Skip naar content
Skip naar content

Overzicht 5 x zo haal je het beste uit je eindexamenexpositie

Wanneer het einde van het academisch jaar weer in zicht komt, betekent dat ook dat de eindexamens en eindpresentaties van het kunstonderwijs op het programma staan. Als beginnend kunstenaar zet je hiermee vaak je eerste echte stappen in de kunstwereld. Vijf tips om voor, tijdens en na je presentatie het beste te halen uit dit bepalende moment en het effect ervan te vergroten.

Vooraf: nodig je bestaande netwerk uit

Neem contact op met die mensen uit je netwerk die iets kunnen betekenen voor je carrière. Nodig ze specifiek uit om je presentatie te komen bekijken. Hoe persoonlijker de uitnodiging, hoe beter. Maak misschien zelfs wel een specifieke afspraak met ze zodat je ze kunt ontvangen en toelichting op je werk kunt geven.

Vooraf: wees voorbereid op de komst van professional

Eindexamenpresentaties worden bezocht door allerlei professionals uit het kunstenveld. Sommigen daarvan kunnen veel voor je betekenen. Neem je bijgewerkte agenda mee zodat je makkelijk een vervolgafspraak kunt maken voor bijvoorbeeld een atelierbezoek. Mocht iemand iets meer van je werk willen zien, dan is het handig ook je bijgewerkte portfolio bij de hand te hebben.

Tijdens: wees aanwezig

Ook al spreekt je presentatie voor zich, het is altijd fijn als de kunstenaar aanwezig is om zijn werk toe te lichten aan de bezoeker. Neem een actieve houding aan, zet je verlegenheid opzij, spreek mensen gerust aan, maak een praatje en hoor aan wat ze over je werk te zeggen hebben. Natuurlijk is het prettig tijd te besteden aan familie, vrienden en bekenden, maar bedenk dat zij waarschijnlijk niet je toekomstige afnemer of komende expositieplek zijn.

Tijdens: maak duidelijk waar mensen meer kunnen zien

Heb je al vervolgactiviteiten op je lijst staan, heb je een nieuwsbrief, een mooie website? Leg minstens een eenvoudig kaartje met je contactgegevens neer bij je werk, want deze presentatie is een goede plek om te delen waar jouw werk nog meer te zien is.

Nadien: houd contacten warm

Mogelijk verzamel je tijdens je presentatie allerlei visitekaartjes en contactgegevens, misschien heb je daar zelfs specifiek om gevraagd. Voorkom dat het bij een onaangeraakt stapeltje kaartjes blijft. Schrijf er eventueel op van wie en waarom je het kaartje hebt ontvangen. Dat maakt persoonlijk vervolgcontact makkelijker. Wacht daar niet te lang mee, maar smeed het ijzer juist als het heet is. Mail of, beter nog want persoonlijker, bel de geïnteresseerden kort na je presentatie. Een leuk berichtje - ‘leuk om je ontmoet te hebben, dank voor de interesse, zullen we een keer afspreken? - is snel geschreven en kan een boel opleveren.