Ons advies voor Het onderzoeken, ontwikkelen en testen van je idee
-
Ik wil een idee of project realiseren -
Ik ga eerst onderzoeken, ontwikkelen of testen
Voordat je jouw idee kunt realiseren, ga je dit onderzoeken, ontwikkelen of testen. Je bezoekt bijvoorbeeld een locatie, maakt een prototype, doet literatuuronderzoek of huurt een adviseur in. Je hebt geld nodig om de kosten hiervan te betalen.
Waarom eerst onderzoeken, ontwikkelen en testen?
Het is belangrijk om je idee eerst goed te onderzoeken, alvast iets te ontwikkelen of te experimenteren. Zo weet je beter wat je precies wilt doen, wat je nodig hebt en wie er geïnteresseerd is in je idee. Je test bijvoorbeeld met een proefopstelling je voorstelling, om te zien of je de juiste materialen hebt. Handig is ook om een concreet plan van aanpak te maken en de haalbaarheid te checken.
Vraag ook eens feedback aan anderen. Bijvoorbeeld aan ervaren kunstenaars, familie en vrienden, of je doelgroep.
Geldbronnen
Cultuurfondsen
Fondsen hebben ook vaak apart potjes voor de onderzoek- en ontwikkelfase van projecten in de cultuursector. Je vraagt financiering aan met een beknopt projectplan dat aansluit op de visie van het fonds.
Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Cultuurfondsen in Nederland’.
Cultuursubsidies
Overheden hebben een divers budget voor onderzoek en (talent)ontwikkeling in de cultuursector, vaak bekend onder ‘O&O-gelden’. Zeker als het culturele of maatschappelijke belang duidelijk is. En als jouw idee past bij de doelstellingen.
Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Cultuursubsidies’.
Eigen vermogen
Je kunt een deel van de kosten zelf betalen met bijvoorbeeld spaargeld. Dat is soms zelfs een voorwaarde van fondsen, instanties of bedrijven, voordat ze je geld geven.
Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Eigen vermogen’.
Mecenas en mecenaat
Soms wil een rijke ‘mecenas’ geld geven, omdat hij of zij het belangrijk vindt dat je jouw idee kan onderzoeken en ontwikkelen. De mecenas wil je graag helpen om je idee mogelijk te maken.
Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Mecenas en mecenaat’.
Sponsoring
Sommige bedrijven hebben belang bij de ontwikkeling van je idee, en willen daarom een deel van je kosten dekken. Vaak is dit een bijdrage ‘in natura’, zoals specifieke kennis, materialen, diensten productiecapaciteit of advies.
Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Sponsoring’.
Hou je financiers goed op de hoogte van je vorderingen. De kans is dan groter dat ze je ook willen ondersteunen bij de concrete uitvoering van je idee of bij toekomstige projecten.
Hoe kies je de juiste financiering?
Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Wat wil je doen? Wat is mogelijk? En wat ziet een financier in jouw idee? De volgende stappen helpen je goed op weg:
Beschrijf je idee Bepaal voor wie je idee van waarde is. Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen. Maak een begroting. Overtuig je financiers!
Kijk ook eens naar organisaties als de KVK, NWO, RVO of de Provincies. Zij geven regelmatig subsidies voor de fase van onderzoeken, ontwikkelen en testen. Zo kreeg kunstenaar Heiko Balster zowel sponsoring van een geïnteresseerde fabrikant als een subsidie van de provincie Gelderland.
Voorbeelden uit de praktijk
Velen zijn je al voorgegaan in de zoektocht naar geld voor een project in de cultuursector. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze voorbeelden:
- Fotograaf Misha de Ridder ontwikkelde een speciale printtechniek, waarvoor hij steun kreeg van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.
- Voordat de bestekset van ontwerper Heiko Balster in de verkoop kon, ontwikkelde en testte hij zijn ontwerp met behulp van een fabrikant.
- Beeldende kunstenaar Eylem Aladogan besteedt veel tijd aan het uitwerken van ideeën en verkennen van grenzen.
Kunnen wij je verder helpen?
Twijfel je over de haalbaarheid van je project? Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste geldbronnen? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!
Projectleider financieren