Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Vol vertrouwen naar een nieuwe manier van besturen dankzij het oriëntatiegesprek

Wat komt kijken bij de overgang van een bestuurs- naar een raad van toezichtmodel? Monika Szewczyk, voormalig algemeen directeur bij kunstencentrum De Appel besloot daarover een oriëntatiegesprek aan te vragen. Directe aanleiding was de nieuwe wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen, die in juli 2021 inging. Het gesprek hielp haar om de gevolgen voor haar stichting duidelijk te krijgen.

Voor mij opende dit gesprek de deur naar de daadwerkelijke overstap, die ik nu vol vertrouwen tegemoet ga.

Stevige basis

Foto Monika Szewczyk

“De nieuwe wet adviseert een stichting als De Appel een raad van toezichtmodel. Tot nu toe hanteerden we een bestuursmodel. Er bleek dus een switch nodig. De overgang van bestuur naar een raad van toezicht betekent dat je verantwoordelijkheden opnieuw verdeelt. Tussen de huidige directie en de toekomstige directeur-bestuurder. En tussen de huidige bestuurders, die straks als toezichthouders meer op afstand staan van de dagelijkse operatie. Dankzij de voorlichting van de adviseur van Cultuur+Ondernemen hebben we nu een stevige basis waarmee we deze verandering in kunnen gaan.”

Zakelijke ontwikkeling

“Het gesprek bij Cultuur+Ondernemen was ontzettend informatief, duidelijk en helpend. Het was voor ons de perfecte voorbereiding op de nieuwe manier van besturen. En dat gaat van toepassing van de verschillende codes (Governance, Fair Practice en Diversiteit en Inclusie) tot en met het vernieuwen van onze statuten en reglementen en alles ertussenin. Ik heb duidelijk in beeld welke concrete stappen we moeten zetten. Voor mij opende dit gesprek de deur naar de daadwerkelijke overstap, die ik nu vol vertrouwen tegemoet ga.”

Aanbeveling

“Het is heel prettig om een buitenstaander vanuit een helikopterview naar je organisatie te laten kijken. De experts van Cultuur+Ondernemen zijn goed op de hoogte van wet- en regelgeving en van wat er speelt in de sector. En dat is enorm prettig. Door dit gesprek weet ik wat onze positie is ten opzichte van vergelijkbare organisaties in het veld. Ik ben me nu meer bewust van de structuren waarop onze organisatie gestoeld is. Wat mij betreft is dat super belangrijk: om goed verder te kunnen, moet je ook weten waar je vandaan komt. De blik van een onafhankelijk expert helpt daar enorm bij.”

Met het oriëntatiegesprek voorzien onze experts je van advies op maat. Ze zijn je onafhankelijke sparringpartner, of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen en toezichthouden gaat.