Skip naar content

Stap 5 Je netwerk opbouwen

Waarom is een goede band met je financiers belangrijk?

Contact onderhouden met je financiers is handig, zeker als je in de toekomst meer wilt doen met je artistieke ideeën. Soms is het zelfs verplicht om je financiers op te hoogte te houden.

Toezeggingen

Wanneer een financier zich aan jouw artistieke idee verbindt noemen we dit een toezegging. De financier, bijvoorbeeld een fonds of mecenas, ‘zegt toe’ geld te geven of te investeren. Soms krijg je dit geld pas als achteraf nadat je een rapportage, verantwoording of eindafrekening hebt laten zien. Door je financiers daarnaast tijdens je project continu goed te informeren, kun je er zeker van zijn dat ze je betalen. Je geeft hen het gevoel dat ze hun geld niet voor niets besteden.

De verslagen van je vorige projecten kun je ook gebruiken om financiers te overtuigen jou te ondersteunen bij je nieuwe plannen. Soms is het laten zien van ‘trackrecords’ zelfs een vereiste.

Relatie voor de lange termijn

Maar ook als de donaties en subsidies al binnen zijn, is het belangrijk je financiers vóór, tijdens en na je project te betrekken. Zo bouw je relaties op voor de lange termijn. Deze relaties zijn handig als je in de toekomst een nieuw idee wilt realiseren of je huidige project wilt doorontwikkelen. Door goed contact:

  • wek je vertrouwen bij je financiers;
  • geeft een financier je sneller advies of hulp;
  • wil een financier je vaker promoten via eigen communicatiekanalen;
  • en wil de financier je mogelijk in de toekomst nog eens financieren.

Laat het óók weten aan je financiers als het minder gaat. Dan kun je samen naar oplossingen zoeken.

Je financier als referent

Ook kan het zijn dat een tevreden financier je ‘referent’ wilt zijn, en je in contact brengt met andere financiers. Financiers zitten vaak in een groter netwerk met personen en organisaties die geld geven aan bijvoorbeeld culturele ondernemers. Met een referent is het voor jou makkelijker om aan geld voor nieuwe projecten te komen.

Je wordt vanzelf beter en sneller in het werven van financiering. Door ervaring leer je, en er zijn genoeg mensen die je al zijn voorgegaan en aan wie je tips kunt vragen.

Klaar om aan de slag te gaan?

Heb je het gevoel dat je klaar bent om financiers te benaderen?

Ga eerst nog even naar stap 6. Hierin krijg je een beeld van hoe ontwerper Heiko Balster de kosten voor zijn idee dekte en met welke geldbronnen. Daarna kun je zelf aan de slag!

Heb je meer tijd nodig om uit te zoeken hoe je je relatie met een financier onderhoudt, gebruik dan deze pagina als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit!