Podcast Slagkracht - Persoonlijke verhalen

In de podcastreeks van Slagkracht hoor je iedere aflevering een persoonlijk verhaal van een zakelijk leider, marketeer of andere ondernemende professional in de culturele of creatieve sector. Een verhaal over een belangrijk moment in hun carrière.

Podcastmaker Rinke Vreeke ging voor Cultuur+Ondernemen op zoek naar verhalen van ervaren zakelijk leiders die in hun werkpraktijk een crisissituatie hebben meegemaakt.

Luister alle afleveringen hieronder via Spotify (cookies moeten ingeschakeld zijn) of via Apple Podcasts, Google Podcasts, PodNL of Stitcher.

Aflevering 1 | Brand - Jannet van Lange, het NUT

Wat doe je als uit je bed wordt gebeld en hoort dat de plek waar je werkt er niet meer is? In deze aflevering hoor je het verhaal van Jannet van Lange, zakelijk leider van het Nieuw Utrechts Toneel (het NUT). In de nacht van 7 op 8 november 2020 brandde de theaterzaal en het kantoor van het NUT af tot de grond. Welke impact heeft de brand gehad op Jannets rol en visie als zakelijk leider?

Jannet van Lange Bart Grietens vierkant

Jannet van Lange - © Bart Grietens

Bekijk hier het transcript van de podcast-aflevering met Jannet van Lange.

Aflevering 2 | Rechtbank - Ruben Bosch, Welcome to The Village

Wat doe je als de vergunning van je muziekfestival door de rechter wordt geschorst op dag één van de opbouw? In deze aflevering hoor je het verhaal van Ruben Bosch, voormalig algemeen directeur van Welcome to The Village in Leeuwarden. Hoe houd je in zo'n situatie het hoofd koel als directeur zonder ervaring? En hoe ga je door als je festivalterrein ineens een onzekere zaak is geworden?

Ruben Bosch WTTV19 Tom van Huisstede

Ruben Bosch - © Tom van Huisstede

Bekijk hier het transcript van de podcast-aflevering met Ruben Bosch.

Aflevering 3 | Crisis - Femke Monaghan-van Wachem, De Balie

Wat doe je als een crisis je dwingt om te reorganiseren, en je moet bezuinigen op de salarissen van collega’s die je nét hebt leren kennen? In deze aflevering hoor je het verhaal van Femke Monaghan-van Wachem, zakelijk directeur bij de Balie in Amsterdam. In februari 2020 maakt Femke de overstap van Comedytrain/Toomler naar De Balie, niet lang voordat het hele land op slot gaat, inclusief De Balie zelf. Hoe is het om te moeten reorganiseren en bezuinigen op een plek waar iedereen z’n werk goed doet, maar er voor onbepaalde periode geen cashflow is om het personeel uit te betalen?

Femke Monoghan van Wachem Zsarà Grünfeld

Femke Monaghan-van Wachem, © Zsarà Grünfeld

Bekijk hier het transcript van de podcast-aflevering met Femke Monaghan-van Wachem.

Aflevering 4 | Internationaal - Rick Mouwen, CLUB GEWALT

Wat doe je als je wordt gevraagd om te spelen op de Theater Biënnale van Venetië, terwijl je als startend collectief in Nederland nét onder de financiële zaaglijn van fondsen belandt? In deze aflevering hoor je het verhaal van Rick Mouwen, zakelijk leider van CLUB GEWALT uit Rotterdam. In de zomer van 2018 ontving CLUB GEWALT twee berichten. Slecht nieuws van het FPK en een aantal vreemde mailtjes uit Italië, die ze tot twee keer toe besloten te negeren. Hoe is het om als collectief in een heel korte tijd te professionaliseren en hoe leid je dat als zakelijk leider van een non-hiërarchisch collectief in goede banen?

Rick Mouwen fotograaf Lisa Schamlé

Rick Mouwen - © Lisa Schamlé

Bekijk hier het transcript van de podcast-aflevering met Rick Mouwen.

Aflevering 5 | Rouw - Eva Huisman, TivoliVredenburg

Wat doe je als je onder werktijd ieder moment gebeld kan worden over een dierbare die ernstig ziek is? In deze aflevering hoor je het verhaal van Eva Huisman, adviseur corporate communicatie en woordvoering bij TivoliVredenburg in Utrecht. In 2019 overlijdt Eva’s moeder na een lang ziekbed aan MS, terwijl ze een nieuwe functie bekleedt die nog niet voor iedereen helder is. Hoe is het om na zo’n groots verlies weer terug te keren en de draad op te pakken op de werkvloer? En wat voor invloed heeft deze persoonlijke gebeurtenis gehad op Eva’s rol en visie als professional?

Eva Huisman Jelmer de Haas

Eva Huisman - © Jelmer de Haas

Bekijk hier het transcript van de podcast-aflevering met Eva Huisman.

Aflevering 6 | Afstand - Yoni Vermeire, Studio Dries Verhoeven

Hoe zet je een samenwerking op met een gezelschap in een land waarvan je de cultuur en de gebruiken niet kent? En hoe creëer je vertrouwen en verbinding op 7.000 kilometer afstand? In deze aflevering hoor je het verhaal van Yoni Vermeire, zakelijk leider van Studio Dries Verhoeven. Dries Verhoeven maakt installaties en performances die de relatie tussen publiek, performer, realiteit en kunst bevragen. Zijn werken reizen over de hele wereld en dagen je uit om kritisch te reflecteren op actuele maatschappelijke kwesties.

Yoni Vermeire foto door Lisanne Notermans

Yoni Vermeire, fotograaf Lisanne Notermans

Aflevering 7 | Ambitie - Nikki Kamps, Rotterdamse Dakendagen

Wat doe je als je instapt op een project wat zo megalomaan is dat je twijfelt of het beoogde resultaat wel wordt gehaald? En hoe creëer je voor 350 teamleden een fijne en eerlijke werkomgeving? In deze aflevering hoor je het verhaal van Nikki Kamps, mede-directeur van Rotterdamse Dakendagen. Rotterdamse Dakendagen is een festival wat dakgebruik stimuleert door mensen via kunst en cultuur te laten ervaren wat de potentie is van daken voor de stad van de toekomst.

210605 FE1094 Fred Ernst 1280px Nikki Kamps 818x786

Nikki Kamps, fotograaf Fred Ernst

Aflevering 8 | Lobby - Manuel Segond von Banchet, Danstheater AYA

Wat doe je als politieke bezuinigingen ervoor zorgen dat het bestaan van je gezelschap op het spel komt te staan? En hoe organiseer je met een koel hoofd een sectorbrede lobby, als de gemoederen in je eigen organisatie langzaam verhit raken? In deze aflevering hoor je het verhaal van Manuel Segond von Banchet, zakelijk leider van Danstheater AYA. Danstheater AYA maakt brutaal en toegankelijk danstheater voor een jong publiek, over onderwerpen zoals culturele identiteit, groepsdruk of populariteit.

Portretfoto Manuel Segondvon Banchet eigenbeheerfoto

Manuel Segond von Banchet

Ontwikkelprogramma

Slagkracht is het programma waar je als zakelijk verantwoordelijke handvatten krijgt aangereikt om je te ontwikkelen en te professionaliseren binnen de zakelijke kant van de culturele en creatieve sector. Met Slagkracht bieden we een online en offline platform waar je maandelijks aan een programma kunt deelnemen over uiteenlopende onderwerpen, waarmee je een stevige basis legt in je vak.