Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Vier tips om te beginnen met risicomanagement

Risico’s nemen hoort bij ondernemen. Dat geldt ook als je een culturele instelling of organisatie bent. Met risicomanagement bouw je meer zekerheid in. Je zorgt ervoor dat jouw organisatie haar doelstellingen of plannen kan realiseren. Risicomanagement hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. We geven je vijf tips om te beginnen met risicomanagement.

Tip 1: van impliciet naar expliciet

Je bent je er misschien niet bewust van, maar waarschijnlijk doe je impliciet al aan risicomanagement. Zo heb je vast al rookmelders opgehangen om je op tijd te waarschuwen voor vuur in je studio, kantoor of pand. En als je een nieuwe medewerker aanneemt, voer je meerdere gesprekken voordat je iemand aanneemt, om de kans op een mismatch zo klein mogelijk te maken. Als je impliciet al aan risicomanagement doet, is het een kleine stap om het expliciet te maken. Je hebt er al over nagedacht. Je hoeft het alleen nog maar expliciet te benoemen en te beschrijven.

Gebruik de risicomatrix om je risico's in kaart te brengen.

Tip 2: doe het stap voor stap

Je hoeft niet alle risico’s in één keer te inventariseren en aan te pakken. Doe het stap voor stap. Zet het om te beginnen op de agenda: bij de directie, het bestuur en de raad van toezicht. Start met laaghangend fruit. Bijvoorbeeld risico’s waarvan de maatregelen al zo goed als klaar zijn. Of die je snel en eenvoudig kunt voorkomen. Maak voor de rest van de risico’s een planning.

Tip 3: houd het simpel en laagdrempelig

Er zijn oneindig veel risico’s, en je kunt ze nooit allemaal in kaart brengen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Focus je op wat relevant is. Het helpt om aan elk risico een doel of een taak te koppelen: welke onzekere belemmeringen zie je op weg naar het halen van een doel of een taak? Daarmee maak je de risico’s meteen relevant. Als je besloten hebt aan welke risico’s je iets wilt doen, regel dat dan ook. Zorg dat risicomanagement een onderdeel is van de dagelijkse bedrijfsvoering. Pas het toe in bestaande werkwijzen of processen. Dat werkt vaak beter dan het alleen bijhouden in een aparte risico-actielijst. Maak risicomanagement toegankelijk en laagdrempelig voor iedereen.

Tip 4: boek een oriëntatiegesprek

Werk je in een culturele organisatie en ben je verantwoordelijk voor de zakelijke aspecten? En heb je behoefte aan een gesprek over het risicomanagement in jouw organisatie? Wij praten graag met je over je vraagstuk. Vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan.