Skip naar content
Skip naar content

Hoe benut ik mijn talent?

Kunstenaar / creatieve maker
  • Laatste update: 8 januari 2024

Weten wat je wilt en wat je kunt is de eerste stap naar ondernemen. In deze kennisgids ga je op zoek naar jouw kwaliteiten en talenten. Je creëert focus en krijgt tips over je artistieke doelen.

Het begint met jezelf: wat zijn jouw kwaliteiten?

De beste manier om jezelf te ontwikkelen, is door beter te worden in wat je al kunt. Denk daarom eens na wat je echt goed kunt. Wat kan jij als geen ander? Als je dat van jezelf weet, kun je beter onderbouwde keuzes maken. En doelen kiezen die bij je passen. Een leuke manier om je eigen kwaliteiten in kaart te brengen, is de oefening met het kernkwadrant. Vind je het lastig om te bedenken waar je goed in bent? Blijf er niet over piekeren, maar vraag het aan anderen. Of haal inspiratie uit de verhalen van Nadira Jansen en Ez Silva.

Welke doelen stel je jezelf?

Hoe wil je je ontwikkelen als kunstenaar of creatief? Als je niet weet waar je naartoe wilt, kom je nergens uit. Daarom is het goed om na te denken over je artistieke ambities. Waar droom je van? Waar wil je over drie of vijf jaar zijn? Hoe concreter, hoe beter. Minstens één keer optreden in het BIM-huis? Je werk te zien bij Big Art? Hoe duidelijker je doelen zijn, hoe beter je ziet welke stappen je moet zetten om daar te komen. Doe de oefening van trainer en coach Wendelien Koop. Of bekijk de video, waarin muzikant LudoWic, oftewel Thijs Lodewijk, vertelt wat hij doet om zijn doelen te realiseren.

Aan de slag: je ambities waarmaken

Je weet wat je kan en wat goed bij je past. Je weet ook wat je graag wilt bereiken. Maar hoe maak je je ambities ook echt waar? Luister naar beeldend kunstenaar Sara van Sonsbeek over hoe ze de negativiteit van haar omgeving als motor gebruikte voor haar werk. Soms is het nodig om even afstand te nemen, te reflecteren op je ontwikkeling en bij te sturen. We geven je tien tips voor hoe je dat kunt aanpakken. En schuif jij lastige dingen vaak voor je uit? Zoek iemand die je scherp houdt: neem een hou-je-aan-je-woord-partner.

In deze kennisgids ben je bewuster geworden van je kwaliteiten, wat je doelen zijn en hoe je die kunt verwezenlijken. Gun het jezelf om daar af en toe bij stil te staan. Dat is een belangrijke voorwaarde voor goed ondernemerschap. Net zoals het vertellen over je werk. Hierover meer in de kennisgids "Hoe vertel ik over mijn werk?".

Je bent altijd welkom om je werk en artistieke doelen te bespreken. Boek vrijblijvend een orientatiegesprek in.