Skip naar content
Skip naar content

Interview Het Momentum van muzikant Joshua J

In de derde aflevering van het Momentum zien we Joshua J. Hij is muzikant/artiest en heeft de ambitie om internationaal door te breken. Hij laat zich inspireren door muziek, vrienden en dingen die hij meemaakt.

Ik probeer zoveel mogelijk vrienden te maken. Het valt me op dat sommige artiesten uit het buitenland hier weinig mensen kennen en dan nodigen wij ze uit om te komen chillen of een stukje te gaan varen. Dan merk je wel dat je een soort connectie opbouwt die heel waardevol kan zijn.

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Video transcript

Aflevering: #3

Titel: Het Momentum van muzikant Joshua J

Sprekers: Joshua J (muzikant)

[Muziek]

Joshua J:

Ik ben Joshua J, ik ben artiest, muzikant en levensgenieter. Ik maak muziek; het is een beetje een mix van Hiphop, R&B en Afro beats. Mijn muziek gaat veel over relaties die ik heb met andere mensen, dingen die ik meemaak, dingen waar ik zelf over nadenk of dingen die ik heb meegemaakt met mijn familie. Muziek die ik vet vind inspireert me heel erg, mijn vrienden inspireren me heel erg. Ze zijn heel kritisch en zeggen altijd, "Probeer eens dit" of "Probeer je stem te pitchen" of "Probeer eens iets anders." Nou, dingen die ik meemaak gewoon, en elke keer wanneer ik iets leer over mezelf komt het altijd weer terug in mijn muziek of vindt het ergens weer z'n weg terug naar de muziek.

Ik denk dat mijn mooiste optreden tot nu toe, ik heb wel heel veel mooie gehad, maar mijn mooiste was in de Paradiso vorig jaar, mijn eigen headlineshow. Dat was door Corona ook in de grote zaal.

[Muziek van Joshua J]

En dat was wel echt heel vet, om gewoon, ja de grote zaal in Paradiso. Toch een zaal waar je echt in Nederland wel naar op kijkt, zeg maar. Om daar mijn eigen show te doen met nieuwe muziek, met de volledige band, en uitverkocht. M’n eerst uitverkochte headlineshow

[Liedje gaat door]

Mijn struggle nu, is vanuit Nederland, een land waar Engels niet de voertaal is, een soort van Engelstalige carrière op te bouwen en die ook te bridgen naar andere landen. Dat is denk ik nu de grote uitdaging. Ik zal niet per se zeggen dat het een struggle is, want er zijn heel veel platforms zoals Spotify, Instagram, TikTok; er zijn heel veel media waarmee je nu best wel makkelijk fans kan maken in andere landen. Alleen echt om zover te komen, te kunnen gaan touren, en dat mensen echt invested zijn vanuit een ander land, dat is nu wel de uitdaging.

Best wel veel mensen hebben mij geholpen along the way. Nu zou ik wel zeggen, VJ of ‘’chief’’, m’n manager, die heb ik ontmoet op de Herman Brood Academie. Hij gaf lessen muziekproductie, en het was wel grappig, want ik zat op de dance afdeling en hij zat bij hiphop. Ik ging gewoon altijd bij hem in de les omdat ik zijn feedback interessanter vond, zeg maar, dan de feedback die ik altijd kreeg. Zo zijn we in contact gekomen, hebben we na HBA contact gehouden, en nu zitten we op zijn boot, in zijn huis, in de studio waar wij altijd werken. Hij is ook mijn manager, hij is wel echt een belangrijk persoon.

Ik ben nu bijna 5 jaar bezig, denk ik, 4,5 jaar ongeveer, met actief artiest zijn. Hoe het is om met muziek te werken? Ik vind het wel moeilijk, heel uitdagend, maar ook weer heel leuk, want ik leer heel veel mooie mensen kennen, en al mijn vrienden zitten ook in de muziek. Dus ik heb heel veel waardevolle connecties opgebouwd, maar ik vind het niet makkelijk, zeker niet. Het is iets wat 24/7 doorgaat. Ik zie het niet per se als concurrentie, maar je bent toch wel aan het concurreren met heel veel mensen, om hetzelfde plekje in een playlist, of op een bepaald podium, of een bepaald optreden. Dus je moet gewoon altijd het beste uit jezelf halen. Dus ik zou niet zeggen dat het makkelijk is, maar ik vind het wel heel leuk, en ik ben blij dat deze uitdagingen erbij komen kijken, want het brengt ook veel persoonlijke ontwikkeling.

Ik probeer gewoon zoveel mogelijk te maken, dus niet per se te focussen op kwaliteit, maar meer op kwantiteit. Want ik heb gewoon gemerkt, als je het elke dag traint of zoveel mogelijk traint, dan word je gewoon beter. Dus ik probeer gewoon zoveel mogelijk te maken en veel bezig te zijn. En het vooral ook gewoon leuk te blijven vinden, dus manieren te vinden om het voor mezelf leuk te blijven maken, zeg maar, zodat ik het ook vaker kan doen. Dat is denk ik mijn geheim.

[Muziek van Joshua J]

Eerst zag ik mezelf wel echt vooral als muzikant en artiest, en sinds de laatste twee jaar, eigenlijk een beetje sinds Corona, ben ik mezelf meer als ondernemer gaan zien. Laatst hebben we mijn eigen label gepartnerd met Fuga bijvoorbeeld. En ben ik nu ook de eerste stap aan het maken om muziek van mijn vrienden uit te brengen. En dat is wel een beetje een meer ondernemersachtige mindset. Ja, ik merk gewoon dat in muziek, de muziek zelf een soort van 20% is en dat het zakelijke gedeelte een soort van 80% is. Dus ik merk dat eigenlijk soms goed zijn in zaken nog belangrijker is dan goed zijn in muziek. En het gaat meer om wie je kent dan om wat je doet, per se. Soms ga ik daar ook wel te ver in, zeg maar. Of kan ik best wel bold zijn om gewoon, ja weet ik veel, bij een concert backstage te glippen en iemands kleedkamer in te lopen, zeg maar, terwijl diegene daar helemaal niet op zit te wachten. Ik probeer gewoon, ja, zoveel mogelijk vrienden te maken eigenlijk met mensen, zodat wanneer ze weer terugkomen naar Amsterdam, want dat valt me vaak op met artiesten die internationaal touren, ze kennen niet superveel mensen in Amsterdam. Dus als jij dan met hen gaat chillen, of ik ben ‘’chief’’ en nodig ze uit op de boot, gewoon een stukje varen met ze na de show, dan merk je wel dat je een soort van connectie opbouwt die heel waardevol kan zijn.

Welke tip geef ik? Ehm, zoek manieren om het leuk te houden voor jezelf, want er komt gewoon heel veel bij kijken dat niet zo leuk is bij muziek. Je moet heel veel dingen regelen en heel veel dingen doen die niet gewoon echt niet te maken hebben met muziek maken. Maar ik heb gemerkt dat je in alles wel een manier kan vinden om het leuk te houden.

Mijn grootste droom is een Grammy winnen. Dat is een van mijn grootste dromen. De wereld toeren is ook een hele grote droom van me. Ik wil heel graag nog een keer werken met Stevie Wonder. Dat is echt een artiest waar ik heel mijn leven al naar opkijk. Ik hoop eigenlijk altijd dat dat allemaal samenkomt. Dus de Grammy winnen met een album waarmee ik een wereldtour doe, waar Stevie Wonder ook op staat.

Wat ik nodig heb om mijn droom waar te maken, is het telefoonnummer van Stevie Wonder!

[Muziek]

Drie leermomenten uit het Momentum van Joshua J

  1. "Ik probeer zoveel mogelijk te maken en niet persé de focus te leggen op kwaliteit, maar op kwantiteit. Ik heb gemerkt dat als je elke dag traint of zoveel mogelijk traint, dan word je gewoon beter."

  2. "De muziek is een soort van 20% en het zakelijke is een soort van 80% ervan. Ik merk dat goed zijn in zaken nog belangrijker is dan goed zijn in muziek en het gaat meer om wie je kent dan om wat je doet persé. Ik probeer zoveel mogelijk vrienden te maken. Het valt me op dat sommige artiesten uit het buitenland hier weinig mensen kennen en dan nodigen wij ze uit om te komen chillen of een stukje te gaan varen. Dan merk je wel dat je een soort connectie opbouwt die heel waardevol kan zijn."

  3. "Zoek manieren om het leuk te maken. Er komt heel veel bij kijken wat niet zo leuk is bij muziek en je moet veel dingen regelen die echt niets te maken hebben met muziek. Maar ik heb gemerkt dat je in alles wel een manier kunt vinden om het leuk te maken."

Over Joshua J

Joshua J is singer-songwriter, multi-instrumentalist en rapper en maakt moderne r&b, hiphop en afrobeats. In maart 2019 bracht hij zijn debuutalbum ‘1998’ uit, een persoonlijk debuutalbum waarop hij zingt over zijn jeugd. In 2021 trad hij op in Paradiso, een van zijn meest bijzondere optredens en een podium waar hij naar opkeek. Zijn ambitie is om internationaal door te breken, een grammy te winnen en samen met Stevie Wonder te werken.

Bekijk ook de andere videoportretten van Het Momentum.