Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Een duwtje in de goede richting met het Oriëntatiegesprek

Met twee benen in het ondernemerschap na de kunstacademie? Coco van der Wiel weet hoe het is. Haar afstudeerproject Tussen Wij en Ik zet ze namelijk graag weg op meer presentatieplekken en theaterfestivals. Maar hoe pak je dat aan? Het oriëntatiegesprek hielp haar op weg.

Als net afgestudeerde maker sta je er soms best alleen voor. Prettig als iemand dan meedenkt over hoe je dingen kan aanpakken.
Cocovd Wiel naam fotograaf vermelden niet nodig
Coco van der Wiel

Ondernemerschap als nieuwe skill

Tussen Wij en Ik ontwikkelde ik in het laatste jaar van de studie Fine Art and Design in Education aan de HKU. De performance en het thema passen bij mij als maker. Ook kreeg ik er vanuit het publiek goede reacties op. Dus ik wist: na mijn afstuderen wil ik hiermee verder. Maar hoe zet je zoiets in de markt? En hoe vraag je bijvoorbeeld subsidie aan? Dat soort vragen kwamen niet aan bod op de opleiding. Daar zocht ik dus hulp bij.”

Stilstaan en reflecteren

“Via Google kwam ik het programma Route Ondernemerschap van Cultuur+Ondernemen tegen. Ik meldde me aan, en had daarna een oriëntatiegesprek met adviseur Krista. Route Ondernemerschap paste nu niet goed bij mij, ik ga een tijd reizen, maar Krista kon me tijdens ons gesprek al wel verder helpen. Bijvoorbeeld met praktische zaken: ik was op zoek naar een repetitielokaal in Utrecht, en zij had contact met iemand van een maakruimte. Ook koppelde ze me aan coach Kathelijne Koster, die me hielp stil te staan en te reflecteren.”

Aanbeveling

“Het was fijn dat ik dankzij het oriëntatiegesprek aan iemand gekoppeld werd die een tijdje met me meeliep. Als net afgestudeerde maker sta je er soms best alleen voor. Prettig als iemand dan meedenkt over hoe je dingen kan aanpakken. Wel had ik gehoopt dat ik al meer concrete zaken af had, zoals het updaten van mijn website. Maar ik heb nu genoeg plannen in mijn hoofd, dus ik ga er gewoon mee aan de slag.”

Met het oriëntatiegesprek voorzien onze experts je van advies op maat. Ze zijn je onafhankelijke sparringpartner, of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen en toezichthouden gaat.