Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Prioriteiten op een rij dankzij het Oriëntatiegesprek

Waarom doe ik ook alweer wat ik doe? Eens in de zoveel tijd stelt iedere ondernemer zich die vraag. Zo ook Noor Wentholt, maker van luxe lederwaren. Na twintig jaar is het voor haar tijd voor rebranding en een andere aanpak. Maar hoe zorg je nu voor een bijpassend financieel kloppend plaatje? Het oriëntatiegesprek hielp haar de prioriteiten op de juiste manier te stellen.

Hoe scherper je vragen, hoe scherper het antwoord dat je terugkrijgt.

De volgende stap

“Sinds begin dit jaar werk ik aan verschillende scenario’s. Als ik mijn bedrijf anders neerzet, wat zijn dan de paden die ik moet bewandelen? Financiering is daar een belangrijk onderdeel van. Dan moet je het complete plaatje in beeld hebben. Verkoop via een winkel, of doe ik het zelf? En werk ik bijvoorbeeld met een producent? Dat had ik allemaal al doorgerekend. De volgende vraag was: hoe kom ik aan financiering om te starten? Is bijvoorbeeld crowdfunding iets voor mij, en hoe zorg ik voor een goede financieringsmix?”

Groep van vier mensen die leren tassen (ontworpen door Noor Wentholt) om hun schouder dragen.
"Luxury meets durability with our vegetable tanned leather Pocket bags." Instagram: @noor_wentholt - Fotograaf Eva de Jongste

Route in beeld

“Toen ik het oriëntatiegesprek inging, wist ik duidelijk wat ik niet wilde. Lenen kan bijvoorbeeld een prima optie zijn, maar ik wilde niet alleen maar bezig zijn met terugbetalen. Daarnaast maak ik ook een ambachtelijk product. Het is geen kwestie van: ik produceer even een tasje van 150 euro in een oplage van honderd. Susanne (adviseur van Cultuur+Ondernemen, red.) voelde die balans goed aan. En zo brachten we tijdens het gesprek samen de prioriteiten in kaart. En dat was voor mij: eerst werken aan branding en zorgen voor een duidelijk verhaal. Op die manier zorg ik voor een stevige basis voor het werven van financiering.”

Aanbeveling

“Het oriëntatiegesprek heeft mij zeker geholpen. Mede doordat ik zelf al voorwerk had gedaan. Ik was al met een prototype op pad gegaan, wist al wat de inkoopprijs zou kunnen zijn. En ik had al verschillende scenario’s op papier gezet. Dat is dus ook mijn advies aan anderen: bereid je goed op het oriëntatiegesprek voor. Hoe scherper je vragen, hoe scherper het antwoord dat je terugkrijgt. Zo haal je zo veel mogelijk uit het gesprek en uit de expertise van de persoon die tegenover je zit.”

Met het oriëntatiegesprek voorzien onze experts je van advies op maat. Ze zijn je onafhankelijke sparringpartner, of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen en toezichthouden gaat.

Noor Wentholt kwam eerder in contact met Cultuur+Ondernemen door het programma Route Ondernemerschap: “Als je al langer op een bepaalde manier bezig bent, is het lastig om daar uit te stappen en het grotere plaatje te zien. Na de training staat dat verhaal er wél. Ik weet nu beter wat de rode draad in mijn ondernemerschap is.”

Noor Wentholt Portret Noor atelier 1918x2173
Noor Wentholt in haar atelier