Skip naar content
Skip naar content

Oefening Ontdek je kwaliteiten met het kernkwadrant

  • Kunstenaars en creatieve makers
  • Herken je kwaliteiten en haal het beste uit je werk

Goed zijn in je werk begint bij weten wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Wat maakt jou uniek? En welke eigenschappen kun je goed gebruiken voor jouw ondernemerschap? Als je dat weet, kun je die kwaliteiten bewust inzetten. Dan haal je het beste uit jezelf en uit je werk. Deze oefening helpt je om helder te krijgen wat jouw kwaliteiten als kunstenaar of maker zijn.

Download hier je eigen kernkwadrant om in te vullen

Het kernkwadrant van Ofman

Een manier om je kwaliteiten helder te krijgen, is door het kernkwadrant van Daniël Ofman in te vullen. Zo krijg je inzicht in waar je goed in bent, maar ook in je valkuilen en leerdoelen. Volgens Ofman hangen je kernkwaliteiten namelijk altijd samen met een valkuil, een allergie en een uitdaging. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Kernkwaliteit

Een kernkwaliteit is een positieve eigenschap. Iets wat jou typeert, iets eigens. Jouw kernkwaliteiten zijn jouw kracht. Ze geven je energie, motivatie en zelfvertrouwen. Een kernkwaliteit kan bijvoorbeeld daadkracht zijn, perfectionisme, of gedrevenheid.

Valkuil

Kernkwaliteiten worden een valkuil als je erin doorschiet. Dat gebeurt vaak als je onder spanning staat of stress hebt. Je kernkwaliteit is dan te prominent aanwezig. Daadkracht wordt drammerigheid, perfectionisme wordt muggenzifterij, gedrevenheid wordt fanatisme.

Uitdaging

Om je valkuil te vermijden, moet je op zoek naar je uitdaging. Je uitdaging is iets waar je moeite mee hebt en wat je kunt ontwikkelen. Als jij van nature perfectionistisch bent, kun je je valkuil bijvoorbeeld vermijden door te leren ook eens los te laten of flexibel te zijn. Soms herken je je uitdaging in iets waar een ander heel goed in is. Wat je bewondert aan een vriend of collega.

Allergie

Je allergie is de doorgeschoten versie van je uitdaging. Iets waar je je enorm aan stoort bij anderen. Je bent meestal allergisch voor iemand die te veel heeft van jouw uitdaging. Als je perfectionistisch bent, kun je je mateloos ergeren aan mensen die nonchalant zijn. En als gedreven mens kun je niet goed tegen passiviteit.

Opdracht

1 Kijk naar de lijst met kwaliteiten en kies er 3

2. Kies daarna ook een persoonlijke valkuil, een uitdaging en een allergie. Gebruik de onderstaande vragen in het kernkwadrant.

Kernkwadrant

3. Probeer nu een heel kernkwadrant in te vullen.

Er is niet één manier om het kwadrant in te vullen. Woorden kunnen voor iedereen iets anders betekenen. Het gaat erom dat jij de woorden kiest die bij jou passen. Als het voor jou goed voelt, is het goed.

4. Welk inzicht levert dit op?

    Als je niet zo snel op een kernkwaliteit komt, kun je ook beginnen met je valkuil, iets wat je nog moet leren. Of met een allergie. Van daaruit kun je het model ook invullen.

    Wil je jouw ingevulde kernkwadrant nog eens nabespreken met één van onze adviseurs, vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan.

    Ez Silva (beeldend kunstenaar) en Nadira Jansen (theatermaker en actrice) gingen aan de slag met het kernkwadrant. Lees hier wat het hen heeft opgeleverd.

    Deze kennisgids is onderdeel van een serie kennisgidsen met onderwerpen waar je in je beroepspraktijk mee te maken krijgt. Kijk ook bij de kennisgids: "Hoe vertel ik mijn werk?".