Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Tien tips om te reflecteren op je ontwikkeling

Als je gedreven aan de slag bent, is het makkelijk om maar door te gaan. Dan moet je jezelf soms even dwingen om je hoofd leeg te maken. Stilstaan, even kijken en daarna weer vooruit. Dat kan nieuwe ingevingen opleveren en werkstress verlagen. En het is goed voor je zakelijke ontwikkeling. Daarom: 10x op weg naar meer ontspannen ondernemen.

1. Stilstaan om vooruit te komen

Reflecteren is: terugkeren naar waar je het ook alweer voor doet. Je moet niets met social media of netwerken, je wilt jouw werk een podium geven. Al die andere zaken zijn er alleen om jouw droom te ondersteunen. Als je dat weer helder voor ogen hebt, is het makkelijker om te werken aan de zakelijke kant van je praktijk. En dat is wat je met reflecteren voor elkaar wil krijgen.

2. Vervelen mag!

Neem regelmatig de tijd om even los te komen van het dagelijkse gedoe. Staar een tijdje uit het raam, drentel een middag door de stad, rommel wat in huis, maak een wandeling door de natuur of schrijf je gedachten van je af. Wat maar helpt om jezelf even ‘uit’ te zetten. Meestal komen de nieuwe ingevingen en oplossingen dan vanzelf.

3. Praat met anderen

Reflecteren gaat makkelijker met anderen. Je kunt makkelijker afstand nemen van je werk als je er met iemand over praat. Anderen zien misschien een rode draad in je werk, of de kern van het werk. Dat kan erg waardevol zijn. Ook praten over hoe een ander iets aanpakt, kan helpen. Zo kom je op alternatieven. Contact met anderen kan er ook voor zorgen dat je gemotiveerd blijft en je eigen grenzen oprekt. Zoek een sparringpartner of vorm een intervisiegroep met andere kunstenaars. Schrijf je in voor een training, boek een oriëntatiegesprek of schakel een mentor in. Voel je niet beschroomd: de ander leert namelijk ook van jou.

4. Dompel je onder in creativiteit

Luister podcasts, bezoek tentoonstellingen en voorstellingen, ga naar lezingen. Blok hiervoor tijd in je agenda. Dit is een belangrijk onderdeel van je werk.

5. Blijf positief

Na een goed gesprek of een succesvolle reflectie zit je vaak vol mooie plannen voor hoe het allemaal anders kan. Maar dan krijg je het weer druk of komt er iets tussendoor. En voor je het weet laat je je weer leiden door de waan van de dag. Hoe hou je die goede energie vast? Wees niet teleurgesteld in jezelf, maar leer hoe je de draad weer op kunt pakken. Dan is het ook niet zo erg als het een keer tegenzit. Neem je plannen erbij, kijk waar je gebleven bent en bedenk wat de eerste actie is om weer in beweging te komen. Laat niet-helpende, demotiverende gedachten niet de overhand krijgen. Focus op het goede gevoel dat je krijgt, omdat jij kunt doen waar je goed in bent en daar beter in wilt worden.

6. Maak tijd vrij voor reflectie

Zorg dat je regelmatig tijd inplant voor reflectie. Reserveer hier ook echt tijd voor in je agenda. Vind je het lastig om je hieraan te houden? Dan is het een idee om de reflectiemomenten te koppelen aan een afspraak. Bijvoorbeeld met een andere kunstenaar of met een extern adviseur. De terugkerende afspraken geven je een stok achter de deur om die ruimte voor reflectie ook écht te nemen.

7. Besteed dingen uit

Het kan rust geven om je financiële administratie uit te besteden. Niet iedereen vindt het leuk om daarmee bezig te zijn. Zodra je ’s nachts ligt te piekeren over je schoenendoos met bonnen, is het tijd om hulp in te schakelen. Ook andere deskundigheid kun je inhuren: over pr en marketing kun je je laten adviseren, je kunt de laatste software op je laptop laten zetten door iemand die daar goed in is, en als artiest, fotograaf of illustrator kun je op zoek gaan naar een bureau of agentschap om je door te laten vertegenwoordigen.

8. Maak een weekplanning

Sommige mensen hebben baat bij meer structuur. Dat geeft rust en overzicht. Maak eens een weekplanning. Zet alles wat je moet doen op een rijtje en bedenk hoeveel tijd het kost. Hou je vervolgens zoveel mogelijk aan je planning. Laat je niet afleiden van wat je je had voorgenomen te doen. Beperk de verstoringen tot een minimum of gebruik apps als Stay on task (Android), Be Focused (iOS) of Forest . Met Flipd kun je je telefoon helemaal op slot zetten.

9. Leer omgaan met onzekerheid

In elke periode van je zelfstandigheid kun je weleens twijfelen aan je eigen kunnen. En lijkt het alsof het anderen makkelijker afgaat. Zodra je het daarover hebt met collega’s, blijkt dat zij vaak dezelfde twijfels hebben. Van het gevoel van onzekerheid kom je misschien nooit af. Maar als je negatieve je gedachten in de weg zitten en je beperken om zakelijke taken aan te pakken, zoek dan een coach die je op weg kan helpen.

10. Sta stil bij wat goed gaat

Geef jezelf kleine, behapbare en haalbare taken. Zo merk je: ik kom steeds een stap dichter bij mijn doel. In plaats van dat je denkt: de hele maand wéér niets bereikt. En boek je een succes? Vier dat dan ook. Een goed gesprek gehad met een mogelijk nieuwe opdrachtgever? Nieuwe inspiratie gekregen door een interessante tentoonstelling die je bezocht. Sta stil bij wat goed gaat. Zo blijf je positief en met vertrouwen aan de slag met je ambitie.

Heb je behoefte je professionele ontwikkeling te bespreken met één van onze adviseurs, vraag dan een gratis oriëntatiegesprek gesprek aan.