Skip naar content
Skip naar content

Hoe vertel ik over mijn werk?

Kunstenaar / creatieve maker
  • Laatste update: 12 december 2023

Waar ben je goed in? En waarom doe je wat je doet? Succes hebben als kunstenaar of creatief begint met een helder verhaal over de essentie van je werk. Een verhaal waarmee je overtuigt.

Begin met het ‘waarom’

Of je nu praat met gelijkgestemden, werk wilt verkopen, een opdracht wilt verwerven of financiering zoekt, het is van wezenlijk belang dat je goed de essentie van je werk deelt. Wat is die essentie? Waar gaat je werk over? Waarom spring jij elke ochtend je bed uit om aan het werk te gaan? Volgens schrijver Simon Sinek moet je die vraag beantwoorden voordat je je bezig gaat houden met dingen als klanten zoeken, marketing en geldzaken. Hij bedacht hiervoor een denkmodel: The Golden Circle. Je kunt het gebruiken om na te denken over je eigen ‘waarom’.

In vijf stappen naar een goed verhaal

Wil je zelf een goed verhaal maken dat de essentie van je werk helder overbrengt? Trainer Marlies Leupen ontwikkelde een simpele methode met 5 stappen. Het resultaat: een goed basisverhaal dat lang meekan en dat je op veel manieren kunt gebruiken. In de eerste plaats natuurlijk voor jezelf. Je scherpt je positionering aan en dat zorgt voor rust en helderheid in je hoofd. Maar je hebt ook een verhaal paraat voor het aanvragen van fondsen of subsidies, voor een korte pitch of bijvoorbeeld voor op je website.

Zelf aan de slag met jouw vijf stappen

Nu kun je zelf aan de slag met jouw eigen vijf stappen. Download het invulformulier in de oefening en bekijk een ingevuld voorbeeld ter inspiratie. Daarnaast kun je inspiratie halen uit de ervaringen van Ellis Scheer en Marieke van der Meer.

Doe mee aan een online sessie. Drie keer per jaar organiseert Cultuur+Ondernemen een interactieve sessie waar je jouw voorbereide presentatie kunt testen. Marlies en andere deelnemers luisteren en geven je daarna gerichte feedback. Kijk in onze agenda wanneer er weer een sessie is.

Zoek naar wat je uniek maakt

Rajae El Mouhandiz adviseert om krachtig te formuleren wat je de wereld te bieden hebt, in de vorm van een verhaal. Daar kun je mensen mee raken, inspireren en emotioneren. Rajae is muzikant, zangeres, producent, theater- en filmmaker. In haar vlog vertelt ze waarom het belangrijk is om te onderzoeken wat jou uniek maakt. En om dat ook te leren uitspreken.

Vragen?

Het verwoorden van jouw eigen verhaal kan lastig zijn. Kom je er niet helemaal uit of wil je er graag met iemand over sparren? Boek dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds

Lees er meer over