Skip naar content
Skip naar content

Oefening Aan de slag met je eigen verhaal

Bepaal aan de hand van de onderstaande vragen eerst de grote lijn van je verhaal. Verzamel vervolgens relevante details. Maak daarna een kritische selectie met je toehoorder(s) in gedachten en ga dan pas echte zinnen schrijven.

Tip: soms helpt het om met stap 3 of stap 5 te beginnen.

1 Begin met een waarneming of fascinatie

Denk aan een specifieke situatie in jouw vakgebied, de actualiteit, frustratie van gebruikers of inspirerende voorbeelden elders. Wat vind je dan opvallend? Wat is de aanleiding voor jouw idee? Op welke trend haak je in? Op welke latente behoefte reageer je?

Als ik kijk naar……

2 Noem dan een ontdekking of visie

Als je al langer met iets bezig bent, ontwikkel je vaak een inzicht of een overtuiging. Hoe zou je dat inzicht of die overtuiging omschrijven?

Dan denk ik…

3 Vervolg met je waardepropositie

Tot welk product, dienst of idee heeft je inzicht geleid? Wat is de essentie daarvan en wat is de waarde ervan voor jouw toehoorders?

Daarom heb ik/wil ik…

4 Deel je ervaring

Vertel je publiek over je kennis en ervaring, je eerdere successen, je ‘prijzenkast’. Kortom: over wie jij bent en wat je goed kan.

Dit zijn mijn wapenfeiten….

5 Eindig met een vraag

Is je plan (zie stap 3) alleen nog een idee of ben je al jaren bezig met de realisatie? Op welke vraag zoek jij zelf op dit moment nog een antwoord? Op welke kans hoop je nu? Formuleer een duidelijke, open (en welgemeende) vraag die je aan je publiek wilt voorleggen.

Dit heb ik al bereikt/dit is mijn ambitie/dit is mijn voorstel… Nu ben ik op zoek naar…

Lees een ingevuld formulier van een kunstenaar die de training van Marlies volgde, inclusief feedback van Marlies en verbetersuggesties.

Bekijk hoe Marieke van der Meer haar verhaal deelt tijdens een online training.

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds

Lees er meer over