sector en werken al jaren met kunstenaars en creatieven. Samenstellers en moderatoren van het programma zijn Krista Heijster en Ben Wiegman. De wekelijkse bijeenkomsten zijn van 10:00 tot 15:00 uur.

Route Ondernemerschap maakt overzichtelijk wat je (nog) nodig hebt in je beroepspraktijk als kunstenaar; van grote doelen, naar kleine en overzichtelijke stappen

Sophie de Vos, fotograaf, deelnemer 2021

Leeromgeving en voorbereiding

Tijdens Route Ondernemerschap krijg je toegang tot een online leeromgeving waarmee jij je groei kan versterken. Het is een intensief programma. Reserveer tussen de wekelijkse bijeenkomsten door tijd voor interviews, opdrachten en voorbereiding. Houd naast de sessies rekening met 5 uur voorbereiding per week.

Extra: gratis persoonlijk advies

Tijdens of na de bijeenkomsten krijg je een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek met adviseur Krista Heijster of Ben Wiegman. Zij nemen met je door hoe je de geleerde materie nog verder kan gaan toepassen op jouw praktijk. Dit gesprek krijg je kosteloos aangeboden bij deelname aan het leerprogramma.

Voor wie

Route Ondernemerschap is bedoeld voor professioneel werkende kunstenaars, makers of creatieve ondernemers. Jij bent:

 • Minimaal 5 jaar werkzaam als professioneel kunstenaar of maker (hoe je jezelf ook noemt)
 • Afgestudeerd aan een kunstvakopleiding of autodidact met een sterk portfolio
 • Actief binnen initiatieven en/of toont werk in een professionele omgeving
 • Gedreven om je kunstenaarspraktijk naar een hoger niveau te tillen
 • Actief in de regio Rotterdam (dit hoeft niet je woonplaats te zijn, maar bijvoorbeeld wel atelier/werkruimte/exposities)

Bij twijfel, neem contact op met krista@cultuur-ondernemen.nl, dan kijken we er samen naar.

We stellen een groep samen tussen de 10 en 15 deelnemers op basis van motivatie, gewenste leerdoelen, bereidheid om te reflecteren en potentiële kansen in het kunstenveld. Dit doen we middels een intakegesprek op 2, 3, 5 en 9 oktober. Je kan je voorkeur voor dag kenbaar maken. Dit online gesprek duurt 30 minuten.

Het voelt een beetje alsof dit een must is voor elke creatieve maker een x aantal jaar na de academie. Om jezelf als professional te zien en scherp te houden waarom onze kunstpraktijk belangrijk is, inclusief de zakelijke kant.

Noortje Stortelder, digital sculptor, deelnemer in 2021

Locatie

De locatie is Kunstinstituut Melly, Witte de Withstraat 50 in Rotterdam.

Kosten en financiering van het traject

Jouw eigen bijdrage aan het programma van 6 bijeenkomsten is € 150 euro (ex btw).

De Gemeente Rotterdam financiert de rest van jouw bijdrage met € 2.400,-.

Voorgaande jaren hebben deelnemers succesvol een gedeelde teruggave gekregen via Werktuig PPO. Als je door de belastingdienst als ondernemer wordt gezien of je hebt overige inkomsten opgegeven dan zijn deze kosten als zakelijke kosten aftrekbaar.

Beschrijf bij je aanmelding:

 • Waar sta je nu in je kunstenaarspraktijk?
 • Waarom wil je mee doen aan Route Ondernemerschap?
 • Waarin wil je je de komende tijd ontwikkelen?
Ik kwam tot het inzicht dat je écht je verhaal van binnen en buiten klaar moet hebben voordat je op financiers afstapt.

Oud-deelnemer Route Ondernemerschap

Mocht je het idee hebben dat Route Ondernemerschap niet bij je past, of je valt niet binnen de criteria: abonneer je dan op onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van andere interessante bijeenkomsten. Ook kan de vierdelige podcastserie “Hoe ik kunstenaar blijf” voor jou relevant zijn. En download de gids Route Ondernemerschap, met 8 stappen om meer kans te maken op succes. Wees altijd welkom om contact op te nemen.

Partners