Skip naar content
Skip naar content

Financiering voor een (artistiek) idee of project

Culturele organisatie, Kunstenaar / creatieve maker
  • Laatste update: 19 maart 2024

Zoek je geld voor het onderzoeken, ontwikkelen, testen of uitvoeren van een idee of project?

Voor zelfstandig kunstenaars, creatieve makers en cultureel ondernemers

Je hebt een goed idee. Dan volgt meestal een periode van onderzoek, ontwikkeling of testen. Of misschien ben je al zo ver dat je je plan kan uitvoeren. Voor beide stappen heb je natuurlijk geld nodig, bijvoorbeeld voor materiaal, apparatuur of de inhuur van expertise. Hoe en waar vind je geld om je project te financieren? We helpen je graag op weg.

Voor culturele en creatieve organisaties

De organisatie waarin je werkt heeft plannen voor een mooi project. Vaak volgt dan eerst een onderzoeks-, ontwikkel- en testfase. Of misschien zijn jullie al zo ver dat het plan kan worden uitgevoerd. Voor beide fasen heb je natuurlijk geld nodig, bijvoorbeeld voor personeel, materiaal en apparatuur. Hoe en waar vind je geld om je project te financieren? We helpen je graag op weg.

Veelgebruikte geldbronnen

Voor het financieren van een artistiek idee of project zijn er verschillende geldbronnen die je kunt aanspreken. Vaak heb je ook meerdere geldbronnen nodig om je doel te gebruiken. Hieronder zie je veelgebruikte geldbronnen voor deze financieringsbehoefte.

Meer informatie en inspiratie

Naast de Culturele Financieringswijzer zijn er nog andere plekken waar je terecht kunt voor informatie over het financieren van een idee of project. We hebben er een aantal voor je verzameld.

  • De website voor beroepskunstenaars helpt mensen die net zijn afgestudeerd aan een culturele opleiding, zoals conservatorium of theater-, film- of kunstacademie.
  • De Fair Practice Code is een moreel kompas voor iedereen die in of met de culturele of creatieve sector werkt.
  • Het Fondsenboek biedt een overzicht van Nederlandse vermogensfondsen.

Heb je hulp nodig?

Twijfel je hoeveel geld je nodig hebt? Wil je checken of je de juiste geldbronnen hebt gekozen? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit.

Susanne Moed

Projectleider financieren