Skip naar content

Ons advies voor De uitvoering van je project

  • Ik wil een idee of project realiseren
  • Ik ga mijn project uitvoeren

Start de vragenlijst opnieuw

Je wilt je (artistieke) idee of project gaan voorbereiden en uitvoeren, en hebt daar geld voor nodig. Bijvoorbeeld voor het kopen van materiaal, huren van apparatuur of inzetten van personeel.

Geldbronnen

Crowdfunding

Met crowdfunding werf je inkomsten. Ook betrek je je publiek, zoals vrienden, familie en nieuwe supporters. Zij willen jou misschien ook in de toekomst steunen.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Crowdfunding’.

Cultuurfondsen in Nederland

Fondsen hebben vaak een breed palet aan financieringsmogelijkheden voor projecten in de cultuursector. Je vraagt financiering aan met een projectplan dat aansluit op de doelstellingen van het fonds.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Cultuurfondsen in Nederland’.

Cultuurlening

Als je zeker weet dat je project publieks- of andere inkomsten gaat realiseren, kan je overwegen een lening te sluiten om kosten voor te kunnen financieren. Dit kan bijvoorbeeld met een cultuurlening.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Cultuurleningen’.

Cultuursubsidies

De gemeente, provincie en de Rijksoverheid hebben een divers budget voor de realisatie van projecten in de cultuursector. Zeker als het maatschappelijke belang duidelijk is. En als jouw idee past bij de doelstellingen.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Cultuursubsidies’.

Eigen inkomsten

Je kunt een deel van de kosten zelf betalen met bijvoorbeeld inkomsten uit je project of crowdfunding. Dat is soms zelfs een voorwaarde van fondsen, instanties of bedrijven, voordat ze je geld geven.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Eigen inkomsten’.

Mecenas en mecenaat

Soms wil een rijke ‘mecenas’ geld geven, omdat hij of zij het belangrijk vindt dat jij jouw idee kan realiseren. De mecenas wil je graag helpen om je idee mogelijk te maken.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Mecenas en mecenaat’.

Sponsoring

Sommige bedrijven hebben belang bij de realisatie van jouw idee, en willen daarom een deel van je kosten dekken. Vaak is dit een bijdrage ‘in natura’, zoals specifieke kennis, materialen, diensten of advies, maar soms ook in geld.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Sponsoring’.

Hoe kies je de juiste financiering?

Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Wat wil je doen? Wat is mogelijk? En wat ziet een financier in jouw idee of project? De volgende stappen helpen je goed op weg:

  • Beschrijf je project.
  • Bepaal voor wie je project van waarde is.
  • Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen.
  • Maak een begroting.
  • Overtuig financiers!

Elk jaar wordt er een FondsenBoek uitgegeven, vol relevante en actuele informatie over ruim duizend fondsen in Nederland. Verdiep je in de fondsen en maak een longlijst voor jezelf met de meest geschikte.

Voorbeelden uit de praktijk

Velen zijn je al voorgegaan in de zoektocht naar geld voor een project in de cultuursector. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze voorbeelden:

Soms komt het voor dat je de financiering voor je project helemaal rond hebt, maar dat fondsen pas later uitbetalen, terwijl je de kosten al moet maken. Dan is het mogelijk om een cultuurlening af te sluiten om die tijdelijke behoefte aan geld te overbruggen. Lees meer

Kunnen wij je verder helpen?

Twijfel je over de haalbaarheid van je project? Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste geldbronnen? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Susanne Moed

Projectleider financieren