Skip naar content
Skip naar content

Interview Waar moet je aan denken voordat je naar de notaris gaat bij het oprichten van een stichting?

Wat is belangrijk als je een stichting op wilt richten? Adviseur Djoeke Gerding legt in het kort uit waar je aan moet denken voordat je naar de notaris gaat.

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Video transcript

[Muziek]

Hoi ik ben Djoeke Gerding, adviseur Governance bij Cultuur+Ondernemen en ik help kunstenaars en andere creatievelingen bij het oprichten van stichtingen.

De meest voorkomende vraag die ik krijg is: welk bestuursmodel is het beste? En het probleem is eigenlijk dat er niet één beste bestuur model is. Je hebt het raad-vantoezichtmodel en het bestuur-directiemodel, die komen het meeste voor in de cultuursector. Maar de één is niet perse beter dan de ander. Het hangt er heel erg vanaf wie je hebt in je stichting en wat je plannen zijn voor de komende 5 tot 10 jaar.

Wat het allerbelangrijkste is, is dat je in je hoofd houdt waarom je het doet, want je hebt uiteindelijk een doel dat groter is dan die stichting. Vaak is de aanleiding het willen aanvragen van subsidie, maar dat is niet uiteindelijk waarom je het doet. Je hebt een bepaald maatschappelijk doel of een project, of een serie projecten die je heel graag wilt kunnen doen, dus houd dat voor ogen.

We hebben een kennisgids Stichting Oprichten gemaakt en die gaat echt helemaal vanaf het begin van: Wat is een stichting? Is een stichting iets voor mij? Of moet ik toch een andere rechtsvorm kiezen? Via het kiezen van besturingsmodellen, helemaal naar alles wat je moet weten voordat je naar de notaris gaat. En alle dingen die daarna ook nog belangrijk zijn bij het oprichten van een stichting. Ik wens je heel veel succes met het oprichten van je stichting en als je nog vragen hebt vraag dan gerust een Oriëntatiegesprek aan bij Cultuur+Ondernemen.

Je kunt het transcript hier downloaden.