Skip naar content
Skip naar content

Hoe breng ik mijn werk onder de aandacht?

Kunstenaar / creatieve maker
  • Laatste update: 22 december 2023

Netwerken en acquireren: het is misschien niet je favoriete bezigheid. Maar, naast kunstenaar of maker ben je ook ondernemer. Met deze kennisgids vind je een manier die bij jou past.

Je werk, dat mag gezien worden. Het mag een podium krijgen, zodat je werk de mogelijkheid krijgt zich te tonen. Maar het verkopen gaat niet vanzelf. Probeer het simpel te houden, maak concrete doelen waar je naar toe wil groeien. Dat is op te knippen in kleine acties, waar je dagelijks aan kan werken. In deze kennisgids helpen we je op weg.

Acquisitie lastig? Zo creëer je lucht

Jezelf verkopen kan geforceerd aanvoelen. Misschien ben je bang opdringerig over te komen. Weet je niet goed wie je moet benaderen. Of voel je je kwetsbaar als je je werk aanbiedt. Met het tonen van je werk kom je verder. En de spanning die daarbij hoort, mag er zijn. Je maakt het jezelf al een stuk makkelijker als je acquisitie ziet als kijken of er mogelijkheden zijn om iets voor elkaar te betekenen. De andere partij heeft ook een belang bij jullie samenwerking. Door het zo te benaderen, creëer je lucht.

Bouwen aan relaties

Als je een eigen bedrijf hebt, heb je twee prioriteiten: klanten en nieuwe klanten. Maar hoe kom je aan klanten? En hoe houd je de stroom aan nieuwe klanten op gang? Het is heel simpel: wie wil oogsten, moet eerst zaaien. Dat is precies waar netwerken om draait. Je bent nog niet direct aan het verkopen, maar creëert wel kansen door de gesprekken die je aangaat. Netwerken gaat makkelijker als je weet wat je doelen zijn, want dan kun je er makkelijker over praten. En als je goed voor ogen hebt wat je wilt, zie je vanzelf steeds meer mogelijkheden.

En nu: actie!

Je hebt geleerd om wat meer ontspannen tegen acquisitie aan te kijken, zodat het minder ongemakkelijk voelt. Je weet ook wat je voor jezelf helder moet hebben voordat je goed kunt acquireren. Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan! Breng je netwerk in kaart. En plan iedere week een vast moment om aan je acquisitie te werken. Heb je een afspraak voor een acquisitiegesprek? Lees dan onze tips, zodat je goed voorbereid bent.

Vragen?

Wil je graag eens met iemand sparren over netwerken en acquisitie? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan.

Deze kennisgids is mede tot stand gekomen dankzij coach en trainer Ernst van Dijk van bedrijf GIFT coaching, training en advies. In het leerprogramma Route Ondernemerschap verzorgt hij het onderdeel netwerken en acquisitie.