Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Goede start van een stichting met het oriëntatiegesprek

Bij het oprichten van een stichting komt best wat kijken. Hoe maak je de juiste keuzes, zodat je meteen goed van start gaat? Lisanne Meijers, één van de oprichters van kunsteducatie collectief Artist is Present, vroeg hiervoor een oriëntatiegesprek aan. Zo kreeg ze alle stappen helder in beeld, wat zorgde voor het broodnodige vertrouwen om aan de slag te gaan.

Het oriëntatiegesprek hielp mij om met veel vertrouwen de toekomst van onze stichting tegemoet te gaan.

Maatwerk antwoord

Portret Lisanne Meijers
Lisanne Meijers

“Artist is Present bestaat inmiddels twee jaar. Tot nu toe werkten we altijd als zzp’ers. Maar omdat we subsidies wilden aanvragen, was het nodig om een stichting op te richten. Waar wij met name over twijfelden was de keuze voor een raad-van-toezicht-model of een bestuur-model. En daar kwamen ook nog vragen bij als: waar ligt de eindverantwoordelijkheid en wie neemt beslissingen? Als je online zoekt kom je heel veel informatie tegen over beide modellen, dat is het probleem niet. Maar wij wilden vooral weten: wat betekent dat concreet voor onze, specifieke situatie? Daar was het oriëntatiegesprek een perfecte oplossing voor.”

Goed begin

“In een uur tijd behandelden we samen met de adviseur van Cultuur+Ondernemen al onze vragen. Het was prettig dat er vooraf en aan het begin van het gesprek al heel veel basisdingen verteld waren. Daardoor konden we snel de diepte ingaan op onderwerpen die ons bezighielden. Als je een stichting opricht, wil je het meteen goed doen. En dankzij dit gesprek wist ik precies wat daarvoor nodig was.”

Aanbeveling

“Als je vanuit je positie als zzp’er met een stichting begint, verandert er veel. Je kunt bijvoorbeeld niet zelf een zakelijke rekening openen voor de stichting: dat moet je bestuur doen. En dat geldt trouwens ook voor het inschrijven van je stichting bij de Kamer van Koophandel. Het uit handen geven van dat soort dingen was in het begin best lastig. Maar omdat ik door het gesprek wist dat we alles goed hadden geregeld, ging het iets makkelijker. Het gesprek hielp mij om met veel vertrouwen de toekomst van onze stichting tegemoet te gaan.”

Met het oriëntatiegesprek voorzien onze experts je van advies op maat. Ze zijn je onafhankelijke sparringpartner, of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen en toezichthouden gaat.