Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Toezichthouden in coronatijd

In deze moeilijke tijd moeten veel toezichthouders anders met hun functie omgaan dan ze gewend zijn. De situatie van veel culturele organisaties in de coronacrisis brengt ook voor toezichthouders dilemma’s met zich mee, en vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Om in kaart te brengen waar toezichthouders in deze tijd mee worstelen en hoe zij omgaan met de pandemie, is er nu deze online interviewserie met toezichthouders uit de cultuursector.

Aflevering 1

Marjet van Zuijlen is toezichthouder bij zowel Het Nationale Theater (Den Haag) als het Chassé Theater (Breda). Ze vertelt over de verstrekkende gevolgen van de crisis, de verschillen in toezichthouden tussen de twee theaters, en de moeilijke besluiten in coronatijd: “Dan kun je dus ook niet je freelancers in dienst houden, hoe graag je dat ook zou willen.”

Bekijk hier aflevering 1 met Marjet van Zuijlen, toezichthouder bij zowel het Nationale Theater als het Chassé Theater.

Aflevering 2

Marike Schaafsma is voorzitter van de raad van toezicht van Bibliotheek Midden-Brabant. Zij vertelt over de onzekerheid toen alles dicht moest, maar ook over de mooie alternatieven die werden bedacht: “Ik vond het mooi om te zien hoe juist met die onzekerheid, er met zoveel loyaliteit en wendbaarheid een invulling is gegeven.”

Luister aflevering 2 met Marike Schaafsma, voorzitter van de raad van toezicht van Bibliotheek Midden-Brabant.

Aflevering 3

Korrie Louwes is toezichthouder bij zowel het Internationaal Film Festival Rotterdam als V2_. In haar interview praat ze over de gevolgen van de crisis voor deze twee heel verschillende organisaties. Ook vertelt ze hoe, na de eerste schrik, juist de creativiteit opvalt: “Mensen verzinnen de prachtigste dingen, tegen de verdrukking in haast, en het is heel bijzonder om daar onderdeel van te mogen zijn.”

Luister aflevering 3 met Korrie Louwes, toezichthouder bij IFFR en bij V2_.

Aflevering 4

Ruurd Bierman is toezichthouder bij NFF (Nederlands Film Festival) en bestuurder bij VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals). Hij vertelt over het overgaan van bestuur naar raad van toezicht in coronatijd, en over hoe je improviseert en onderhandelt over prestatiedoelstellingen. “Op tal van vlakken, eigenlijk, moet er gemanoeuvreerd worden en dat probeer je te ondersteunen als raad van toezicht.”

Luister aflevering 4 met Ruurd Bierman, toezichthouder bij NFF (Nederlands Film Festival) en bestuurder bij VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals).

Meer informatie:

Toezichthouden in Coronatijd

Weten waar je als bestuurder of toezichthouder op moet letten in deze uitzonderlijke periode? Lees onze tips voor governance in crisistijd.

Corona-dossier

De gevolgen van de coronacrisis zijn ook voor de cultuursector ingrijpend en voelbaar. Als kunstenaar, maker of culturele organisatie heb je nu waarschijnlijk te maken met allerlei onvoorziene kwesties die deze tijd met zich meebrengt. Het zijn vaak lastige vraagstukken die vragen om hybride ondernemerschap en scherp financieel management. Het vergt veel organisatievermogen en kennis. Op deze pagina delen we handvatten en inspiratie die je kunnen helpen jouw organisatie, onderneming of praktijk door deze moeilijke periode heen te loodsen. Bekijk het corona-dossier.

Governance Code Cultuur

De Governance Code Cultuur bestaat uit acht principes. De Code is een
instrument voor goed bestuur en toezicht in de cultuursector. Lees hier meer over de Governance Code Cultuur.

Oriëntatiegesprek:

Heb je een specifieke vraag over de Code, een kwestie van
belangenverstrengeling, je rol als toezichthouder of een ander
governance-onderwerp? We helpen je graag. Vraag hier een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.