Skip naar content
Skip naar content

Oefening Vergroot je zelfinzicht, word een betere leider

  • Zakelijk leiders
  • Breng je waarden en kernkwaliteiten in kaart

Als leidinggevende breng je altijd ook jezelf mee. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Hoe zit jij als mens in elkaar? Welke eigenschappen kun je goed gebruiken voor jouw werk als zakelijk leider? En welke eigenschappen zitten je juist in de weg? Als je dat weet, kun je je kwaliteiten bewust inzetten. Dan haal je het beste uit jezelf en uit je werk. Deze oefening helpt je om meer inzicht in jezelf te krijgen. En zo jezelf als leidinggevende te versterken.

Download de opdrachten

Jouw kernwaarden, of: wat vind je écht belangrijk?

Een eerste stap om meer inzicht in jezelf te krijgen, is om na te denken over wat jouw kernwaarden zijn. Jouw kernwaarden zijn jouw drijfveren. Het zijn de dingen die jij als persoon écht belangrijk vindt in het leven. Ze gaan over wat jou motiveert, en hoe jij wilt leven en zijn. Als mens, als partner, als ouder, als vriend, als collega of als leidinggevende. Verwar waarden niet met normen. Normen zijn van buiten opgelegde gedragsregels. Waarden zijn individueel en persoonlijk. Persoonlijke waarden kunnen je houvast bieden. Ze geven je richting in je leven, als een soort innerlijk kompas.

Het kernkwadrant van Ofman

Je waarden zijn vaak nauw verbonden met je kwaliteiten. Een manier om je kwaliteiten helder te krijgen, is door het kernkwadrant van Daniël Ofman in te vullen. Zo krijg je inzicht in waar je goed in bent, maar ook in je valkuilen en leerdoelen. Volgens Ofman hangen je kernkwaliteiten namelijk altijd samen met een valkuil, een allergie en een uitdaging. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Kernkwaliteit

Een kernkwaliteit is een positieve eigenschap. Iets wat jou typeert, iets eigens. Jouw kernkwaliteiten zijn jouw kracht. Ze geven je energie, motivatie en zelfvertrouwen. Een kernkwaliteit kan bijvoorbeeld daadkracht zijn, of perfectionisme, of gedrevenheid.

Valkuil

Kernkwaliteiten worden een valkuil als je erin doorschiet. Dat gebeurt vaak als je onder spanning staat of stress hebt. Je kernkwaliteit is dan te prominent aanwezig. Daadkracht wordt drammerigheid, perfectionisme wordt muggenzifterij, gedrevenheid wordt fanatisme.

Uitdaging

Om je valkuil te vermijden, moet je op zoek naar je uitdaging. Je uitdaging is iets waar je moeite mee hebt en wat je kunt ontwikkelen. Als jij van nature perfectionistisch bent, kun je je valkuil bijvoorbeeld vermijden door te leren ook eens los te laten of flexibel te zijn. Soms herken je je uitdaging in iets waar een ander heel goed in is. Wat je bewondert aan een vriend of collega

Allergie

Je allergie is de doorgeschoten versie van je uitdaging. Iets waar je je enorm aan stoort bij anderen. Je bent meestal allergisch voor iemand die te veel heeft van jouw uitdaging. Als je perfectionistisch bent, kun je je mateloos ergeren aan mensen die nonchalant zijn. En als gedreven mens kun je niet goed tegen passiviteit.

Kernwkadrant

Aan de slag met je waarden en kernkwaliteiten!

Je zult merken dat het nog helemaal niet zo makkelijk is om antwoord te geven op de vraag: wat vind ik nu werkelijk belangrijk? Met de waarden oefening ga je aan de slag om je kernwaarden te achterhalen. Met het invullen van je kernkwadrant denk je na over je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Download de opdracht (bovenaan de pagina) en ga aan de slag!