Skip naar content

Stap 2 Geldbronnen

Aan wie kun je financiering vragen?

Je kunt nu het project en de visie van je organisatie duidelijk uitleggen. In deze stap laten we zien via welke geldbronnen je financiering kunt regelen. Bijvoorbeeld een fonds of subsidie, of uit eigen inkomsten. Maar vergeet ook niet de bedrijven die willen sponsoren, een mecenas die een donatie wil doen, of het organiseren van een crowdfundingcampagne.

Geldbronnen

Eigen inkomsten

Dit zijn inkomsten die je organisatie ontvangt in ruil voor dat wat het doet of heeft gemaakt. Eigen inkomsten zijn ook het geld dat bezoekers betalen voor bijvoorbeeld jullie tentoonstelling of evenement. Hoe meer eigen inkomsten je organisatie heeft, hoe minder afhankelijk het is van externe financiers. Lees meer in het dossier Eigen Inkomsten.

Sponsoring

Sponsoring is een zakelijke samenwerking met een bedrijf dat in jullie project wil investeren. Het bedrijf heeft dus een commercieel belang bij de realisatie ervan. Behalve met geld kan het ook ondersteunen ‘in natura’, zoals met kennis, advies of materiaal. Lees meer in het dossier Sponsoring.

Mecenaat

Een netwerk van mecenassen opbouwen is een goede investering voor de lange termijn. Een mecenas doneert aan je organiastie vanuit idealistische motieven. Je kunt ook een vriendenclub organiseren, waarbij leden structureel een bedrag doneren. Je kunt mecenassen en andere donateurs blijven interesseren door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren of hen persoonlijk te benaderen. Lees meer in het dossier Mecenaat.

Donaties van fondsen

In Nederland zijn veel fondsen die ondersteuning bieden aan culturele organisaties. Met een eenmalig bedrag, maar ook via meerjarige bijdragen, voor meerdere projecten. Er zijn private fondsen en publieke fondsen van de overheid. Fondsen hebben verschillende doelen en voorwaarden. Belangrijk is dat je een projectplan schrijft dat voldoende aansluit bij het beleid van het fonds. Lees meer in het dossier Fonsen in Nederland.

Subsidies

Net als fondsen zijn subsidies van de overheid een veelgebruikte geldbron. Het kan een meerjarige financiering zijn, bijvoorbeeld vanuit een Kunst- of Cultuurplan van een gemeente, maar ook een eenmalige subsidie, zoals een bijdrage aan onderzoek en ontwikkeling. Zorg ervoor dat je aanvraag aansluit bij het cultuurbeleid van de subsidieverstrekker. Lees meer over subsidies en hoe je ze aanvraagt in het dossier Subsidies.

Crowdfunding

Internet is het belangrijkste medium waarmee je je doelgroep en mogelijke financiers kunt bereiken. Met bijvoorbeeld een crowdfundingcampagne promoot je het project, organiseer je voorverkoop en kunnen mensen een groot of klein bedrag doneren. Je kunt hiervoor een ‘culturele tegenprestatie’ bieden, zoals een zitplaats bij een voorstelling. Zo betrek je je publiek en ontdek je of er genoeg interesse is in het project. Lees meer in het dossier Crowdfunding.

Sta ervoor open om het projectplan aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld zomaar een subsidie vinden die nét niet aansluit bij jullie project, maar wel bij een andere soort activiteit. Bijvoorbeeld vanwege het thema of de doelgroep. Je kunt hierop inspelen met jullie huidige project. Of besluiten om een nieuw of extra project uit te voeren, zodat je deze financiering ontvangt.


Financieringsmix

Vaak heb je niet genoeg aan één geldbron. Financiers eisen soms zelfs dat je ook op andere manieren geld regelt. Een fonds of subsidieverstrekker vraagt bijvoorbeeld vaak dat je een minimaal percentage aan eigen inkomsten inbrengt. Doe hier je voordeel mee: je vegroot je kansen als je laat zien dat meerdere financiers hebben toegezegd om bij te dragen. Andere financiers krijgen dan meer vertrouwen in het project of succes van jullie financiering.

Geld van subsidies, fondsen en sponsoring is meestal ‘geoormerkt’: de financier verwacht dan een directe tegenprestatie. Je bent vrijer in je besteding als het geld ‘ongeoormerkt’ is. Dat is bijvoorbeeld geld van een mecenas.

Actie Breng de geldbronnen in kaart

Maak een globaal overzicht van de mogelijke geldbronnen voor jullie project:

  • Verdiep je in de kenmerken van de verschillende geldbronnen.
  • Zoek uit welke geldbronnen het meest geschikt zijn voor jullie situatie en breng ze in kaart.

Sommige financiers betalen pas later, bijvoorbeeld na het project. Om de periode te overbruggen tot je dit geld krijgt, kun je ook geld lenen. Ga voor meer informatie hierover naar het stappenplan 'een periode overbruggen'.

Klaar voor de volgende stap?

Heb je een overzicht van de mogelijke geldbronnen?

Ga dan naar stap 3. Hier bepaal je wie de stakeholders van jullie project zijn. Zij zijn ook potentiële geldbronnen.

Heb je meer tijd nodig om je te oriënteren op de geldbronnen, gebruik dan stap 2 als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit.