Skip naar content
Skip naar content

Over de wijzer

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Video transcript

[Muziek]

Ben jij op zoek naar geld voor de realisatie of doorontwikkeling van jouw idee of culturele onderneming? Dan ben je bij de Culturele Financieringswijzer van Cultuur en Ondernemen aan het juiste adres. Met de Culturele Financieringswijzer geven we je niet alleen inzicht in de financieringsmogelijkheden, we helpen je ook bepalen welke financieringsbronnen goed bij jouw idee passen. En we geven je de nodige tips en trucs waarmee je succesvol financiering kunt aantrekken.

Dit zal je misschien verbazen, maar een goed zicht op welke financieringsmogelijkheden er allemaal zijn, bepaalt maar een deel van je succes. Minstens zo belangrijk is dat je jouw idee helder en kernachtig kunt presenteren, goed inzicht hebt in voor wie jouw idee waardevol is, en weet hoeveel geld je nodig hebt voor de realisatie van jouw idee. Klinkt dit allemaal nog wat vaag? Geen probleem. Dit zijn allemaal vragen die we je met de Culturele Financieringswijzer stap voor stap helpen beantwoorden, voorzien van praktijkvoorbeelden van andere kunstenaars, jouw collega's. Eigenlijk is het allemaal best wel goed te doen, en als je er even niet uitkomt, kan je gebruik maken van de opgenomen tools.

Door financieringsterminologie hoef je je niet af te laten schrikken; dat wordt uitgelegd. De Culturele Financieringswijzer wijst je de weg. Loop je ergens vast of heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn graag jouw hulplijn. Welkom op de Culturele Financieringswijzer.

Welkom op de Culturele Financieringswijzer van Cultuur+Ondernemen. Op deze website vind je een overzicht van financieringsmogelijkheden voor kunstenaars en creatieven in Nederland.

Ben jij fotograaf, choreograaf, schilder, schrijver, filmmaker, beeldhouwer, ontwerper, performancekunstenaar of oefen je een ander creatief beroep uit? En heb jij geld nodig voor je idee, project of culturele onderneming?

Dan ben je hier aan het goede adres. Met de Culturele Financieringswijzer helpen we je om de voor jou meest geschikte en best passende financieringsbron en -vorm te vinden.

Hoe werkt de Culturele Financieringswijzer?

De wijzer geeft je telkens een aantal opties, je kiest daar telkens wat het meest van toepassing is op jouw situatie. Je komt vervolgens uit op een adviespagina waar je jouw route naar financiering van jouw project, product of onderneming start.

Vanuit deze adviespagina zie je de stappen die onderdeel uitmaken van de voorgestelde route. We adviseren je de stappen in deze route chronologisch te volgen. Bij iedere stap vind je opdrachten. De antwoorden vormen de bouwstenen voor jouw financieringsaanvraag.

Binnen elke route staan de volgende zaken centraal:

  • Dat je jouw project helder en inspirerend voor het voetlicht kunt brengen;
  • Dat je goed zicht krijgt op voor wie jouw project waardevol of relevant is of dat zou kunnen zijn;
  • Dat je jouw waardepropositie voor die belanghebbenden kunt benoemen;
  • Dat je weet hoeveel geld je nodig hebt voor de realisatie van je project.

Verdiep je kennis en laat je inspireren

Naast de routes kun je jouw kennis over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de financiering van jouw project, product of onderneming verdiepen. Lees dossiers over zaken als crowdfunding, sponsoring, informeel financieren.

En er zijn ook tools op de site te vinden waarmee je je financieringsbehoefte kunt berekenen of waarmee je bijvoorbeeld jouw belanghebbenden, je stakeholders, in kaart kunt brengen.

Je kunt je op de Culturele Financieringswijzer ook door voorbeelden van andere kunstenaars laten inspireren. Kunstenaars die hun project of culturele onderneming succesvol hebben gefinancierd.

Vragen

Heb je vragen of loop je ergens vast?
Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.