Skip naar content
Skip naar content

Interview Interview met Sjarel Ex (Museum Boijmans van Beuningen) - Strategie in Beeld

Mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds

Lees er meer over

Een directeur of zakelijk leider uitgebreid uithoren over ondernemerschap en strategische keuzes is het centrale onderwerp in de reeks Strategie in Beeld. In deze zesde aflevering: Sjarel Ex, tot 1 oktober 2022, directeur Museum Boijmans Van Beuningen over het nieuwe depot.

Voor het eerst is de collectie in zekere zin in staat zijn eigen opbrengsten te genereren.

"De collectie was vroeger, om in het uitgeverstermen te zeggen, the bleeder, omdat we er geen mensen voor hadden, geld voor moesten genereren om het te verzorgen en de passieve conservering amper in onze huur hadden. Door zijn nieuwe omgeving, die ook heel bekend is geworden wereldwijd, komen er nu zoveel mensen op de collectie af, dat wij met de omzet van het depot de actieve conservering van de collectie kunnen starten. Dus de collectie trekt eigenlijk zichzelf naar een hoger welstandsniveau... Ook willen we mensen laten zien dat je met een bezoek dus ook het museum in die zin steunt, dat de werkzaamheden van het museum die normaal gesproken voor vijftig procent achter de schermen zaten, dat die door jouw aandacht op een beter plan komen."

Museum Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans van Beuningen ligt in het museumpark van Rotterdam en bestaat inmiddels meer dan 170 jaar. De collectie van het museum kan als encyclopedisch worden omschreven, omdat deze de westerse kunstgeschiedenis omvat van de middeleeuwen tot nu. De collectie is zoals het museum stelt ontstaan uit de passie van 1.700 particuliere verzamelaars. Recent opende Museum Boijmans van Beuningen het nieuwe depot, dat toegankelijk is voor het publiek. Het museum, dat thans wordt verbouwd, zal naar verwachting in 2029 weer worden geopend voor het publiek.

Video-interview

Boris Franssen en Karen de Meester nemen op locatie een uitgebreid video-interview af. Het is een diepgaand gesprek waarin verschillende aspecten van strategie en ondernemerschap aan de orde komen. Deze video is in januari 2022 opgenomen.

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Is de video niet zichtbaar? Bekijk deze dan via ons YouTube kanaal.

Je kunt ook selectief door de video heen: hieronder zie je wanneer welke onderwerpen aan bod komen.

Tijden en onderwerpen

00:20
02:44
06:12
08:50
18:28
23:40
32:02
44:46
47:44
50:22
52:27

Intro
Ondernemen in de cultuur
De collectie
Nieuwe depot
Verbouwing museum
Programmering
Complex krachtenveld
Autonomie
Endowment
Kunsthistoricus & straatvechter
Tips

Over Sjarel Ex

Portret Sjarel Ex van Museum Boijmans van Beuningen door Aad Hoogendoorn
Foto door: Aad Hoogendoorn

Sjarel Ex trad in 2004 aan als directeur van het Museum Boijmans Van Beuningen, nadat hij van 1988 tot 2004 directeur was van het Centraal Museum in Utrecht. Daarvoor organiseerde hij o.a. diverse exposities in de publieke ruimte in Amsterdam (Century ’87) en Utrecht (Nightline en Panorama) en was hij wetenschappelijk onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (van 1984 tot 1987). Sjarel Ex is kunsthistoricus.

Verdieping

Hoe zijn directeuren en zakelijk leiders in de cultuursector bezig met strategie, ondernemerschap en professionele ontwikkeling? Ze geven je de antwoorden de bijeenkomsten- en videoreeks Strategie in Beeld. Bekijk meer video interviews: