Ons advies voor Het onderzoeken, ontwikkelen en testen van je idee

 • Ik wil een artistiek idee realiseren
 • Ik ga eerst onderzoeken, ontwikkelen of testen

Start opnieuw

Voordat je jouw idee kunt realiseren, ga je dit onderzoeken, ontwikkelen of testen. Je bezoekt bijvoorbeeld een locatie, doet literatuuronderzoek of huurt een adviseur in. Je hebt geld nodig om de kosten hiervan te betalen.

Waarom eerst onderzoeken, ontwikkelen en testen?

Het is belangrijk om je idee eerst goed te onderzoeken, alvast iets te ontwikkelen of te experimenteren. Zo weet je beter wat je precies wilt doen, wat je nodig hebt en wie er geïnteresseerd is in je idee. Je test bijvoorbeeld met een proefopstelling je voorstelling, om te zien of je de juiste materialen hebt. Handig is ook om een concreet plan van aanpak te maken en de haalbaarheid te checken.

Vraag ook eens feedback aan anderen. Bijvoorbeeld aan ervaren kunstenaars, familie en vrienden, of je doelgroep.

Geldbronnen

Eigen inkomsten

Je kunt een deel van de kosten zelf betalen met bijvoorbeeld inkomsten uit je project. Dat is soms zelfs een voorwaarde van fondsen, instanties of bedrijven, voordat ze je geld geven. Lees meer

Subsidies

De overheid heeft een divers budget voor (talent)ontwikkeling in de cultuursector. Zeker als het maatschappelijke belang duidelijk is. En als jouw idee past bij de doelstellingen. Lees meer

Donaties van Fondsen

Fondsen hebben vaak een apart potje voor de onderzoek- en ontwikkelfase van projecten in de cultuursector. Je vraagt financiering aan met een projectplan dat aansluit op de visie van het fonds. Lees meer

Sponsoring

Sommige bedrijven hebben belang bij de ontwikkeling van je idee, en willen daarom een deel van je kosten dekken. Vaak is dit een bijdrage ‘in natura’, zoals specifieke kennis, materialen, diensten of advies. Lees meer

Mecenaat

Soms wil een rijke ‘mecenas’ geld geven, omdat hij of zij het belangrijk vindt dat je jouw idee kan onderzoeken en ontwikkelen. De mecenas wil je graag helpen om je idee mogelijk te maken. Lees meer

Crowdfunding

Met crowdfunding werf je inkomsten. Ook betrek je je publiek, zoals vrienden en familie. Zij willen jou misschien ook in de toekomst steunen, bijvoorbeeld in de uitvoering van je idee. Lees meer

Hou je financiers goed op de hoogte van je vorderingen. De kans is dan groter dat ze je ook willen ondersteunen bij de concrete uitvoering van je idee of bij toekomstige projecten.

Hoe kies je de juiste financiering?

Welke geldbron het beste past, hangt ervan af. Wat wil je doen? Wat is mogelijk? En wat ziet een financier in jouw idee? De volgende stappen helpen je goed op weg:

 • Beschrijf je idee
 • Bepaal voor wie je idee van waarde is.
 • Doe onderzoek naar geschikte geldbronnen.
 • Maak een begroting.
 • Overtuig je financiers!

Kijk ook eens naar organisaties als de KVK, NWO, RVO of het MIT. Zij geven regelmatig subsidies voor de fase van onderzoeken, ontwikkelen en testen. Zo kreeg kunstenaar Heiko Balster zowel sponsoring van een geïnteresseerde fabrikant als een subsidie van de provincie Gelderland.

Voorbeelden uit de praktijk

Velen zijn je al voorgegaan in de zoektocht naar geld voor een project in de cultuursector. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze voorbeelden:

 • Fotograaf Misha de Ridder ontwikkelde een speciale printtechniek, waarvoor hij steun kreeg van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.
 • Om dieper na te denken over haar drijfveren en fascinaties, huurde Ursula Jernberg een coach in.
 • Voordat de bestekset van ontwerper Heiko Balster in de verkoop kon, ontwikkelde en testte hij zijn ontwerp met behulp van een fabrikant.
 • Beeldende kunstenaar Eylem Aladogan besteedt veel tijd aan het uitwerken van ideeën en verkennen van grenzen.

Kunnen wij je verder helpen?

Twijfel je over de haalbaarheid van je project? Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste geldbronnen? Kom dan langs bij Cultuur+Ondernemen voor een oriëntatiegesprek. We helpen je graag vooruit!

Alexander Ramselaar

Alexander Ramselaar

Adviseur Financieren