Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Door het invullen van hun kernkwadrant ontdekten Ez Silva en Nadira Jansen hun kwaliteiten en valkuilen

Kunstenaar Ez Silva en theatermaker Nadira Jansen volgden het leerprogramma Route ondernemerschap. Ze vertellen hoe ze hun kernkwadrant invulden en welke inzichten hen dat bracht.

Ez Silva is ambitieus maar ongeduldig

Ez Silva
Portretfoto Ez Silva

Ez Silva was product engineer. Na een burn-out ging ze tekenen en besloot ze voor zichzelf te beginnen als kunstenaar. Met haar werk wil ze zowel de kracht als de kwetsbaarheid van vrouwen laten zien.

Hoe heb jij het kernkwadrant ingevuld?

“Ik ben heel ambitieus en perfectionistisch. Dat is mijn kernkwaliteit. Mijn valkuil is dat ik te streng voor mezelf ben. Ik ben nooit tevreden, het is nooit goed genoeg. Ik ben ongeduldig: ik wil er zijn, maar ik ben er nog niet. Mijn uitdaging is dat ik mijn werk meer leer waarderen.

Voldoening te voelen over wat ik al heb bereikt. Dat is belangrijk, want als ik mezelf niet kan waarderen, kunnen anderen dat misschien ook niet. Mijn allergie: ik stoor me aan mensen die hun kwaliteiten niet benutten. Daar kan ik niet tegen.”

Wat heb je over jezelf geleerd, wat ga je anders doen?

“Ik heb geleerd om niet te veel van mezelf te verwachten. Als ik terugkijk, zie ik wat ik al heb bereikt, daar mag ik tevreden over zijn. Ik kan mijn vooruitgang nu meer waarderen.”

Wat doe jij om het beste te worden in je werk?

“Blijven tekenen, nieuw werk blijven maken. Het is mijn droom om wereldwijd bekend te worden, en iets achter te laten dat doorgaat als ik er niet meer ben. Misschien komt die droom nooit helemaal uit. Maar als ik het niet probeer, gebeurt het zeker niet.”

Nadira Jansen is enthousiast maar soms te aardig

Portret Nadira Jansen

Nadira Jansen is theatermaker, actrice en poet. Daarnaast geeft ze workshops en organiseert ze haar eigen poetry- en theatershows.

Hoe heb jij het kernkwadrant ingevuld?

“Mijn kernkwaliteit is dat ik heel positief en enthousiast ben. Mijn valkuil is dat ik dat altíjd ben en het lastig vind om moeilijke gesprekken aan te gaan.

Ik wil andere mensen niet kwetsen. Mijn allergie is: mensen die heel duidelijk en strikt zijn. Die zeggen: páf, páf, en zó doen we het. Dan denk ik: sjonge, sjonge, moet dat nou. Maar eigenlijk bewonder ik dat soort mensen ook. Mijn uitdaging is: kritisch durven zijn, mezelf uitspreken en erop vertrouwen dat het goed is wat ik zeg.”

Wat heb je over jezelf geleerd, wat ga je anders doen?

“Door het leertraject heb ik meer vertrouwen gekregen in mijn kunstenaarschap. Dat durf ik nu ook uit te spreken: ik ben artiest, ik dóe het al. Perfectie bestaat niet. Ik heb geleerd om het proces daarnaartoe te omarmen.”

Wat doe jij om het beste te worden in je werk?

“Ik probeer me te omringen met gelijkgestemde, creatieve mensen. Dan voel ik me in mijn element. Ik heb die omgeving nodig om te kunnen schrijven. En ook voor mijn zakelijke ontwikkeling is het goed. In een groep waarin iedereen zijn kwetsbaarheid durft te tonen, is het makkelijker om te vragen: hoe doe jij dat nou?”

Lees hier hoe je jouw eigen kernkwadrant maakt.