Skip naar content
Skip naar content

Interview Een betere leider worden begint bij jezelf

Veel zakelijk leiders ‘rollen’ in hun functie. Ze voelen zich betrokken bij hun gezelschap of team, maar vergeten waaróm ze het eigenlijk doen. Dat kost energie, in plaats van dat het energie oplevert. Daarom is het goed om eerst naar jezelf te kijken. Wat vind ik belangrijk? Zet ik mijn talenten optimaal in? En zo nee: wat houdt me tegen? Zo creëer je ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Doe wat bij je past

Trainer en coach Ragna Heidweiler geeft de training ‘Persoonlijk leiderschap in een creatieve omgeving’, onderdeel van het ontwikkelprogramma Slagkracht. Zij legt uit waarom zelfinzicht belangrijk is als je je wilt ontwikkelen. “Als je jezelf geen leiding kunt geven, vanuit welke bron geef je dan leiding aan anderen? Je bent effectiever en gelukkiger in je werk als je de dingen doet op een manier die bij je past. Dan laat je je niet leiden door anderen. En als je weet waar je goed in bent, kun je je kwaliteiten bewust inzetten.”

Als jij creativiteit belangrijk vindt, terwijl je in je werk 60% van de tijd met financiën bezig bent, dan wringt dat.

Tijdens de training doet Ragna een oefening waarin de deelnemers nadenken over hun waarden. “Je waarden zijn je drijfveren. Het zijn de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven.” Vrijheid, eerlijkheid, liefde en veiligheid zijn voorbeelden van zulke waarden. “Vóór de training vraag ik de deelnemers om na te denken over de rode draad van hun leven”, vertelt Ragna. “Wat waren de beslissingen, mensen of gebeurtenissen die hebben geleid tot de persoon die ze nu zijn? Tijdens de eerste sessie bedenken de deelnemers dan welke waarden daarbij passen.” Door de oefening kun je erachter komen dat je in de praktijk iets anders doet dan wat je belangrijk vindt. Ragna: “Als jij creativiteit belangrijk vindt, terwijl je in je werk 60% van de tijd met financiën bezig bent, dan wringt dat. Dan moet je dus iets veranderen. Als je werk doet dat past bij wat jij belangrijk vindt, dan krijg je daar energie van. En je bent een betere leider.”

Zet je kwaliteiten bewust in.

Het is niet alleen goed om te weten wat jou drijft. Je moet ook weten wat je goed kan, en wat juist niet. Dan kun je je kwaliteiten bewust inzetten. Je haalt het beste uit jezelf en uit je werk. Een manier om je kwaliteiten helder te krijgen, is door het kernkwadrant van Daniël Ofman in te vullen. Zo krijg je inzicht in waar je goed in bent, maar ook in je valkuilen en leerdoelen.

Veel deelnemers komen erachter dat ze helemaal niet zoveel hoeven te veranderen.

Ragna: “Kwaliteiten zijn goede eigenschappen die je van nature hebt. Denk aan aandachtig zijn, analytisch, zorgzaam of creatief. Zo’n kwaliteit heeft ook een keerzijde. Dat is je valkuil. Als je altijd behulpzaam bent, kun je bemoeizuchtig worden. Dat is niet prettig voor anderen, maar ook niet voor jezelf. Het positief tegenovergestelde van bemoeizucht is loslaten. Dat is je uitdaging. Als je als behulpzaam persoon meer kunt loslaten, komt jouw kwaliteit meer tot zijn recht. De doorgeschoten versie van je uitdaging is je allergie. Dat is iets waar je zelf nooit van beschuldigd wilt worden. Als behulpzaam persoon kun je daarom slecht tegen achteloosheid, of mensen die alles delegeren. De grootste les zit vaak bij die allergie. Daar zit de mogelijkheid tot groei. Dat je ontdekt: het is niet zo erg om een beetje los te laten.” Je valkuil hoeft niet weg, benadrukt Ragna. Maar het is wel goed om je er bewust van te zijn. Herkenning zorgt meestal al voor verandering. “Weten wat je waarden en kwaliteiten zijn, geeft je de mogelijkheid om een andere strategie te proberen. Vaak komen mensen er juist achter dat ze helemaal niet zoveel hoeven te veranderen.”

Je hoeft niet alles zelf te kunnen

Een eye-opener voor veel deelnemers is, dat je niet alles alleen hoeft te kunnen. Ook niet als je alleen werkt, zoals veel zakelijk leiders. Ragna: “Zorg dat je een team om je heen creëert dat jou aanvult. Ben je een chaoot, dan kun je daar heel hard tegen vechten. Maar soms is het beter om die eigenschap van jezelf te accepteren en een andere strategie te bedenken. Je kunt daar ook iemand voor in dienst nemen, of met iemand over sparren. Regel dat gewoon voor jezelf. Als leider moet je goed voor jezelf zorgen. Je kunt veel beter versterken waar je goed in bent, dan dat je tekortkomingen probeert weg te halen. Als je aandacht geeft aan waar je goed in bent, gaan je kwaliteiten nog meer stralen.”

Over Ragna Heidweiler

Ragna Heidweiler is NOBCO-gecertificeerd coach, trainer en schrijver. Ze behaalde twee bachelors in Nederland en een master in uitgeverij aan de UCL London. Ze werkte ruim tien jaar in start-ups, twee jaar in het onderwijs en was projectmanager bij een bureau voor sociale innovatie. Als loopbaancoach en trainer onder de naam Wishbone Coaching specialiseert Ragna zich in de thema's persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en branding, genderrollen, work-life balance en employability.

ALG 20220228 Slagkracht Ragna Heidweiller