Skip naar content

Stap 2 Geldbronnen

Waar vind je financiering?

Je hebt een beeld van hoeveel geld je nodig hebt, en wanneer. In deze stap geven we een overzicht van de mogelijke geldbronnen waarmee jij de kosten kunt betalen.

Geldbronnen

Crowdfunding

Met crowdfunding kun je bij je publiek geld werven voor je plan. Sommige crowdfundingplatforms zijn speciaal voor leningen. Met succesvolle crowdfunding laat je ook zien dat je enthousiast publiek hebt, waardoor een potentiële financier meer vertrouwen in je krijgt.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Crowdfunding’.

Eigen vermogen

Onderzoek eerst of je zelf of binnen je onderneming voldoende reserves hebt opgebouwd om je kosten geheel of gedeeltelijk te betalen. Vaak vindt een financier dat belangrijk: het is een teken dat je vertrouwen hebt in je project of investering. Let er wel op dat je genoeg buffer overhoudt voor tegenvallers.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Eigen vermogen’.

Garantstelling

Een financier heeft meer vertrouwen dat je het geld kunt terugbetalen, als je iemand hebt die voor jou garant staat als er eventueel iets misgaat. Garantstellers kunnen mensen uit je directe omgeving zijn die geloven in je plan. Je kunt soms ook via de overheid garantstelling regelen.

Investeerders

Sommige ‘business angels’ zijn bereid om te investeren in je idee of onderneming. Meestal zijn het oud-ondernemers die ervaring hebben en expertise meebrengen. Ze werken informeel, dus je vindt hen vooral via je netwerk of tussenpersonen. Het kan zijn dat een business angel wil mee-ondernemen, bijvoorbeeld door een aandeel te nemen in jouw bv.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Informele financiers en business angels’.

Je directe omgeving

Als jij of je onderneming het geld zelf niet hebt of niet kan missen, kun je ook aankloppen bij de mensen in je directe omgeving. Zij kennen je kwaliteiten en hebben vertrouwen in je plan.

Verdiep je kennis over deze geldbron met het dossier 'Informele financiers en business angels’.

Leverancierskrediet

Soms kun je met een leverancier afspreken dat je de rekening achteraf betaalt. Je leverancier heeft dan bijvoorbeeld vertrouwen in je idee, of belang bij de groei van je onderneming. Overtuigingskracht en een goede relatie met je leverancier zijn essentieel.

Soms is ook een fonds of subsidieverstrekker bereid jou te financieren. Zelfs als je niet zeker bent van je inkomsten. Ze zien dan dat je idee vernieuwend of innovatief is, en willen hierin investeren. Lees ook eens het dossier cultuurfondsen in Nederland.

Financieringsmix

Vaak heb je niet genoeg aan één geldbron. Financiers eisen soms zelfs dat je ook op andere manieren geld regelt. Of dat je een deel met je eigen geld betaalt. Doe hier je voordeel mee: met meerdere geldbronnen vergroot je je kansen, en krijgt een financier meer vertrouwen dat je het geld kunt terugbetalen.

Als de ene financier toezegt, is de kans groter dat de andere ook aan boord is. Denk dan ook goed na over welke financier je eerst benadert. Vertel je financiers welke toezeggingen je al hebt of verwacht te krijgen.

Actie Breng je geldbronnen in kaart

Voordat je een gericht plan maakt om specifieke financiers te benaderen, zoek je uit welke het beste passen bij je situatie:

  1. Verdiep je in de kenmerken van de verschillende geldbronnen in de dossiers.
  2. Doe onderzoek: lees websites en kijk naar de voorwaarden en regelingen van financiers, om te zien of je aanvraag ertussen past.
  3. Neem eventueel contact op met financiers voor vragen.
  4. Bepaal welke geldbronnen het meest geschikt zijn en maak een overzicht.

Klaar voor de volgende stap?

Heb je een overzicht van je mogelijke geldbronnen?

In de stap 3 ga je bedenken hoe je financiers kunt overtuigen.

Heb je meer tijd nodig om je geldbronnen uit te kiezen, gebruik dan deze pagina als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit!