Skip naar content
Skip naar content

Podcast Hoe krijg jij als leidinggevende mensen echt mee?

In de podcastserie ‘Feedforward in Leiderschap’ vertelt Muriel Schrikkema – schrijver van het gelijknamige managementboek – hoe je als leidinggevende kunt werken aan een duurzame continuïteit, groei en ontwikkeling van mensen, team en organisatie. In deel 3 van de podcast legt ze uit hoe leidinggevenden er samen met hun mensen voor kunnen zorgen dat iedereen bijdraagt aan de visie en teamdoelen van de organisatie.

Muriel is psycholoog en medeoprichter van Direction, dat trainingen, coaching en programma’s aanbiedt op het gebied van leiderschap en discussie. Volgens Muriel kun je als organisatie de meest prachtig geformuleerde visie en doelen hebben, maar is dat nog geen garantie voor succes. Je krijgt medewerkers pas écht mee als ze toegewijd zijn en zich willen inzetten voor de gemeenschappelijke doelen. Ook het onderlinge vertrouwen in een team is belangrijk.

Tips uit de podcast

Geef zelf het goede voorbeeld


Als leidinggevende moet je het goede voorbeeld geven. Ga bij jezelf na: hoe toegewijd ben ik? En vertrouw ik erop dat mensen hun mening durven geven, ook als die afwijkend is? Hiërarchie speelt namelijk altijd een rol.

Stimuleer vertrouwen


In een team leer je samen steeds beter te worden. Dat wil je samen, en daar heb je elkaar ook voor nodig. Je moet elkaar dus vertrouwen. En aan vertrouwen kun je bouwen. Drie punten zijn daarbij belangrijk, en als leidinggevende moet je die punten steeds centraal stellen, herhalen en benadrukken:

  • Wees geloofwaardig door authentiek gedrag. Wees als persoon jezelf en durf ook je kwetsbaarheid te tonen. Juist in lastige of onzekere tijden.
  • Wees betrouwbaar door integer gedrag. Doe je wat je zegt? En zeg je wat je doet? En kan ik ook op je vertrouwen als het spannend wordt? Dat maakt je betrouwbaar.
  • Benadruk het collectieve belang. Waar doen we het allemaal voor in de organisatie? Het collectieve belang staat altijd centraal.

Waardeer verschillen


Het is belangrijk dat je als leider van een team inclusie stimuleert. Dit doe je door met elkaar te onderzoeken en verkennen waar jullie als individu én als team in geloven, en onder welke voorwaarden. Bepaal of jullie dit ook echt samen willen doen. En bespreek met elkaar de eventuele verschillen. Het is jouw taak als leidinggevende om deze verschillen op waarde te schatten. Iedereen heeft andere kwaliteiten. Benut ze!

Durf je verantwoordelijkheid te nemen


Ga tot slot ook besluitvaardig om met medewerkers die niet meewillen. Maak de betrokkenheid van jouzelf en de ander bespreekbaar, maar doe dit niet uitentreuren. Het collectief belang moet leidend zijn. Heb je al drie keer met een medewerker gesproken? Dan moet de boodschap wel duidelijk zijn. Wil de medewerker niet veranderen? Durf dan je verantwoordelijkheid als leidinggevende te nemen.