Skip naar content
Skip naar content

Nieuws Ondernemerschap loont steeds minder

De KleinBedrijf Index, een onderzoek naar de economische situatie van zzp’ers en kleine ondernemingen, laat over het tweede kwartaal van 2023 een gemengd beeld zien. Een ruime meerderheid van de ondernemers verdient onder het minimumloon. Een zorgelijke situatie. Het lijkt erop dat ondernemers zichzelf minder betalen om hun bedrijf zo gezond mogelijk te houden. Bedrijven hebben hun nettomarges stabiel kunnen houden. Ook is het betalingsgedrag in alle sectoren verbeterd en ervaren ondernemers minder stress dan in voorgaande kwartalen. Gelijktijdig is het ondernemersvertrouwen sterk teruggezakt en zijn ook de investeringsbereidheid en het ondernemersloon flink gedaald.

Culturele sector loopt sterk uit de pas

De omzetten en ondernemersinkomens van de culturele sector liggen significant lager dan in alle andere sectoren. 45% zit onder een omzetniveau van 1500 euro per maand. De groeiverwachtingen in de culturele sector (21%) zijn fors lager dan in andere sectoren (43%). En de culturele sector kent een stijgend en hoog percentage ondernemers dat wil stoppen: 14% tegen gemiddeld 4,9% binnen alle sectoren. Het aantal ondernemers in de cultuursector dat onder bijstandsniveau leeft is gedaald naar 57%.

Effect van ondernemendheid op het bedrijfsresultaat

De Kleinbedrijf Index heeft verder gekeken of de ondernemendheid van bedrijven effect heeft op het bedrijfsresultaat. Dat is niet zo. De onderzoekers vermoeden dat factoren buiten hen zoals wet- en regelgeving, gebrekkige toegang tot financiering en de economische omstandigheden een belangrijker rol spelen.

Aanbevelingen voor beleidsmakers

Dit leidt in het rapport tot drie aanbevelingen:

  • Versterk de ondersteuningsprogramma’s voor ondernemers en verlaag de drempels
  • Ontwikkel fiscale regelingen die het aantrekken van (quasi) eigen vermogen gemakkelijker maken
  • Zorg voor laagdrempelige programma’s om investeringen in het mkb aan te jagen.

Hulp nodig bij jouw ondernemersvraag?

Interessante inzichten om beter de waarde van je werk te bepalen.

Stel: je werkt als ondernemer in de kunst- en cultuursector, en je doet dat niet onverdienstelijk. Over de waarde van je werk maak je je niet druk. Of beter: je zou niet weten hoe je die waarde moest bepalen. Is dat eigenlijk een probleem? Samen met Universitair docent Ellen Loots gaan we op zoek naar praktische handvatten voor de waardebepaling van kunst.

Inflatie en stijgende energielasten: twee stappen om de regie te houden

Veel creatieve ondernemers en kunstenaars breken het hoofd over hoe ze de begroting met alle stijgende kosten nog sluitend kunnen krijgen. Hoe ga je hiermee om? De twee stappen in dit artikel helpen je de regie te houden.

Spar een uur met een van onze adviseurs

Met een gratis adviesgesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen om na te denken over je toekomstperspectief als maker of kunstenaar. Als onafhankelijke sparringpartner voorzien onze experts je van advies op maat. Vraag een Oriëntatiegesprek aan.

Aan de slag met verduurzamen

Federatie Cultuur, Kunsten ‘92 en de Taskforce culturele en creatieve sector lanceerden het kennisplatform ACTIE als cultuur waar je richtlijnen, suggesties en aandachtpunten vindt om aan de slag te gaan met je verduurzaming.

Vorige edities