Skip naar content
Skip naar content

Interview Inge Pollet en Merel de Vries onderzochten hun waarden en kwaliteiten

Ervaren artistiek directeur Inge Pollet en de kersverse zakelijk leider Merel de Vries volgden het ontwikkeltraject Slagkracht. Ze vertellen hoe ze hun waarden en kwaliteiten onderzochten en welke inzichten dat bracht.

Inge Pollet is doelgericht

Inge Pollet is artistiek directeur van Plaatsmaken, een productiehuis dat grafische werkplaatsen, een tentoonstellingsruimte en een projectbureau omvat. Tot voor kort was ze er artistiek leider. Ze volgde Slagkracht omdat ze behoefte had aan concrete tools. Hoe doe je dat, directeur zijn? Hoe presenteer je jezelf? Inge werd opgeleid aan ArtEZ als beeldend kunstenaar. Na de academie had ze een tijd een hybride praktijk: ze werkte als freelance curator voor verschillende kunstinstellingen.

Inge Pllet 2022
Ik ga heel doelgericht te werk. Ik ben to the point en recht vooruit.

Wat heb jij ontdekt over je waarden?

“Ik ga heel doelgericht te werk. Ik ben to the point en recht vooruit. Het is niets voor mij om dingen met veel woorden uit te leggen. Dat past niet bij me. Dat heb ik trouwens niet ontdekt tijdens Slagkracht, dat wist ik al.”

Hoe heb jij het kernkwadrant ingevuld?

“Mijn kernkwaliteit is daadkracht. Ik houd heel erg van concrete acties. Het kostte me weinig tijd om deze oefening in te vullen, mijn sterke kanten en valkuilen zijn me heel erg duidelijk! Het is wel goed om ze zo in een kwadrant te zien en de samenhang te zien. Sowieso vind ik het goed om af en toe langer stil te staan bij wat je drijft of juist tegenhoudt. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je ook met anderen kunt werken. Mijn valkuil is dat ik ongeduldig ben, dat ik drammerig kan worden. Dat maakt dat geduld mijn uitdaging is. Ik kan niet van mensen verwachten dat ze hetzelfde zijn als ik. En ik ben heel allergisch voor mensen die passief of apathisch zijn.”

Wat heb je over jezelf geleerd, wat ga je anders doen?

“Ik vond vooral de uitwisseling met andere mensen prettig. Verder heb ik niet zozeer iets nieuws over mezelf geleerd. Het is meer een bevestiging van dingen die ik al wist. Ik probeer wel heel bewust bezig te zijn met mijn valkuil. Sommige mensen hebben drie keer zoveel tijd en woorden nodig als ik. Dat is natuurlijk prima. Ik probeer nu bewust meer tijd te nemen voor het proces.”

Wat doe jij om je leiderschap te versterken?

“Goed luisteren naar mensen. En daar actie aan verbinden op zo’n manier dat het ons gezamenlijke project verder brengt. Er zijn nu bijvoorbeeld twee kunstenaars bezig een tentoonstelling in te richten. Ik kijk met ze mee en geef af en toe advies. Zo luister ik naar ze en geef ik sturing. Op die manier komen we tot een gezamenlijk gedragen resultaat. Verder begin ik nu voor de tweede keer aan een mentortraject. Sparren met een ervaren collega, dat vind ik heel erg fijn.”

Ben je benieuwd naar een ervaringsverhaal van een mentortraject? Lees dan het verhaal van mentee Lilian Stolk, directeur van The Hmm.

Merel de Vries is een doorzetter

Merel de Vries (23) weet al lang wat ze wil: zakelijk leider worden in de culturele sector. Ze studeerde Kunst en Economie aan de HKU en werkte als vrijwilliger voor verschillende festivals en gezelschappen in Utrecht. Sinds kort is ze zakelijk leider bij het comedy-gezelschap Boesjans, dat ze heel graag groter wil maken.

Merel de Vries
De rode draad in mijn leven is dat ik, onbewust, steeds kansen voor mezelf creëer.

Wat heb jij ontdekt over je waarden?

“De rode draad in mijn leven is dat ik, onbewust, steeds kansen voor mezelf creëer. Ik heb goed uitgezocht wat ik leuk vind. En door mijn acties heb ik steeds duidelijk gemaakt: zie mij, denk aan mij. Ik ben bij veel culturele organisaties begonnen als vrijwilliger, totdat ik kon doorgroeien naar een betaalde functie. Twee waarden zijn belangrijk voor me: doorzetten en vertrouwen hebben in je onderbuikgevoel. Dat wist ik eigenlijk wel, maar nu is het concreet.”

Hoe heb jij het kernkwadrant ingevuld?

“Mijn kernkwaliteit is doorzetten. Mijn valkuil is dat ik zo gefixeerd ben op mijn doel, dat ik de weg ernaartoe soms een beetje vergeet. Als de situatie verandert, ben ik daar soms blind voor. Mijn allergie: ik kan niet tegen mensen die geen doel hebben. Die nergens naartoe werken en met alle winden meewaaien. Mijn uitdaging is dat ik de fixatie op het doel een beetje moet loslaten. En wat meer moet meebewegen als de situatie verandert. De oogkleppen moeten af, dat vond ik heel verhelderend.”

Wat heb je over jezelf geleerd, wat ga je anders doen?

“Ik heb geleerd dat ik op de goede weg zit. Ik heb een duidelijke visie en ik weet waar ik naartoe wil. Wat ik anders ga doen: vooral erop vertrouwen dat ik het wel weet. Ik ben jong, maar ik ben goed in wat ik doe. Ik heb geen gebrek aan visie of kennis. Ik weet wat ik wil bereiken en hoe ik dat wil doen.”

Wat doe jij om je leiderschap te versterken?

“De juiste mensen om me heen verzamelen. Eerlijk blijven over wat ik kan en wat nog niet. En wat ik nog niet kan, aanvullen met goede mensen.”

Wil jij ook je zelfinzicht vergroten? Breng je waarden en kernkwaliteiten in kaart door deze oefening.