Skip naar content
Skip naar content

Interview Het Momentum van audiovisueel kunstenaar LudoWic

In het Momentum van LudoWic leren we Thijs Lodewijk kennen. Hij is audiovisueel kunstenaar en heeft al een indrukwekkende carrière opgebouwd als muzikant, schrijver en producer voor artiesten zoals Wende, Lakhsmi en Sevdaliza. Daarnaast geeft hij les. In de afgelopen jaren heeft Thijs steeds meer de behoefte gekregen om autonoom werk te maken. In het videoportret neemt hij ons mee naar het moment dat hij hier meer ruimte voor kon creëren.

Probeer niet in een te vroeg stadium te denken waar behoefte aan is en maak wat je zelf graag wilt. Als je met autonoom werk aan de gang gaat en er tijd in investeert, dan loont dat zich uiteindelijk.

Videoreeks - Het Momentum

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Drie leermomenten uit het Momentum van LudoWic

  1. Probeer niet in een te vroeg stadium te denken waar behoefte aan is en maak wat je zelf graag wilt. Als je met autonoom werk aan de gang gaat en er tijd in investeert, dan loont dat zich uiteindelijk.
  2. Zoek het niet te ver weg: ‘ik ben wel bezig om mijn werk heel ver te krijgen, maar de mensen met wie ik samenwerk zoek ik heel dichtbij, dat zorgt dat ik mensen goed ken en dat ze mij kennen: daardoor hoef ik niet veel uit te leggen'.
  3. Ik krijg steeds meer mogelijkheden om autonoom te werken. Op het moment dat ik succesvoller werd met werken in opdracht, heb ik dat meteen gebruikt om ruimte te creëren om autonoom werk te maken.
LudoWic - Flux Patterns
Foto: © Timo Reisiger

Over het werk van LudoWic

Portret LudoWic
Foto: © Rahi Rezvani

Thijs Lodewijk laat zich inspireren door het thema orde en chaos en laat dat zowel in zijn beeldende werk zien als horen in zijn muziekproducties.

Een van zijn werk is Flux Patterns, dat hij heeft ontwikkeld tijdens COVID op Eindhoven airport. Hij heeft data van passagiers en vluchtgegevens omgezet in muziek en beeld. Tijdens die periode was heel duidelijk te zien wat voor impact de pandemie had op de luchthaven.

Thijs heeft vanaf zijn zestiende al een passie voor elektronische muziek. Hij heeft een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, waaronder een Trautonium: in 1929 uitgevonden en éen van de eerste synthesizers ooit. De originelen zijn alleen nog in musea te bekijken. Daarom heeft hij er eentje speciaal laten bouwen, en is daarmee een van drie mensen op de wereld die dit instrument nog bespeelt. Een van zijn ambities is om dit ’vergeten’ instrument meer bekendheid te geven onder jongeren.