Skip naar content
Skip naar content

Blog Waardevolle inzichten uit zesdelige videoreeks Het Momentum

Cultuur+Ondernemen maakte een zesdelige reeks videoportretten van inspirerende kunstenaars en creatieve makers. Wat waren belangrijke inzichten uit de interviews van Het Momentum? We delen een aantal quotes uit de interviews ter inspiratie.

De waarde van je werk

Elten Kiene
Spoken Word artiest Elten Kiene

Spoken Word artiest Elten Kiene: "Als je het lastig vindt om de prijs van je werk te bepalen, is het handig voor jezelf te bepalen wat het waard is en als je het nog niet weet, om die gesprekken te voeren met andere kunstenaars. Op het moment dat je ervoor kiest om je brood te verdienen met wat je maakt, dan moet je een portfolio opbouwen. Als je niks hebt om te laten zien: waarop is je prijs dan gebaseerd? Dan is het niet erg om voor een lagere prijs iets te gaan doen, want je wint er ervaring mee."

Jezelf blijven ontwikkelen als maker/ondernemer


Muzikant Joshua J: "Ik probeer zoveel mogelijk te maken en niet persé de focus te leggen op kwaliteit, maar op kwantiteit. Ik heb gemerkt dat als je elke dag traint of zoveel mogelijk traint, dan word je gewoon beter."

Kunstenaar Charlotte Schleiffert
Kunstenaar Charlotte Schleiffert


Kunstenaar Charlotte Schleiffert: "Ik blijf me ontwikkelen doordat ik ook als artist-in-residence werk. Dan kom je als kunstenaar in een andere omgeving en dat heeft ook invloed op je kunst. Het moet ook wel een beetje spannend blijven om goede dingen te maken."

Spoken Word artiest Elten Kiene: "Ga eens alleen op pad. Ik ben graag verwonderd en kom vaak op plekken waar ik nog nooit ben geweest. Dat is eng, alleen daar ben ik niet meer bang voor, dat vind ik leuk en daar zit groei."

Hospitality Designer Ingrid van der Veen: "Wat mij heeft geholpen in mijn zakelijke ontwikkeling is mezelf ontwikkelen in skills die ik nog niet had. Dat begon bij wijze van spreken met dingen als boekhouden, excel, begrotingen maken. Ik heb daarin ook expertise buiten mijzelf gezocht, door middel van een business coach. Investeer dus in jezelf, ook letterlijk financieel, want dat is vaak de de drempel. Toen ik het bedrag kreeg te horen wat het business coachingstraject kostte, dacht ik: dat ga ik echt niet doen! Maar dan kom ik terug bij mezelf: maar ik wil wel verder.

Omgaan met de minder leuke kanten van je werk

Kunstenaar Charlotte Schleiffert: "Zoek gelijkgestemden op. Blijf niet alleen in je atelier zitten. Als je een probleem hebt, bespreek het met kunstenaars die net zoals jij iedere dag aan het werk zijn. Blijf contact houden met mensen die je leuk vindt."

Muzikant Joshua J: "Zoek manieren om het leuk te maken. Er komt heel veel bij kijken wat niet zo leuk is bij muziek en je moet veel dingen regelen die echt niets te maken hebben met muziek. Maar ik heb gemerkt dat je in alles wel een manier kunt vinden om het leuk te maken."

Joshua J
Muzikant Joshua J

Verbinding maken, samenwerken en netwerken

Kunstenaar Marlou Fernanda
Kunstenaar Marlou Fernanda

Kunstenaar Marlou Fernanda: "Ik denk dat wat mensen aantrekt in mijn werk, is dat ze zich ermee verbonden voelen. Dat probeer ik ook op te bouwen: die connectie met de mensen. Dat ik gesprekken voer en heel erg present ben en mijn waarheden durf uit te spreken."

Muzikant Joshua J: "De muziek is een soort van 20% en het zakelijke is een soort van 80% ervan. Ik merk dat goed zijn in zaken nog belangrijker is dan goed zijn in muziek en het gaat meer om wie je kent dan om wat je doet persé. Ik probeer zoveel mogelijk vrienden te maken. Het valt me op dat sommige artiesten uit het buitenland hier weinig mensen kennen en dan nodigen wij ze uit om te komen chillen of een stukje te gaan varen. Dan merk je wel dat je een soort connectie opbouwt die heel waardevol kan zijn."

Audiovisueel Kunstenaar Thijs Lodewijk (LudoWic) "Zoek het niet te ver weg: ik ben wel bezig om mijn werk heel ver te krijgen, maar de mensen met wie ik samenwerk zoek ik heel dichtbij, dat zorgt dat ik mensen goed ken en dat ze mij kennen: daardoor hoef ik niet veel uit te leggen."

Audiovisueel Kunstenaar LudoWic
Audiovisueel Kunstenaar LudoWic

Omgaan met twijfels, uitdagingen en onzekerheden

Hospitality Designer Ingrid van der Veen: "Ik ben wel iemand die mezelf op bepaalde plekken ziet staan. Maar je hebt ook vaak dat je denkt: ja, maar ik heb het nog niet gedaan. Dan wil je ego keihard achter het stuur zitten. Dan zeg ik: op de achterbank jij, ik ben aan het stuur en ik ga mijn pad volgen. Dus ja, je ego moet je echt wel aan de kant duwen voor zulke dingen."

Kunstenaar Marlou Fernanda: "Blijf dicht bij jezelf en heb momenten dat je je terugtrekt. Dat zijn de momenten dat je weer oplaadt en weer terug kan gaan naar de kern. En de kern hoeft niet zozeer jijzelf te zijn, want voor mij is dat God. En voor iemand anders is dat weer wat anders. Maar dat je daar wel dichtbij blijft, want dan ben je verbonden met een hogere frequentie en dan ga je naar een ander level in je denken, waardoor je ook heel anders gaat maken."

Kunstenaar Charlotte Schleiffert: "Wat ik het meest heb geleerd in mijn ondernemerschap is om door te zetten. Sowieso, als je geen doorzetter bent, dan is het wel een heel zwaar beroep."

  Online zichtbaarheid en social media

  Hospitality Designer Ingrid van der Veen. "Ik vind zichtbaarheid wel heel belangrijk als bedrijf. Anders heb ik het gevoel alsof ik geen bestaansrecht heb. Uiteindelijk wil je gewoon je projecten draaien. Dus hoe ik dat doe is in eerste instantie met social media. Ik wil mijn klanten verder helpen, dat doe ik met masterclasses waarin ik inspireer en kennis deel. Dat zijn ook weer kleine tools op je website die je aanbiedt. Daarmee krijg je dan weer een e-mailadres en daar heb ik een funnel achterzitten met een heel mailingssyteem. En zo laat je aan je potentiële klanten weten: ik ben er nog. En dan een jaar later, of twee jaar later gaan ze eindelijk dat hotel verbouwen en dan denken ze: Oh, die mail."

  Kunstenaar Marlou Fernanda: "Ik ben bewust met hoe ik mezelf neerzet: als the brand Marlou Fernanda. Je ziet me niet alleen online, je komt in mijn wereld. En om zo'n wereld te creëren moet je toch wel bezig zijn met imago. De meeste samenwerkingen die ik ben aangegaan, kwamen vooral door mensen die mij online zagen. Dat was ook heel erg mijn focus toen ik nog geen gallery had. Ik dacht: hoe ga ik mezelf in de wereld kunnen presenteren. Dus ik heb me heel erg gefocussed op online en een imago opbouwen. Daarmee trok het bepaalde mensen aan die mij nog nooit eerder hadden ontmoet."

  Blijf spelen! Maak wat je wilt maken

  Kunstenaar Charlotte Schleiffert: "Soms ga ik hele onbenullige dingen doen zoals dozen beschilderen, want dan heb ik echt niet het idee dat het goed moet worden. Dan kan ik me lekker laten gaan. En zo ben ik altijd aan het spelen. Dat komt mijn kunst ook weer ten goede."

  Hospitality Designer Ingrid van der Veen: "Soms ben ik ontzettend veel dagen bezig met alleen maar ondernemen en de sales kant, of de bedrijfsmatige kant. En ik heb me daar ook echt in ontwikkeld en ondertussen vind ik het ook superleuk. Maar soms moet je echt even helemaal terug naar jezelf. En als ik dan maak en creëer... oh dan ga ik helemaal los en dan ben je echt in je genius zone. En op het moment dat je dat voelt, dat is echt wel het allerfijnste."

  Ingrid van der Veen
  Hospitality Designer Ingrid van der Veen

  Audiovisueel Kunstenaar Thijs Lodewijk (LudoWic): "Probeer niet in een te vroeg stadium te denken waar behoefte aan is en maak wat je zelf graag wilt. Als je met autonoom werk aan de gang gaat en er tijd in investeert, dan loont dat zich uiteindelijk."

  Dankbaar voor waar je nu staat en vooruit kijken

  Hospitality Designer Ingrid van der Veen: "Ik vind het altijd heel belangrijk om dankbaar te zijn voor waar je nu staat. Want die stappen heb je ook allemaal gezet. Dus als ik terugkijk naar momenten en dingen, dan denk ik: wauw, ik ben toch wel echt gegroeid. Alleen zie je dat niet altijd. Dus daar ook echt even op reflecteren en dankbaar voor zijn. Maar ook altijd bezig zijn met: wat wil ik nog meer?"

  Audiovisueel Kunstenaar Thijs Lodewijk (LudoWic): "Als ik kijk waar ik nu sta dan ben ik tevreden. Maar dat betekent niet dat ik er al ben. Dus ik heb in die zin altijd onvrede met waar ik nu sta en de doelen die ik mezelf stel. Maar als ik heel even de rust neem en uitzoom en kijk: wat ben ik nu aan het doen? Ja, dan ben ik tevreden."

  Spoken Word artiest Elten Kiene: "Verzamel je avonturen, je blessings, foto's, teksten, ervaringen. Zorg dat je terug kan zien, dat je kan herleiden en check je groei".


  Het Momentum is mogelijk gemaakt door Nationale Nederlanden.

   Videoreeks Het Momentum

   Je bent altijd welkom om je werk en artistieke doelen te bespreken. Boek een gratis oriëntatiegesprek met een van onze adviseurs.