Interview Het Momentum van kunstenaar Charlotte Schleiffert

In de tweede aflevering van Het Momentum portretteren we Charlotte Schleiffert (1967): kunstenaar, wonend en werkend in Rotterdam. Ze maakt indruk met haar grote tekeningen, waarin de mens en natuur vaak centraal staan.

Ik blijf me ontwikkelen doordat ik ook als artist-in-residence werk. Dan kom je als kunstenaar in een andere omgeving en dat heeft ook invloed op je kunst.

Het Momentum - Aflevering 2

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Bekijk hier het transcript van dit videoportret.

Vier leermomenten uit het Momentum van Charlotte Schleiffert.

  1. "Ik blijf me ontwikkelen doordat ik ook als artist-in-residence werk. Dan kom je als kunstenaar in een andere omgeving en dat heeft ook invloed op je kunst. Het moet ook wel een beetje spannend blijven om goede dingen te maken."
  2. "Wat ik het meest heb geleerd in mijn ondernemerschap is om door te zetten. Sowieso, als je geen doorzetter bent, dan is het wel een heel zwaar beroep."
  3. "Soms ga ik hele onbenullige dingen doen zoals dozen beschilderen, want dan heb ik echt niet het idee dat het goed moet worden. Dan kan ik me lekker laten gaan. En zo ben ik altijd aan het spelen. Dat komt mijn kunst ook weer ten goede."
  4. "Zoek gelijkgestemden op. Blijf niet alleen in je atelier zitten. Als je een probleem hebt, bespreek het met kunstenaars die net zoals jij iedere dag aan het werk zijn. Blijf contact houden met mensen die je leuk vindt."

Over Charlotte Schleiffert

Charlotte Schleiffert studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch (1985-1990) en aan De Ateliers (1990-1992). In 1999 won Charlotte Schleiffert de Prix de Rome, een belangrijke prijs, waarna ze veel bekendheid kreeg. Sindsdien heeft ze een heel oeuvre opgebouwd. Ze exposeerde onder andere in het Stedelijk Museum (Amsterdam én Schiedam) en Boijmans van Beuningen (Rotterdam).

Gallery

Charlotte Schleiffert werkt samen met Gallery Akinci. Een tip die zij aan makers geven is om langs te gaan bij galleries: ga naar openingen en ervaar de sfeer.

Ga langs bij galleries: ga naar openingen en ervaar de sfeer.

Artist-in-residence

Charlotte Schleiffert blijft zich ontwikkelen door veel naar het buitenland te reizen. Zo heeft ze een paar jaar in China gewoond en was artist-in-residence in onder andere Indonesië, Parijs en Berlijn.

Wil je meer informatie weten hoe je als kunstenaar jezelf kan ontwikkelen tijdens een artist-in-residence? Kijk dan in het dossier Residencies. En ben je benieuwd voor welke prijzen je kunt aanmelden? Dan kun je je verdiepen in het dossier Kunst- en cultuurprijzen.

Tolerance Test

Een van de laatste projecten waar Charlotte aan mee heeft gewerkt is Tolerance Test: een initiatief van curator/cultureel ondernemer Johan Idema, in samenwerking met Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk/Ruimtetijd, het Drents Museum en Rijksmuseum Twenthe.

Tolerance Test

Bekijk ook de andere videoportretten van kunstenaars en makers.