Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Acquisitie: zo kun je het ook bekijken

Netwerken en acquisitie: er zijn maar weinig mensen die het echt leuk vinden. Maar je werk laten zien, brengt je verder. Je bent niet alleen kunstenaar of maker, je wilt er ook voor zorgen dat je werk een publiek heeft. Als je daar geen tijd en energie steekt, komt je werk niet tot zijn recht. Hoe maak je het makkelijker en speelser voor jezelf?

Een beetje spanning hoort erbij

Hoe je het ook wendt of keert: acquisitie hoort erbij als je financiering wilt vinden voor je werk. Net als de spanning daaromheen trouwens. Heel hard proberen geen angst of frustratie te voelen, werkt alleen maar averechts. Die klotsende oksels, een snellere ademhaling en een verhoogde hartslag: het zijn simpelweg tekenen dat je leeft, leert en groeit. Succesvol word je niet door vrij te zijn van angst, maar door ondanks de angst toch door te gaan. Denk maar aan Harry Potter, of Frodo uit The Lord of the Rings.

Bekijk het eens anders

Het grootste probleem met acquisitie zit in je hoofd. Je hoeft geen opdringerige verkoper te zijn die een voet tussen de deur zet. Of een gladde salesmanager die allerlei trucs uithaalt om een deal te sluiten. We geven je het geheim van acquisitie: het is samenwerken. Samen onderzoeken waar mogelijkheden liggen voor samenwerking. En dan een prijs afspreken die voor jullie allebei goed voelt. Jullie hebben namelijk allebei een belang. Jij, maar de ander ook. Probeer het eens uit, om het met deze blik te bekijken. We zijn benieuwd wat het je oplevert.

Acquisitie is simpelweg het actief verkennen van mogelijkheden voor samenwerking. Waarbij je jouw vakkennis en deskundigheid aanbiedt om het probleem van de ander op te lossen.

Benoem je ongemak

Blijf je ongemak voelen als je acquireert? Maak van je hart geen moordkuil en benoem waar je mee zit. Bang dat je opdringerig overkomt? Begin je gesprek met een simpel ‘Het voelt alsof ik je aan het stalken ben, maar ik ben heel benieuwd of je al naar mijn voorstel hebt gekeken’. Zo deel je je ongemak om het te normaliseren. Deel wat het met je doet. Zo blijf je transparant. Weet je niet zeker of iemand je een vraag stelt als vriend of als ondernemer? Vraag het gewoon! Heb je een klant die precies wil bepalen hoe jij je werk moet doen? Antwoord ‘Dank je wel voor je geweldige input, maar ik ga je al meteen alvast waarschuwen dat ik het waarschijnlijk niet zo ga doen’. Zo doe je aan verwachtingsmanagement en maak je meteen duidelijk waar je grenzen liggen. En zoals voor alles geldt: hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt.

Niemand kan je afwijzen behalve jijzelf. Als jij een ander niet gelooft, glijdt kritiek zo van je af. Pas op het moment dat jij denkt dat er iets in zit, raakt het je. Aan je zelfbeeld werken kan helpen beter met afwijzing en kritiek om te gaan.

Vragen?

Wil je praten over acquisitie met een adviseur van Cultuur+Ondernemen? Vraag gratis een oriëntatiegesprek gesprek aan.