Podcast Slagkracht #2 Rechtbank - Ruben Bosch, Welcome to The Village

Wat doe je als de vergunning van je muziekfestival door de rechter wordt geschorst op dag één van de opbouw? In deze aflevering hoor je het verhaal van Ruben Bosch, voormalig algemeen directeur van Welcome to The Village in Leeuwarden. Hoe houd je in zo'n situatie het hoofd koel als directeur zonder ervaring? En hoe ga je door als je festivalterrein ineens een onzekere zaak is geworden?

Luister hieronder via Spotify (cookies moeten ingeschakeld zijn) of via Apple Podcasts, Google Podcasts, PodNL of Stitcher. Of lees het transcript van deze podcast-aflevering.

Shownotes

Foto Ruben Bosch, fotograaf Tom van Huisstede
Ruben Bosch - © Tom van Huisstede
Ik heb me heel erg leren kennen in het feit dat een rol als directeur-bestuurder best wel pittig kan zijn, heel eenzaam, zeker omdat je niet altijd met iedereen erover kan praten.


Ruben Bosch (1986) is als zelfstandig ondernemer sinds 2008 actief binnen de culturele en evenementensector. Begonnen als productiemedewerker bij een locatietheater project in Appingedam, via vele verschillende functies bij grote en kleine festival en opdrachtgevers (Bevrijdingsfestival Groningen, Theatergezelschap Tryater en Theatergezelschap Het Houten Huis, FestiValderAa), doorgegroeid naar algemeen directeur bij Welcome to The Village festival uit Leeuwarden. Na drie bewogen jaren als eindverantwoordelijke nam hij eind 2021 afscheid. Sindsdien is hij als projectleider of adviseur betrokken bij verschillende evenementen. Daarnaast is Ruben bestuurslid van theatercollectief LUCY. en lid van het raad van toezicht bij Noordpool Orkest. Hij helpt graag mensen met een grote ambitie om deze haalbaar te maken, vaak vanuit een productionele of zakelijke bril.

Welcome To The Village is een muziekfestival in Leeuwarden met als doel om door het programma dat ze maken en de manier waarop ze het festival organiseren bij te dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.


Al een paar jaar op rij spande een stichting gericht op duurzaamheid een rechtszaak aan, tegen de komst van festivals in recreatiegebied de Groene Ster. In 2021 schorst de rechter de vergunning van Welcome To The Village, omdat broeden de vogelparen in een naburig gebied mogelijkerwijs lijden onder het geluid van het festival.

Op 15, 16 en 17 juli 2022 viert Welcome to The Village alweer haar tiende verjaardag! In samenwerking met de vrienden van Stadsschouwburg de Harmonie, Neushoorn, Speciaalbiercafé de Markies en duizend paar bijzondere handen toveren ze het Mata Hariplein om tot festivalterrein.

Update: Welcome to the Village deelde 20 juni 2023 mee dat ze helaas moeten stoppen.

Meer Slagkracht?

In de podcastreeks van Slagkracht hoor je iedere aflevering een persoonlijk verhaal van een zakelijk leider, marketeer of andere ondernemende professional in de culturele of creatieve sector. Een verhaal over een belangrijk moment in hun carrière.

Begin 2022 lanceerde Cultuur+Ondernemen het ontwikkelprogramma Slagkracht, waar je als zakelijk verantwoordelijke handvatten krijgt aangereikt om je te ontwikkelen en te professionaliseren binnen de zakelijke kant van de culturele en creatieve sector. Met Slagkracht bieden we een online en offline platform waar je maandelijks aan een programma kunt deelnemen over uiteenlopende onderwerpen, waarmee je een stevige basis legt in je vak.