Skip naar content

Stap 2 Geldbronnen

Waar vind je financiering?

Je hebt een duidelijk beeld van hoeveel geld je nodig hebt voor je verbouwing of aankoop. In deze stap geven we een overzicht van de mogelijke geldbronnen waarmee jij de kosten kunt betalen.

Cliché maar waar: geld lenen kost geld. Neem deze extra kosten dus mee in je begroting. En het gaat niet alleen om rente en aflossing, maar ook om bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en de kosten voor een adviseur of notaris.

Geldbronnen

Eigen geld

Kijk eerst of je binnen je onderneming voldoende reserves hebt opgebouwd om je verbouwing of aankoop geheel of gedeeltelijk te betalen. Vaak vindt een financier dat belangrijk: het is een teken dat je zelf vertrouwen hebt in je investering. Let er wel op dat je genoeg buffer overhoudt voor tegenvallers.

Je directe omgeving

Als je het geld zelf niet hebt of niet kunt missen, kun je ook aankloppen bij de mensen in je directe omgeving. Zij kennen je kwaliteiten en hebben vertrouwen in jou en je onderneming.

Cultuurlening

Je kunt binnen de cultuursector geld lenen. Bijvoorbeeld bij Fonds Kwadraat of Cultuur+Ondernemen. Deze leningen zijn nooit hoger dan €40.000 en je moet ze binnen 5 tot 6 jaar kunnen terugbetalen. Een cultuurlening is daarom meer geschikt voor een verbouwing. Lees meer over cultuurleningen in het dossier.

Lening van de bank

Je kunt ook bij een bank lenen. Dit kan meestal pas bij een lening vanaf €50.000. Omdat het om vastgoed gaat, wordt het een hypothecaire lening. Jij geeft je werkruimte als onderpand. De bank krijgt dan de zekerheid dat zij jouw werkruimte kunnen verkopen als jij het geld niet kunt terugbetalen. Het Restauratiefonds kan voor jou interessant zijn als je werkruimte zich in een monument bevindt.

Lening en/of subsidie van duurzaamheidsfondsen

Verduurzaming is een steeds actueler onderwerp bij de overheid. Check in jouw gemeente of provincie welke financieringen er mogelijk zijn om te investeren in duurzaamheid.

Vastgoedfinancier en -belegger

Soms wil een financier met verstand van vastgoed je een lening verstrekken, of (mede-)eigenaar worden van je werkruimte. Vastgoedfinanciers hebben gespecialiseerde kennis over vastgoed, en durven risico te nemen. Het is niet altijd makkelijk om hen te vinden, omdat ze informeel werken. Met je netwerk of andere tussenpersonen kun je ze op het spoor komen.

Belanghebbenden

Bedenk dat sommige financiers zelf ook baat kunnen hebben bij je verbouwing of aankoop, en daarom graag met je willen samenwerken. Zoals je verhuurder, die de verbouwing ook belangrijk vindt, omdat de ruimte daarmee verbeterd of verduurzaamd wordt. Of een fonds dat waarde hecht aan jouw visie en doelen, bijvoorbeeld voor het maatschappelijk belang. Het geld dat zij verschaffen kan een lening zijn, maar ook een donatie.

Crowdfunding

Met crowdfunding kun je bij geïnteresseerde mensen of organisaties geld werven voor je verbouwing of aankoop. Sommige crowdfundingplatforms zijn speciaal voor leningen. Met succesvolle crowdfunding laat je ook zien dat je enthousiast publiek hebt, waardoor een potentiële financier meer vertrouwen in je krijgt. Lees meer over crowdfunding in dit dossier.

Garantstelling

Een financier heeft meer vertrouwen dat je het geld kunt terugbetalen, als je iemand hebt die voor jou garantstaat als er eventueel iets misgaat. Garantstellers kunnen mensen uit je directe omgeving zijn die geloven in je plan. Je kunt ook via de overheid garantstelling regelen.

Let erop dat financiers verschillende voorwaarden hebben. Sommigen vragen een accountantsverklaring of inhoudelijke verantwoording, zoals een jaarverslag. Andere financiers stellen eisen aan je rechtsvorm.

Financieringsmix

Vaak heb je niet genoeg aan één geldbron. Financiers eisen soms zelfs dat je ook op andere manieren geld regelt voor je aanschaf. Of dat je een deel met je eigen geld betaalt. Doe hier je voordeel mee: met meerdere geldbronnen vergroot je je kansen, en krijgt een financier meer vertrouwen dat je het geld kunt terugbetalen.

Als de ene financier toezegt, is de kans groter dat de andere ook aan boord is. Denk dan ook goed na over welke financier je eerst benadert. Vertel je financiers welke toezeggingen je al hebt of verwacht te krijgen.

Huurtermijn bij verbouwing

Wil je een huurpand gaan verbouwen? Kijk dan goed tot wanneer het huurcontract loopt. Als dat lang genoeg is, weet je zeker dat je de vruchten van de investering kunt plukken. Financiers vinden dat belangrijk. Vergeet ook niet te controleren of je toestemming van de verhuurder hebt om de ruimte te verbouwen. Maak duidelijke afspraken met de verhuurder, ook bijvoorbeeld of je het pand in de oude staat moet achterlaten als de huurtermijn verstreken is.

Actie Breng je geldbronnen in kaart

  1. Verdiep je in de kenmerken van de verschillende geldbronnen in de dossiers.
  2. Doe onderzoek: lees websites en kijk naar de voorwaarden en regelingen van financiers, om te zien of je aanvraag ertussen past.
  3. Neem eventueel contact op met financiers voor vragen.
  4. Bepaal welke geldbronnen het meest geschikt zijn en maak een overzicht.

Klaar voor de volgende stap?

Heb je een overzicht van je mogelijke geldbronnen?

In stap 3 ga je bedenken hoe je financiers kunt overtuigen.

Heb je meer tijd nodig om je geldbronnen uit te kiezen, gebruik dan deze pagina als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit!