Skip naar content
Skip naar content

Gids Route Ondernemerschap - Zakelijke gids voor kunstenaars en creatieven

  • Bestel de publicatie voor € 3,00 excl. btw
  • Download de Zakelijke gids gratis als pdf
  • Kunstenaars en creatieve makers
  • Handige informatie en tips voor je cultureel ondernemerschap

Van ondernemingsvorm, via financiering, marketing en klantcontact naar onderhandelingen: de publicatie ‘Route Ondernemerschap’ gidst je als kunstenaar, creatief of maker door je route naar cultureel ondernemerschap en helpt je professionele koers te vinden.

Acht stappen

Een compacte en volledige uitgave vol inspiratie, tips en ervaringsverhalen: dat is in het kort de gids ‘Route Ondernemerschap’. Het boek is opgedeeld in acht hoofdstukken die elk een stap op weg naar het cultureel ondernemerschap behandelen, zoals ‘zorg dat je gezien wordt’, ‘kom in contact met je klanten’ en ‘onderhandel als een baas’.

English: Business Guide

In the Business Guide for artists, creatives and small cultural organisations, whether starting out or already established, you will find useful information and tips for marking out your future. For you as an individual or if you work with other people. The focus is on the entrepreneurial aspect of your profession: how to ensure you are seen and heard, how to organise your business, how to work towards your future and where to go when you need information and advice. Downloadpage Business Guide.

Concrete handvatten

Elk hoofdstuk brengt op overzichtelijke wijze de besproken stap in kaart en biedt concrete handvatten voor verder onderzoek. Financiering gezocht? De gids voorziet in een vragenlijst om de financieringsbehoefte duidelijk te krijgen, en geeft daarna een opsomming van de meest voorkomende financieringsbronnen. Moeite met onderhandelen? De uitgave wijst op relevante cao’s, voorbeelden van overeenkomsten en de factuureisen van de Belastingdienst.

Advies en tips

Van apps waarmee je je uren kunt bijhouden tot hulpmiddelen om je plannen goed op papier te krijgen en boeken die je uitdagen je professionele identiteit helder te krijgen: de Zakelijke Gids staat vol tips en praktisch advies om je ondernemende kant verder te ontwikkelen.

Ervaringsverhalen

Tussen het stappenplan zijn interviews met creatieven te lezen, die hun ervaringen als cultureel ondernemer delen aan de hand van hun beste en slechtste beslissingen. Zo vertelt documentairemaker Anke Teunissen (Nestblijvers) waarom veel commercieel werk maken niet altijd een goed zakelijk besluit is, en licht acteur Michaël Bloos (Nieuwe Helden) toe hoe een film die hem geen cent opleverde toch de beste zakelijke keuze was die hij kon maken.

Handzaam handboek

Een professionele identiteit vormen, klanten binden, financiering vinden: alle aspecten van het cultureel ondernemerschap komen aan bod. Kortom: deze zakelijke gids is een handzaam handboek voor (beginnende) kunstenaars en creatieven en biedt ze volop inspiratie en advies zich (verder) te ontwikkelen als cultureel ondernemer.

De eerste versie van de Gids verscheen in 2018. In mei 2020 is een geüpdatete herdruk uitgekomen, die hierboven te downloaden is.

Mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds

Lees er meer over