Skip naar content

Ons advies voor De uitvoering van een project

  • Mijn organisatie wil een project realiseren

Start de vragenlijst opnieuw

De organisatie waarin je werkt wil een project voorbereiden en uitvoeren. Bijvoorbeeld een tentoonstelling, festival of voorstelling. Daarom ben je op zoek naar geld. Bijvoorbeeld voor het kopen van materiaal, huren van apparatuur of inzetten van personeel.

Op weg naar financiering

Hieronder staan de relevante geldbronnen voor je situatie. Ga voor meer verdieping naar de bijbehorende dossiers, en lees verder in het uitgebreide stappenplan. Laat je inspireren door de voorbeelden en ervaringsverhalen.

Geldbronnen

Crowdfunding

Geld ophalen via een – online – campagne? Hoe dat moet, lees je in het stappenplan en het dossier Crowdfunding.

Donaties van fondsen

Fondsen hebben vaak een breed palet aan financieringsmogelijkheden voor projecten in de cultuursector. Je vraagt financiering aan met een projectplan dat aansluit op de doelstellingen van het fonds.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Cultuurfondsen in Nederland’.

Eigen inkomsten

Soms willen financiers dat je een deel van de kosten betaalt met eigen inkomsten uit het project. Lees meer hierover in het dossier Eigen inkomsten en het stappenplan!

Lening

Als je zeker weet dat je project publieks- of andere inkomsten gaat realiseren, kan je overwegen een lening af te sluiten om kosten voor te kunnen financieren. Dit kan bijvoorbeeld met een cultuurlening.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Cultuurleningen’.

Mecenaat

Je kunt geld werven bij de mecenassen of vriendenclub van je organisatie. Weten hoe je zo’n netwerk opbouwt? Zie het dossier Mecenaat en bekijk het stappenplan!

Sponsoring

Misschien heeft een bedrijf commercieel belang bij de ontwikkeling van jullie project, en wil het daarom een deel van de kosten dekken. Vaak is dit een bijdrage ‘in natura’, zoals specifieke kennis, materialen, diensten of advies, maar soms ook in geld.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Sponsoring’.

Subsidies

Het kan zijn dat het thema van jullie project goed aansluit bij een subsidieregeling van de gemeente, provincie of Rijksoverheid. Meer weten? Ga naar het stappenplan, of lees verder in het dossier Subsidies.

Elk jaar wordt er een FondsenBoek uitgegeven, vol relevante en actuele informatie over ruim duizend fondsen in Nederland. Verdiep je in de fondsen en maak een longlist voor jezelf met de meest geschikte.

Hoe kies je de juiste financiering?

Hoe en waar je financiering vindt, hangt ervan af. Wat voor project wil je organisatie realiseren? Wat is mogelijk? En wat zien financiers in het project? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • 1. Beschrijf het project en de visie van je organisatie.
  • 2. Doe onderzoek naar de relevante geldbronnen.
  • 3. Bepaal wie de stakeholders van het project zijn.
  • 4. Zoek uit hoeveel geld je nodig hebt.
  • 5. Overtuig financiers!

Soms komt het voor dat je de financiering voor je idee helemaal rond hebt, maar dat fondsen pas later uitbetalen, terwijl je de kosten al moet maken. Dan is het mogelijk om bijvoorbeeld een cultuurlening af te sluiten om die tijdelijke behoefte aan geld te overbruggen. Bekijk ons advies om een periode overbruggen tot je inkomsten krijgt.

Heb je advies nodig?

Twijfel je over de haalbaarheid van het project? Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste geldbronnen? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Susanne Moed

Projectleider financieren