Skip naar content
Skip naar content

Oefening Visualiseer je doelen met trainer Wendelien Koop

  • Kunstenaars en creatieve makers
  • Luisteroefening: waar sta je nu en waar wil je naartoe?

Met deze luisteroefening krijg je goed zicht op je doelen en dromen. Na de oefening heb je helder in beeld waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je heen wilt. Zo kun je makkelijker de volgende stap bepalen om je ambitie echt te realiseren.

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Video transcript

Wendelien Koop: Welkom bij de visualisatie-oefening in 10 stappen. Focus op je doelen. Deze oefening wordt gebruikt bij de start van de training Persoonlijk Leiderschap tijdens de route Ondernemerschap van Cultuur+Ondernemen. Mijn naam is Wendelien Koop, coach en trainer Persoonlijk Ondernemerschap. De komende 10 minuten wordt een reis in stilte. Ik neem je mee langs de verschillende stappen die je hebt gezet op weg naar je doelen en dromen. Je hoeft niets anders te doen dan mijn stem te volgen en kijk gewoon wat er in je opkomt. Zoek nu een plek in de ruimte waar je niet gestoord wordt en waar je straks 10 stappen vooruit kunt zetten.

En als je die gevonden hebt, wil ik je vragen om aan de start daarvan te gaan staan. Schud je lijf even los door je schouders een paar keer op te trekken en weer te laten vallen, je armen en benen even los te schudden, en een paar keer diep in en uit te ademen.

Het helpt je om je ogen dicht te doen, of als je dat niet fijn vindt, laat je blik dan rusten op een puntvlak voor je. Je staat nu bij 0, het startpunt van jouw weg naar creatief ondernemerschap, kunstenaar, het begin van je loopbaan. Voor sommigen is dat het startpunt van de academie, en voor anderen het moment dat je beseft: "Ik wil door maker worden. Ik wil creatief ondernemer worden. Ik wil ontwerpen worden. Ik wil de creatieve kant op." Hier voel je urgentie en noodzaak, en wat wensen hier nog meer. Denk terug aan dat moment. Waar ben je? Wat denk je? Wat voel je? Wat zijn je verwachtingen? Dit is je start.

Kijk nu 10 stappen vooruit en visualiseer aan het einde je gewenste situatie, jouw einddoel. Hier wordt je werk gezien, het wordt erkend, het wordt verkocht. Dat wat jij hebt vormgegeven, jouw droom, jouw wens, jouw verlangen. Je kunt nu gaan lopen. Loop nu in een rustig tempo in 10 stappen naar jouw einddoel. Heel rustig. Je bent nu aangekomen bij stap 10. Je bent daar waar je wil zijn, het punt waarvan jij gedroomd hebt. Laat de beelden naar boven komen. Hoe voelt het? Waar ben je? Met wie? Hoe ziet de omgeving eruit? Ben je binnen of buiten? Zet al je zintuigen open. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je? Je werk heeft een podium, het wordt gezien, verkocht, erkend. Je voelt je helemaal op je plek, hier klopt het en valt alles samen. Je maakt het werk dat je wilt maken, alleen of met anderen. Je bent volledig in flow. Het kost je geen moeite, het gaat als vanzelf. Misschien kun je het zelfs in één woord samenvatten. Geniet van alles wat je hebt op dit moment.

En nu keer je om en loop je weer terug naar het begin, dus start. Kijk vanuit hier opnieuw naar je einddoel en loop dan langzaam naar de plek waar je nu staat. Dat kan stap 3 zijn of stap 8. Dat is voor iedereen anders. Sta nu op deze plek en kijk je gedachten over je schouder achterom. Kijk eens naar wat je nu al bereikt hebt. Welke stap heb je al genomen? Welke obstakels heb je overwonnen? Zie de hindernissen die je hebt genomen, kijk naar de overwinningen die je hebt behaald. Een subsidie binnen gehaald, een expo, een samenwerking met een voor jou interessant persoon, de erkenning die je kreeg van iemand, of via recensie een review. Werk dat je hebt verkocht of een prijs gewonnen. Wat heb je allemaal al gedaan om hier te komen waar je nu staat? Voel dat, zie dat, en waardeer dat, jouw verdiensten.

Kijk nu opnieuw naar je doel en doe nu een stap vooruit. Waaruit bestaat deze stap? Wat staat je nu te doen? Wat moet er in deze stap gebeuren? En als je zover bent, open dan je ogen en kom langzaam terug in de ruimte.

En hiermee zijn we aangekomen aan het einde van de oefening. Ik wil je vragen om nu even ergens te gaan zitten en noteer dan voor jezelf de belangrijkste sleutelmomenten en inzichten die jou weer verder kunnen helpen. Dat kan je erg helpen om hierover met iemand in gesprek te gaan, zodat je er ook heel concrete acties aan kunt verbinden, zodat je ambities verder waargemaakt kunnen worden. Ik hoop dat de oefening je veel plezier en succes heeft gebracht.

De oefening is ingesproken door Wendelien Koop, zij werkte jarenlang als uitvoerend producent, productieleider van muziek- en theatervoorstellingen en als zakelijk manager van kunstenaars. Inmiddels werkt ze al tien jaar als coach met kunstenaars en creatieve makers over persoonlijk ondernemerschap.

Lees en download hier de tekstversie van deze oefening.