Handreiking Financiering nodig? Deze 8 tips helpen je op weg!
Als maker blijf je graag doen wat je het liefste doet. Daar is financiering voor nodig. Maar hoe kom je aan geld voor artistieke projecten en voor brood op de plank? In dit artikel delen we acht tips die je helpen bij je zoektocht naar financiering. Nuttig voor startende én gevestigde makers.
Je werkt als kunstenaar of maker aan een artistiek idee, plan of project. Om dit te financieren, heb je vaak te maken met verschillende geldbronnen. Denk aan subsidies, donaties, leningen of eigen inkomsten. Het samenstellen van zo’n financieringsmix kan lastig zijn. De tips in dit artikel geven je inspiratie om het anders aan te pakken.
De tips in dit artikel volgen uit het programma In the Mix. Het doel van het programma was: de toegang van makers tot een mix van verschillende geldbronnen verbeteren. Samen met makers én financiers deden PlatformACCT, Cultuur+Ondernemen en voordekunst daar onderzoek naar. Wil je meer lezen over In the Mix? Dat kan op de website van PlatformACCT. Ook vind je hier alle tools die tijdens het programma ontwikkeld zijn.
Tip 1: Onderzoek waar anderen hun geld vandaan halen
Verlies jij je in de zoektocht naar alle verschillende fondsen en financiers? Begrijpelijk. Er is ontzettend veel mogelijk. En gratis overzichten van álle regelingen en financieringsmogelijkheden zijn er helaas niet. Toch is er een goede alternatieve optie. Andere makers of kunstenaars zoals jij zochten én vonden financiering. Leer dus gerust van de stappen die zij zetten. En wat die opleverden.
Kijk op websites, flyers en socialmediakanalen van andere makers met vergelijkbaar aanbod of soortgelijke thematiek als jij. Je ziet dan vaak de logo’s van financiers snel staan. Of, nog leuker: drink een kop koffie met de persoon in kwestie en vraag welke geldbronnen diegene gebruikt. Je zult zien: veel mensen delen graag hun lessen. En je houdt er misschien ook nog een leuk contact aan over.
Raadpleeg de website van Cultuur+Ondernemen voor succesverhalen. Makers en kunstenaars vertellen daarin openhartig over de subsidie- en financieringsregelingen die ze gebruikten. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Heiko Balster over de financiering voor zijn nieuwe bestekserie.
Tip 2: Sta open voor andere vormen van financiering
Denk je bij financieringsbronnen vooral aan subsidies en donaties van fondsen? Dat is niet gek. Deze financieringsbronnen staan bij veel makers met stip op een. Maar dit is niet altijd terecht. Want het vinden van de juiste fondsregeling voor jouw project en planning is ontzettend complex en tijdrovend. Plus: budgetten zijn vaak niet toereikend en bezuinigingen liggen altijd op de loer. Door je horizon te verbreden, maak je jezelf minder afhankelijk van deze financieringsvorm. Je financieringsmix wordt diverser, en dus zekerder.
Hoe vind je andere vormen van financiering? Denk goed na over welke geldbronnen bij jou en je werk passen. Crowdfunding kan bijvoorbeeld goed werken voor projecten met maatschappelijke impact, als je snel geld nodig hebt en wanneer je mensen wilt betrekken. Leningen zijn vaak geschikt voor grotere investeringen of wanneer de kosten van je project voor de inkomsten uitlopen. Sponsoring kan een optie zijn als bedrijven zichtbaarheid zoeken. Dit zijn een paar voorbeelden. Wat voor jou werkt, hangt af van de situatie en van de doelen. Kortom: verdiep je kennis over verschillende geldbronnen en laat je inspireren door andere makers of kunstenaars.
Tip 3: Doe het niet alleen
Veel makers omschrijven hun financieringszoektocht als eenzaam. Dat geldt zéker als ze bezig zijn met een soloproject. De tip is: vraag hulp. Denk bijvoorbeeld aan andere makers, vrienden, een beroeps- of branchevereniging of een alumninetwerk. Ook zijn er regionale of lokale ondersteuningsorganisaties die met je mee willen denken, zoals Kunstloc Brabant of Cultuur Academy (regio Arnhem/Nijmegen).
Welke organisatie behartigt jouw belangen in de culturele of creatieve sector? Met De Aansluitwijzer van de Creatieve Coalitie kom je erachter.
Tip 4: Bespreek je aanvraag voor je ‘m indient
Je conceptaanvraag bespreken: het kan bij veel financiers. Dit geeft je waardevolle feedback om je projectvoorstel mee te verfijnen. Daarnaast organiseren sommige fondsen vragenuurtjes. Je gaat dan direct in gesprek met experts en je krijgt meer inzicht in de voorwaarden en mogelijkheden voor financiering. Een goede manier om je aanvraag te versterken en je succeskans te vergroten!
Tip 5: Denk niet altijd vanuit geld
Deze tip klinkt misschien gek, maar is het zeker niet. Naast geld heb je ook andere zaken nodig, zoals materiaal of zichtbaarheid. Kijk eens of je op deze vlakken met organisaties of makers samen kunt werken. Cruciaal is wel om eerst goed scherp te krijgen wie of wat je zoekt. Gaat het om een partner met een specifieke kwaliteit of expertise of zoek je juist iemand met bepaalde faciliteiten? Wil je je administratieve lasten delen, je marketing met een ander combineren, je bereik vergroten of nieuwe doelgroepen vinden? Onze collega Ben Wiegman deelt zijn inzichten over goed samenwerken in het artikel De kunst van het samenwerken.
Tip 6: Vraag altijd om feedback
Is je financierings- of subsidieaanvraag afgewezen? Vraag dan altijd om feedback. Doe dat bij voorkeur telefonisch. Je achterhaalt zo waarom de aanvraag niet is goedgekeurd, en je krijgt waardevolle tips voor een volgende aanvraag. De meeste financiers geven hier graag inzicht in. Op deze manier laat je bovendien zien dat je openstaat voor verbetering. Dat geeft een positieve indruk voor toekomstige projecten. Als de financier geen feedback kan of wil geven, vraag dan iemand uit je eigen netwerk om nog eens kritisch met je mee te lezen.
Vind je het spannend om feedback te vragen? Begin met deze simpele oefening Feedback vragen: zo doe je dat
Tip 7: Wees bereid je plan aan te passen of te verkleinen
Het is belangrijk om verschillende scenario’s in gedachten te houden voor je project. Doe dat al vanaf het begin. Het houdt je wendbaar en flexibel. Stel bijvoorbeeld een plan op met meerdere fases of versies. Een ambitieus plan voor als je alle aangevraagde financiering krijgt, een middenweg met minder middelen, en een kleinere versie voor als een deel van de aanvragen wordt afgewezen. Liggen deze verschillende scenario's al klaar? Dan kun je snel schakelen en het project alsnog uitvoeren op een manier die past bij de beschikbare middelen. Dit voorkomt teleurstelling en helpt je realistische keuzes te maken zonder het einddoel uit het oog te verliezen.
Tip 8: Overweeg het gebruik van AI
AI-tools als ChatGPT en Perplexity kunnen je helpen om sneller en efficiënter te werken. Deze tools ondersteunen je bijvoorbeeld bij het genereren van ideeën en het opstellen van teksten of begrotingen. Belangrijk: gebruik AI alleen als referentiekader of voor inspiratie en blijf kritisch op de resultaten. Neem de tijd om de output goed te bekijken en te verfijnen naar jouw specifieke situatie en behoeften. AI kan je veel tijd besparen en je creatieve proces ondersteunen, maar menselijke, artistieke expertise blijft onmisbaar om tot een goed doordacht en haalbaar plan te komen.
-
Stuur een e-mail naar Susanne Moed susanne@cultuur-ondernemen.nl -
Bekijk de LinkedIn pagina van Susanne Moed