Skip naar content

Ons advies voor Onderzoeken, ontwikkelen en testen

  • Mijn organisatie wil een project realiseren
  • Ik zoek geld voor het onderzoeken, ontwikkelen en testen van dit project

Start de vragenlijst opnieuw

De organisatie waarin je werkt wil een project realiseren. Het is nu nog in de onderzoeks-, ontwikkel- of testfase: jullie doen bijvoorbeeld research, bezoeken mensen in het buitenland of werken een concept uit. Hiervoor is geld nodig, bijvoorbeeld voor materialen en personeel. Jij bent daarom voor je organisatie op zoek naar financiering.

Waarom eerst onderzoeken, ontwikkelen en testen?

Het is belangrijk om een projectplan eerst goed te onderzoeken, alvast iets te ontwikkelen of te experimenteren. Zo wordt het duidelijker wat jullie precies voor ogen hebben, wat hiervoor nodig is en wie erin geïnteresseerd is. Of het nu een eenmalig festival is of een voorstelling die je de komende jaren wilt uitvoeren.

Vraag tijdens deze fase ook eens om feedback en tips van andere culturele organisaties. Maak gebruik van de relaties van je organisatie, en eventueel je eigen netwerk en dat van je collega’s.

Op weg naar financiering

Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen.

Geldbronnen

Donaties van fondsen

Een fonds dat jullie project waardevol vindt, wil misschien een lening verstrekken of geld geven. Benieuwd naar de mogelijkheden? Zie het dossier Fondsen in Nederland en het stappenplan!

Eigen vermogen

De organisatie kan een deel van de kosten zelf betalen met bijvoorbeeld eigen geld. Dat is soms zelfs een voorwaarde van fondsen, instanties of bedrijven, voordat ze je geld geven.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Eigen vermogen’.

Mecenaat

Je kunt geld werven bij de mecenassen of vriendenclub van je organisatie. Weten hoe je zo’n netwerk opbouwt? Bekijk het dossier Mecenaat en ga naar het stappenplan!

Sponsoring

Misschien heeft een bedrijf commercieel belang bij de ontwikkeling van jullie project, en wil het daarom een deel van de kosten dekken. Lees meer in het stappenplan en het dossier Sponsoring.

Subsidies

Het kan zijn dat het thema van jullie project goed aansluit bij een subsidieregeling van de overheid. Meer weten? Ga naar het stappenplan, of lees verder in het dossier Subsidies.

Hoe vind je de juiste financiering?

Hoe en waar je financiering vindt, hangt ervan af. Wat wil je organisatie precies gaan onderzoeken, ontwikkelen of testen? Wat is mogelijk? En wat zien financiers in het project? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • 1. Beschrijf het projectplan en de visie van je organisatie.
  • 2. Doe onderzoek naar de relevante geldbronnen.
  • 3. Bepaal wie de stakeholders van het project zijn.
  • 4. Zoek uit hoeveel geld je nodig hebt.
  • 5. Overtuig financiers.

Kijk ook eens naar organisaties als de KVK, NWO, en RVO. Zij geven regelmatig subsidies voor de fase van onderzoeken, ontwikkelen en testen.

Heb je advies nodig?

Twijfel je over de haalbaarheid van jullie plan? Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste geldbronnen? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.

Susanne Moed

Projectleider financieren